Lagbanner
Vem blir bäst i NBA nästa år?

Vem blir bäst i NBA nästa år?

Med nästan ett år tills det avgörs, vilka är lagen som är favoriter att bli mästare i NBA säsongen 2014-2015?

Om man tittar på oddsen just nu (via oddschecker.com/basketball/nba) så ser det ut så här:

San Antonio Spurs 6.0
Cleveland Cavaliers 6.0
Oklahoma City Thunder 7.0
Chicago Bulls 11.00
Los Angeles Clippers 12.00


LeBron James kan göra de flesta lag till titelfavoriter och det blev alltså fallet med hans Cleveland Cavaliers. Men Cleveland har i David Blatt en coach som aldrig coachat i NBA (även om han är otroligt meriterad i Europa och OS) och väldigt begränsat med erfarenhet i sin spelartrupp. Jag tror att deras låga odds i nuläget inräknar att det finns en chans att de värvar ännu en stjärna. Denna stjärna ryktas i så fall bli Minnesota Timberwolves Kevin Love. Och då ser det genast bättre ut. Det finns också utrymme för att plocka in billiga veteraner på titeljakt. Spelare som Ray Allen eller Mike Miller, som båda vann mästerskap med James i Miami, skulle vara värdefulla. Men det har traditionellt varit svårt att locka spelare till Cleveland, något som frågetecknen kring James kontrakt också kan bidra till. Vill Love binda upp sig i för fem säsonger i Ohio om James försvinner efter en?

San Antonio Spurs var NBA:s bästa lag under den gångna grundserien samt slutspelet. De har redan gett nya kontrakt till sina spelare och till ligans bästa coach Gregg Popovich. De lär vara ännu mer försiktiga med sina äldre stjärnor för att dessa ska vara hela och friska till slutspelet. Tim Duncan är då 39, Manu Ginóbili 36 och Tony Parker 33. Det kan också vara värt att nämna att Tim Duncan, Manu Ginóbili och Tony Parkers kontrakt går ut efter den kommande säsongen.

Om jag skulle tippa ett lag i nuläget så skulle det vara Oklahoma City Thunder. De har hållit sig lugna med spelarvärvningar, vilket är praxis, men de hade enligt mig slagit Miami Heat och blivit mästare i år om de lyckats ta sig förbi San Antonio. De har adderat en spelare hittills i Anthony Morrow som är en av ligans bästa trepoängsskyttar. Elefanten i rummet är Kendrick Perkins, vars roll blivit allt mindre och mindre och vars kontrakt går ut efter nästa säsong. Om de lyckas byta det mot en mer användbar spelare lär deras odds sjunka ytterligare. Samtidigt finns det hopp att unga spelare som Steven Adams eller Jeremy Lamb ska kunna ta ett större ansvar. Jag har svårt att tro att en spelare som Kevin Durant inte avslutar sin karriär med minst ett mästerskap, kanske kommer det nästa år.

Chicago Bulls och Los Angeles Clippers är båda bra lag med duktiga coacher vars brister fortfarande är för stora för att jag ska tro på dem som utmanare. De har heller inget utrymme att utöka sina trupper med meningsfulla spelare.

Två lag vars odds skjutit i höjden är Miami Heat (36.00) och Indiana Pacers (21.00). Min känsla är att dessa kommer att sjunka. Miami har i nuläget samma lag som förra året enkelt tog sig till finalen, minus LeBron James och plus Luol Deng. Hur de använder de pengar som finns kvar i budgeten blir avgörande, men jag ser de som ett givet slutspelslag med chans på en placering som en av de fyra främsta i öst. Miami är en förstklassig organisation i den svagare halvan av ligan. Räkna inte bort dem. Indiana föll ihop under andra halvan av säsongen men slutade ändå som bästa lag i öst. Risken med Indiana är att de börjar om, och gör sig av med spelare. De har en given stjärna Paul George, men i övrigt finns det ingen spelare som är säker just nu.

En annan outsider är Dallas Mavericks (51.00). De har en av ligans mest svårstoppade offensiva spelare i Dirk Nowitzki, sin gamla stöttepelare Tyson Chandler tillbaka och ligans näst bästa coach i Rick Carlisle. De har också lockat över Chandler Parsons från lokalrivalen Houston Rockets. Se upp för Dallas, som ju faktiskt vann tre slutspelsmatcher mot San Antonio i år, mer än vad någon annan klarade av.

Fredrik Nygren@fredriknygren2014-07-15 05:30:00
Author

Fler artiklar om NBA