NBA Playoffs: Inför kvällens matcher
Första rundan är redan framme vid tredje matchen och den här kvällen bjuder på tre av de mer ovissa mötena. Vi tittar lite närmare på vad som hänt under de två tidigare holmgångarna och vad som står på spel när matchserierna flyttar vidare till Memphis, Oakland och Atlanta.
Oklahoma City Thunder @ Memphis Grizzlies
Match 1: MEM@OKC 86-100
Match 2: MEM@OKC 111-105 (OT)
1-1 i matcher
Det är inte första gången de här två lagen spelar en slutspelsserie mot varandra och det har märkts under de inledande två matcherna. Det har sett grinigt och stingsligt ut på många håll, särskilt hos Oklahoma. Trots att man träffat formtoppen perfekt inför upploppet så har man dragits med i Memphis långsamma tempo och fysiska stil. Första matchen var en utklassningsseger där OKC snabbt tog ledningen med 20-2 men det krävdes ändå 48 minuter för att komma upp i 100 poäng. Än värre blev det i match två, när det krävdes både ett och två små mirakel från Kevin Durant för att ens tvinga fram en övertidsperiod.
När serien i kväll kommer till Memphis står den och väger. Grizzlies tajta försvar håller de allt som oftast kvar i matchen och kan evigt unga Mike Miller (tvåfaldig mästare med Heat) komma in och sätta 75% av sina trepoängare ikväll igen måste Thunder spela lights out. På övrigt håll har veteranerna klivit fram den senaste veckan, även de som haft det tufft under grundserien: läge för Fischer (femfaldig mästare) och Butler (ett mästerskap) att göra detsamma för OKC?
Håll koll på: Courtney Lee (MEM). Kom från Boston under säsongen och har stundtals imponerat med sitt distansskytte. Är det någonting som kan få Thunder ur balans så är det just skyttet: OKC är bland de allra sämst lagen i ligan när det handlar om att försvara sig mot trepoängare.
Los Angeles Clippers @ Golden State Warriors
Match 1: GSW@LAC 109-105
Match 2: GSW@LAC 98-138
1-1 i matcher
Warriors stod för helgens stora överraskning när man besegrade formstarka Clippers, i mångas ögon en seriös utmanare till NBA-titeln i år. Än mer överraskande var sättet de gjorde det på. Golden State plockade 18 fler returer än LA trots att förstacentern Andrew Bogut saknades (han missar förmodligen hela slutspelet, pga ett brutet revben) och Stephen Curry, lagets bästa spelare, var en skugga av sitt vanliga jag.
I förrgår tog Blake Griffin ut sin frustration på gästerna och återställde ordningen. Efter att ha begränsats till ett 20-tal minuters speltid på grund av foulproblem så kom han tillbaka och stod för 35 poäng i vad som mot slutet mest liknade en uppvisningsmatch. Tillsammans med DeAndre Jordan malde han ner Golden States sårbara inre försvar samtidigt som han satte nio av tio straffkast.
Om Griffin håller sig kvar på planen i kväll så måste coach Mark Jackson justera sin plan. Inför säsongen förstärktes truppen med Bogut och Andre Iguodala för att ge The Splash Brothers (Curry & Thompson) avlösning och hjälp i defensiven - nu saknas den ena och »A.I.« ser inte ut att vara helt återställd från vårens skadebekymmer. Med samma hål att fylla åkte laget ut med huvudet före förra året.
Håll koll på: Stephen Curry (GSW). Näst intill osynlig i två matcher, nu bör han ta plats på scen om det inte ska bli en kort vår för Warriors.
Indiana Pacers @ Atlanta Hawks
Match 1: ATL@IND 101-93
Match 2: ATL@IND 85-101
1-1 i matcher
Indiana Pacers inledde den här säsongen med otäck beslutsamhet. Efter att ha pressat Miami Heat till sju matcher i Conference-finalen var det bara en förstaplats och fördel av hemmaplan genom hela slutspelet som gällde. Ingen i organisationen stack under stolen med att man förberedde sig för ett returmöte med Heat i maj och att om det skulle spelas en game 7 den här gången så skulle den spelas i Indiana. Pacers knep förstaplatsen i öst men under våren har fler och fler frågetecken uppenbarat sig och när väl slutspelet inleddes kan ingen ha varit förvånad över att Atlanta knep första matchen.
Stämningen runt och i laget har surnat. Veteranen och superproffset Danny Granger tvingades lämna för att ge plats åt Evan Turner och därefter plockades centern Andrew Bynum in, en spelare som Chicago bytte till sig enbart för att skapa lite plats under lönetaket. De släppte iväg honom fortare än kvickt och därefter var det få som ville ta i honom med tång. Bynum är lika känd för sin dåliga attityd och trasiga knän som för något annat och nej, han har heller inte spelat särskilt många minuter sedan han kom. Samtidigt har guarden Lance Stephenson tagit ljusår framåt i sin utveckling och kräver numera lika mycket boll som Paul George eller Roy Hibbert. Dynamiken i gruppen har muterat våldsamt. För ett lag som nått framgång genom sitt hårda arbete och uppoffrande samarbete har det blivit extra kännbart.
I match två svängde pendeln tillbaka. Det verkade som att Indiana hade vaknat till. Energin var en annan och stämningen i Bankersfield Life Fieldhouse var tillbaka på sedvanligt himlastormande nivåer. George plockade tio returer, Luis Scola bidrog med 20 poäng från bänken, George Hill attackerade med bollen istället för att gömma sig. Coach Vogel har i dagarna pratat om att Indiana måste spela »tillsammans« igen, som man gjorde under inledningen av säsongen.
Atlanta då? De får hoppas på att Indiana fortsätter spela var för sig och att Paul Millsap och Pero Antic kan locka försvarsankaret Roy Hibbert bort från korgen med sitt trepoängsskytte.
Håll koll på: Evan Turner (IND). Turner värvades från 76ers för att ge lagets andrafemma mer fart och fler enkla poäng. I senaste matchen sköt han bara ett skott. Han behöver kliva fram och det snart - Scola kommer knappast kunna ge Pacers 20 poäng varje kväll.