Premiär: SvenskaFans Roundtable

Premiär: SvenskaFans Roundtable

Härmed gör NBA-panelen på SvenskaFans.com premiär! Våra skribenter Bengt Kleijn, Peter Ferm och Johannes Grufstedt ger sin syn på den första tredjedelen av säsongen.

1. First off: vilka är ni och varför älskar ni NBA?

Bengt Kleijn:
- Allätare inom idrott, stort tennisintresse och Hammarbyare sedan lågstadie-åren. NBA kom in sent i livet mitten av 90-talet, basket var poppis i Sverige på 70-talet då även Bajen hade ett bra lag, men när sonen började lira basket fick jag upp ögonen för NBA. NBA är så ruggigt bra idrott helt enkelt och funkar perfekt på TV.

Johannes Grufstedt:
- Döpt Johannes Robin Grufstedt i sydligaste Skåne. Tråkigt nog är handboll den enda sporten som betyder något i Ystad och jag kom inte i kontakt med organiserad basket förrän jag fyllt 19 och flyttat till Malmö. Division 1-drömmarna dog snabbt då jag insåg att marknaden var mättad på långsamma, vita shooting guards som inte var särskilt bra på att skjuta.

Intresset flyttades istället över till att följa sporten när andra spelade och NBA föll som det naturliga valet, eftersom det är den överlägset mest lättillgängliga ligan i världen. Dessutom visar sig världens bästa atleter (Jason Kapono undantaget) upp sig varje kväll. Vad finns det att inte gilla?

Peter Ferm:
- Är en 28 årig basketfreak, född och uppvuxen i Skåne. Spelade basket med Helsingborgs Basketklubb tills 20 års ålder och då var det naturligt att man följde ligan men intresset för NBA fortsatte även efter jag själv slutade att spela. Började följa NBA säsongen 1993/94, då Shaq och Penny var de stora affischnamnen och är nog relativt ensam om att kalla mig själv Orlando Magic fan.



2. Snart är en tredjedel av säsongen avverkad. Vad har ni fått för uppfattning om Miami Heat av det ni sett hittills?

Bengt Kleijn:
- Precis som väntat blir laget allt bättre hela tiden man har fortfarande vissa problem när det gäller rollfördelning och hur man ska hantera uppspelsfasen utan någon auktoritet som pointguard. Men när Wade och LeBron får det att fungera är det ett fruktansvärt bra lag.

Johannes Grufstedt:
- Lite av det vi kunde förvänta oss. Att det skulle ta några matcher innan de hade spelat ihop sig var ingen överraskning. Skillnaden mellan den här situation och Boston Celtics för fyra år sedan är att Kevin Garnett, Ray Allen och Paul Pierce hade spelat i ligan i tio år vardera och hade tydliga, definierade och framförallt olika roller på basketplanen. LeBron James och Dwane Wades talanger duplicerar varandra litegrann och de håller fortfarande på att lära sig hur de ska spela med varandra. De kommer få rätt på det i tid till slutspelet dock.

Peter Ferm:
- Heat började knackigt och fick utstå mycket kritik för sina inledande förluster. Men efter 15 matcher har dem hittat sitt spel och har nu i skrivande stund precis vunnit sin tionde raka match. Det som gör deras spelstil unik är att de liksom andra lag har defensiva spelsystem men får sedan fria händer att vara kreativa på den offensiva delen. Wade har accepterat sin roll som lagets alphahanne och Lebron gör sitt bästa för att likna en modern variant av Scottie Pippen, fast med möjligheten att ta över en match när Wade har det kämpigt. Chris Bosh började svagt men är nu tillbaka i gammal form som lagets tredje fiol. När Mike Miller kommer tillbaka efter jul blir de ännu farligare men det märks att de saknar PF Haslem när de möter större lag. Tror dock inte att de går hela vägen i år då truppen är fortfarande väldigt tunn och en skada på någon i "The Big Three" skulle ha förödande konsekvenser för avancemang i slutspelet.



3. Vad säger ni om årets rookieklass?

Bengt Kleijn:
- Blake Griffin (Clippers) kan bli årtiondets bäste center/ powerforward, det är inte bara dunkarna som är fantastiska, Griffin rör sig bra och kan hantera bollen. I övrigt är det som vanligt enklast för guarderna att anpassa sig snabbt till NBA tempot.

