Slutspelet närmar sig slutskedet
Kan Nikola Jokic och hans Denver Nuggets gå hela vägen?

Slutspelet närmar sig slutskedet

Vi närmar oss avslutningen av NBA-säsongen. Kvar har vi fyra lag som gör upp om två platser. Vilka lag får vi se i finalen?

Boston Celtics vs Miami Heat

Hade någon sagt till mig att Celtics skulle ta sig till Conference-finalen hade jag köpt det. Men att Heat skulle bli deras motståndare hade jag inte kunnat förställa mig.

Boston Celtics var inför den här säsongen en av de givna favoriterna i East. Deras säsong har haft sina frågetecken, men det har funnit fler utropstecken. Jaylen Brown och Jayson Tatum har återigen bevisat att de kan spela tillsammans och de har tystat snacket om att en borde trejdas bort.

Tatum var till och med en MVP-kandidat under stora delar av säsongen. Malcolm Brogdon har visat sig vara ett mycket bra komplement som kan ta bort lite av bördan för Tatum och Brown.

Heats grundserie var inte bra. Det fanns tro att de skulle vara ett topp fem lag i East. Men laget tog sig till slutspel genom play in.

Väl i slutspel har Heat lagt in en extra växel. Framför allt så vill jag påstå att det är Jimmy Butler som växlat upp och dragit laget. Butler är en fantastisk spelare. Men när det är dags för slutspel blir han en helt annan spelare.

Och det i positiv bemärkelse.

Då går han från att vara en topp 20 spelare, till att bli en superstjärna.

Det är inte många som kan trycka på en knapp och göra den switchen.

Hur slutar den här serien då?

Den känns väldigt svårtippad på förhand. Heat är i sin bästa form för säsongen. Allt stämmer för de just nu och det talar ju för att man fortsätter på den inslagna vägen.

Hinner Tyler Herro komma tillbaka så ger det Heat och Butler ytterligare ett vapen. I Herros frånvaro har Max Strus varit viktig. Kan Duncan Robinson bli en X-factor för Heat?

Bam Adebayo har haft ett bra slutspel. Han måste fortsätta vara en faktor.

Samtidigt så möter man ett Celtics som vann en tuff serie mot 76ers där Tatum visade klass i den sjunde och avgörande matchen.

Får vi se den Jayson Tatum så går Celtics till final. Men vi har tidigare sett att Tatum kan vara lite upp och ner i sina prestationer. Antingen så sätter han alla typer av skott eller så är han helt under isen.


Denver Nuggets vs Los Angeles Lakers

Laget ledda av den serbiska jätten, Nikola Jokic har haft ett fenomenalt slutspel.

Att slå ut Timberwolves var en självklarhet.

Att slå ut Phoenix Suns så enkelt som man gjorde var riktigt bra.

Jokic verkar ha ett mål i sikte, att bevisa kritikerna att hans sätt att spela basket även leder till titlar.

I detta slutspel har han haft bra hjälp av sin viktigaste vapendragare Jamal Murray. Under grundserien så kämpade han för att komma tillbaka från sin knäskada. Nu börjar vi se den Murray som tog ligan med storm under ”pandemi-bubblan”.

Lakers å sin sida har haft en resa som är jämförbar med Miami Heat.

Säsongen inleddes katastrofalt, och länge såg det ut som att man skulle missa slutspel.

Vid trejd deadlinen gjorde Rob Pelinka några byten som gav laget en helt ny karaktär.

Via play in har man tagit sig till slutspel, väl där så har Memphis Grizzlies och de regerande mästarna fått stryk av laget från änglarnas stad.

Så vilket lag drar det längsta strået?

Nuggets går in som favoriter och det tycker jag att de förtjänar.

Laget känns väldigt komplett och vi har ett helt lag som är byggt för att komplettera Jokic styrkor, men även hans begränsningar och svagheter.

En som kommer bli viktigt är Michael Porter Jr.

Den som kommer få uppgiften att gurada Anthony Davis är Aaron Gordon, det kommer bli en svår uppgift. Dock så har han den atletiska förmågan att klara av det.

Kentavious Caldwell-Pope, Bruce Brown, Jeff Green, Reggie Jackson, ja ni förstår det här laget har fire power.

LeBron James är alltjämt en av världens bästa spelare och vill vinna en till titel. När James har ett ml i sikte är det svårt att stoppa honom.

LeBron James i all ära, men det här laget står och hänger på Anthony Davis. Ska Lakers vinna så är det för att han är seriens bästa spelare. Han måste vinna duellen mot Jokic.

En som måste vara på topp är D’Angelo Russell. Mot Warriors var han bra, den versionen av honom måste komma till spel i denna serie.
Austin Reaves, där har ni ett namn att lägga på minnet. Han blir Lakers X-Factor.

Värt att notera är att de fyra återstående lagen är de lagen som gjorde upp om titeln i Orlando i den så kallade "pandemi-bubblan". 

David Bellander@bellanderdavid2023-05-16 18:00:00
Author

Fler artiklar om NBA