Lagbanner
Kevin Durants historiska säsong

Kevin Durants historiska säsong

Kevin Durant har sin bästa säsong i karriären och kan bli historisk på många sätt. Han kan vinna sin fjärde scoring-title i år och kan även bli medlem av en väldigt exlusiv klubb i NBA's historia.

Durant snittar karriär-bästa i många kategorier i år, till exempel 4,4 assist per match, nästan 91 % från straffkastlinjen och 50,7 % från golvet. Han leder även i kategorin poäng per match då han snittar 28,4 poäng. Carmelo Anthony skuggar tät bakom och är endast 0,1 poäng per match bakom Durant, men skulle han lyckas att hålla Melo bakom sig så skulle han vinna sin fjärde scoring-title på fyra år. Det är endast två spelare som tidigare har vunnit minst fyra i rad och det är Michael Jordan och Wilt Chamberlain. Låt de namnen sjunka in lite och medan jag låter de sjunka in så kan jag nämna att Kevin Durant är endast 24 år gammal. Han gör poäng med en otrolig effektivitet och lägg till att han även snittar 7,9 returer per match.

Vinner Durant sin fjärde scoring-title så gör han det på ett lite speciellt sätt, nämligen att han skulle vinna den trots att han inte skjuter flest skott i sitt lag. Kevin skjuter 17,8 skott per match medan Russel Westbrook skjuter 18,8 skott per match. Senast det hände var säsongen 1954/55 då Neil Johnson sköt två färre skott per match än lagkamraten Paul Arizin men gjorde ändå flest poäng per match i hela ligan. Durant beskylls ibland för att han skjuter för lite medans Westbrook ofta beskylls för att skjuta för mycket. Ska Thunder lyckas i slutspelet behövs det nog en ändring i antalet skott mellan dessa två herrar och då är det bara att hoppas på att Durants effektivitet håller i sig.

Den andra exlusiva klubben som Kevin Durant kan bli medlem av är 50-40-90-klubben, alltså att han skjuter 50 % från golvet, 40 % från trepoängslinjen och 90 % från straffkastlinjen. Det är endast fem spelare som har lyckats med det tidigare i historien och Steve Nash är den som har gjort det flest gånger då han har gjort det under fyra tidigare säsonger. Skulle Kevin vinna sin scoring-title så skulle han bli den första någonsin att göra en 50-40-90-säsong samtidigt som han gör mest poäng per match under en säsong. Larry Bird var nära att göra det säsongen 1987/88 då han snittade 29,9 poäng per match, men oturligtvis för honom fanns det en viss Michael Jordan som snittade 37 poäng per match den säsongen. Durant kommer dessutom att bli den yngste någonsin att bli medlem i den här klubben om han nu lyckas hålla i sin otroliga statistik. 

Lebron James är troligtvis säsongens MVP, men Durant kan bli historisk på många sätt. Håller han i sin otroliga effektivitet och sin enastående förmåga att göra poäng så blir det här en säsong att minnas.

Jesper Karlsson2013-04-08 00:11:00

Fler artiklar om NBA