Johannes Grufstedt:
- Det är troligen för tidigt för att säga, men det verkar som om två spelare, Blake Griffin och John Wall, har separerat sig från resten som tvättäkta NBA-stjärnor. Sedan följer en grupp spelare som visat potential att kunna bära ett lag (Demarcus Cousins, Ed Davis, Eric Bledsoe och Derrick Favors). I tredje gruppen finns en samling stabila rollspelare som troligen kommer hålla sig i ligan i många år (Landry Fields, Larry Sanders och Xavier Henry bland andra…).

Att jämföra årets klass med tidigare är lite för tidigt, men Wall och Griffin har chansen att bli riktigt speciella spelare. Blake Griffin måste vara en av Shawn Kemps 40 oäkta barn.

Peter Ferm:
- Det som från början skulle vara ett tvåmanna race ser nu rätt ensidigt ut. Blake Griffin lärde sig uppenbarligen mycket av att sitta skadad på bänken förra säsongen och är den mest underhållande rookien jag sett på många år. Han påminner om en ung Vince Carter fast i större storlek. För er som inte förstår vad jag pratar om, klicka HÄR.  

Det är mycket möjligt att första valet John Wall kommer igen starkt efter nyår, men första tredjedelen av säsongen har kantats av skador och han har bara spelat 15 matcher, varav många småskadad. New York Knicks har hittat ett fynd i SG Landry Fields, vald som nummer 39 i draften. Relativt okänd före säsongstarten startar nu Fields och snittar 10,5 poäng, 7,5 returer och bidrar till starkt till New Yorks imponerande start.

Annars tycker jag rookieklassen har varit lite av en besvikelse. Andravalet Evan Turner har det kämpigt i Philadelphia och är nu långt ner på bänken. Wes Johnson, vald som nummer fem av Minnesota började starkt men har sen försvunnit då Michael Beasly tar de flesta minuter som small forward. Derrick Favors i New Jersey visar prov på potential men är nog någon säsong eller två ifrån att kunna starta. Unge DeMarcus Cousins kommer troligtvis att bli en All Star i framtiden men är just nu för inkonsekvent och har uppenbarligen attitydsproblem då han redan lyckats bli utslängd från träningen av coach Westphal.



4. Vilka lag har överraskat på er i år?

Bengt Kleijn:
- San Antonio är den största positiva överraskningen, Spurs har återfunnit vinnarmentaliteten och kanske är det ligans allra bästa lag just nu. Negativt får det bli Clippers med de spelare man har och däribland två duktiga rookies, även Eric Bledsoe imponerar, ska man ha fler segrar. Tyvärr har coachen Vinny Del Negro helt saknat kompetensen att lyfta det här laget.

Johannes Grufstedt:
- Det är något skumt på gång i San Antonio i år. Vem förutspådde att Richard Jefferson skulle återuppstå från de döda? Att Manu Ginobili skulle ha sin kanske bästa säsong vid 33 års ålder? Att Spurs skulle starta säsongen 21-3 trots att Tim Duncan snittar 13,4 poäng och 9,3 returer, hans sämsta statistiska säsong sedan hans rookieår. Det var en överraskning.

Det är svårt att hitta ett lag som har underpresterat monumentalt. De lag som inte ligger så högt i tabellen som folk trott -  Houston och Milwaukee tänker jag främst på – har haft ett spelschema som varit tungt på bortamatcher och bra lag. När säsongen är över tror jag båda de lagen kommer vara med i slutspelet.

Peter Ferm:
- Årets överraskning måste vara New York Knicks. Få trodde att de skulle ha framgång så pass tidigt men under Coach Mike D’Antoni mantra, ”offensiv är bästa försvar”, har Raymond Felton utvecklats till en stjärna. Tillsammans med Amare Stoudemire, som ser minst lika effektiv ut som han var under sina bästa säsonger i Phoenix, ligger Knicks för tillfället på sjätte plats i Eastern Conference. Ska dock tilläggas att Knicks har haft ett relativt enkelt spelschema men lyckades ändå göra 116 poäng på Boston i natt och missade chansen att vinna nionde raka matchen på grund av Paul Pierces skott i slutsekunderna. Tycker det är härligt att se ett New York lag med potential igen och det är jag rätt säker på att publiken i Madison Square Garden håller med om.
 
Även Utah spelar över förväntan då man under sommaren förlorade förutom storstjärnan, Carlos Boozer, även Kyle Korver och Wesley Mattews. Boozers ersättare, Al Jefferson har integrerats snabbt och laget kommer att bli ännu bättre när centern Mehmet Okur kommer tillbaka efter skada.

San Antionio spelar även dem fantastisk basket för tillfället. Trots ett äldre lag och en Tim Duncan som verkar vara förbi sina glansdagar som superstjärna är laget bäst i NBA med 20 vinster och 3 förluster. 33-årige Manu Ginobili har sin bästa säsong och Duncan fungerar suveränt som rollspelare.

Årets besvikelser måste vara Houston Rockets och Portland Trailblazers. Dessvärre är det samma problem som förra året som sätter käppar i hjulen, skador. Yao Ming och Aaron Brooks gick sönder tidigt i säsongen för Houston och i Portland är det som vanligt Greg Oden som lidit en skada som håller honom bort till nästa år. Frågan är om han någonsin kommer att kunna spela igen. Att ha spelat endast 82 av möjliga 246 matcher är inget vackert facit.  

Även i denna kategori skulle jag vilja trots, 18 vinster och bara 8 förluster, placera Oklahoma Thunder. Jag förstår att detta är lite kontroversiellt att skriva men efter förra säsongens genombrott skulle detta vara året då The Thunder på allvar utmanade Lakers om tronen i West. Durant ser lite sliten ut efter sommarens VM men samtidigt har Russell Westbrook tagit sitt spel till en ny nivå och tillsammans tror jag de kommer igen starkt efter nyår.



5. Om ni skulle välja ut en All-Star femma baserat på höstens insatser, vilka tar ni då ut och varför?

Bengt Kleijn:

Deron Williams – Ligans mest mångsidiga point
Monta Ellis- En riktig shooting-guard, en varm Ellis är bland det roligaste man kan se inom NBA.
Kevin Durant- Totalbasket kan allt och gör allt!
Dirk Nowitsky- Gammal men vilken storväxt spelare kan skjuta hopp-skott som Dirk.
Blake Griffin- Rookie of the year och vansinnigt spektakulär!

Johannes Grufstedt:

De fem spelarna som varit bäst på sin position såhär långt:

PG – Chris Paul. Ingen spelare är så värdefull för sitt lag som Paul. De är fulltständigt, hopplöst beroende av honom. Och hittills har han levererat. Glöm inte att han fortfarande rehabiliterar sitt opererade knä och spelare med ett knäskydd stort som Kalkbrottet i Malmö (ni vet, Sveriges Grand Canyon).

SG – Kobe Bryant. Snittar 26.7 poäng på bara 33 minuter per match. Så få minuter har Mr. Bryant inte spelat sen sin andra säsong i NBA – 97/98. Se upp för Lakers om de kommer med en utvilad kapten till slutspelet.

SF – LeBron James. Jämfört med vilken säsong som helst och hans egna förväntningar har LeBron ett ganska mediokert år. Men 23,9 poäng, 6,2 returer och 7,1 assist är rekordår för alla utom just LeBron. Det säger en del om vilken speciell talang han är.

PF – Pau Gasol. Hur gärna jag än vill välja Kevin Love eller Blake Griffin är det svårt att se förbi hur hemska deras lag är. Pau Gasol spelar nästan 39 minuter per match, vilket är sanslöst mycket för en spelare av hans storlek. Kan vara den spelaren som utstrålar mest självförtroende av alla i ligan just nu.  

C – Dwight Howard. Helt separerad från resten av ligan på centerpositionen. Hans lag kommer dock aldrig komma någonstans förrän de skaffar sig en riktig shooting guard.

Peter Ferm:
Denna femma tar jag ut helt baserad på individuella prestationer och inte hur framgångsrikt laget är.

 C: Amare Stoudemire
Tack, jag är medveten om att Amare är en PF egentligen men majoriteten av matcherna har han startat som C för New York och därför placerar jag honom här. Amare har varit fullständigt fantastisk och snittar 26.7 poäng och 9.1 returer. Väldigt få spelare kan stoppa honom för tillfället.

Runner up: Dwight Howard
Howard har expanderat sitt offensiva spel och snittar 21.1 poäng och 12 returer samtidigt som han är ligans bästa defensiva spelare.

PF: Dirk Nowitzki
Den 32-årige tysken gör som vanligt en supersäsong och har lett Dallas till en imponerande start med sina 25 poäng och 8 returer per match.

Runnerup: Blake Griffin/Kevin Love
Otroligt svårt att utse en vinnare här. Griffin fyller arenor med sitt spektakulära spel samtidigt som han snittar 20 poäng och 12 returer. Love å andra sidan framstår som den bästa returtagaren sen Dennis Rodman och åstadkom nyligen bedriften 31 poäng och 31 returer i samma match. Om bara deras lag kunde vinna några matcher också…

SF: Lebron James
James må ha en sämre säsong statistiskt än vanligt men är fortfarande ligan mest dominerande spelare när han vill. Har anpassat sitt spel för vinna och kommer så småningom att bli en modern variant av Magic Johnson med en touch av Michael Jordans offensiv.

Runner up: Kevin Durant
Som jag nämnde tidigare har Durant varit lite småskadad under säsongen men leder trots det ligan i poäng med ett snitt på 27.5 per match.

SG: Kobe Bryant
Kobe är för tillfället tvåa i poäng ligan med sina 26.7 poäng per match och är som vanligt den vassaste spelaren att ha bollen i händerna när matchen ska avgöras.

Runner up: Dwayne Wade
Wade hade en svag start på säsongen men är nu fullständigt lysande för Miami. Nuvarande snittet på 23.6 poäng är visserligen det lägsta sen han kom in i ligan men det kommer att ändras under säsongen.

PG: Deron Williams
Williams delar fortfarande ut runt 10 assist per match men gör nu även 23 poäng och får trots det alldeles för lite cred i mina ögon.
 
Runner up: Derrick Rose
Derrick Rose har varit fantastisk i Chicago och hållit laget i topp medan Boozer varit skadad. Utvecklat sin offensiv och har nu ett giftigt trepoängsskytte som komplement till sina dunkar och drives.

Värt att notera att under alla år jag följt NBA har jag aldrig varit med om en så stark samling av point guards. Westbrook i Oklahoma har blivit en superstjärna och kan möjligtvis vara bästa PG i ligan i slutet av säsongen. Rondo i Boston skickar ut nästan 14 assist per match men saknar fortfarande skyttet. Sen är det svårt att bortse från vad snart 37-årige Steve Nash gör i Phoenix. 18 poäng och nästan 11 assist är fantastiska stats. Och då har vi inte ens nämnt Chris Paul...



6. Till sist: ett formstarkt Knicks tar sig an LeBron James Miami Heat ikväll i vad som ser ut att bli ett supermöte. Vad tror ni om den matchen?

Bengt Kleijn:
- Kan bli riktigt hett i NY, jag tror att Miami kommer heltaggat och då får Knicks spela riktigt bra för att klara sig undan med en hedersam förlust.

Johannes Grufstedt:
- I onsdags tänkte jag skriva att New Yorks framfart är grovt överskattad, sen tittade jag på matchen mot Boston och omvärderade. Först och främst tror jag det kommer bli massor med poäng för båda de här lagen gillar högt tempo och kontringar. LeBron kommer göra galet med poäng, han brukar alltid göra bra ifrån sig i Madison Sqaure Garden.

I slutändan kommer ändå Miami göra fler poäng än New York. Efter Cleveland-matchen har Miami börjat likna det laget vi trodde de skulle bli. Om så är fallet kommer inte New York ha en chans i den här matchen.  

Peter Ferm:
- Knicks kommer laddade med revansch efter att Boston spräckte deras vinststreak i natt. Miami har själva en tio matcher lång vinstsvit och det kommer att bli en fantastisk duell mellan Stoudemire/Felton för Knicks och Wade/James för Miami. I slutändan tror jag ändå att Miami tar det tack vare sin defensiv.  


Henrik Örtenvik2010-12-17 15:27:00
Author

Fler artiklar om NBA