SvenskaFans Roundtable: "Mark Cubans pengar har slutligen resulterat i ett gediget lagbygge".

SvenskaFans Roundtable: "Mark Cubans pengar har slutligen resulterat i ett gediget lagbygge".

NBA-panelen diskuterar lagbygget Dallas Mavericks, Miamis misslyckande och blickar framåt mot en eventuell lockout och en spännande free agent-marknad.

Dallas var slutspelets Dark Horse. Tidigare år har man alltid snackat om Dallas och det kanske gjorde att de fick arbeta i skymundan och fokusera på sig själva, eller vad tror ni?

Bengt Kleijn:
- Till viss del men samtidigt hade man säkert en enorm press på sig själva, truppen var bättre i år och ”sista chansen” genomsyrade säsongen. Laget växte också under hela slutspelet serien mot Portland var stentuff och i det skedet var det väldigt svårt att tro att det var de blivande mästarna man såg. Det var först efter överkörningen av de regerande mästarna Lakers som Mavs klev upp som en contender och då hade man växt in i den rollen och kunde hantera pressen utan problem.

Johannes Grufstedt:
- Jag tror det var en medveten manöver från laget som började längst upp hos ägaren Mark Cuban, som vägrade ge intervjuer från andra omgången och framåt. Hela organisation hade en tydlig "business approach" och det verkar som om de lärt sig att det är resultatet på plan som räknas, inte cirkusen runtomkring.

Peter Ferm:
- Jag tror att det är en kombination av att många storfavoriter passerade bäst före datum i år och att Dallas slutligen fann balans i truppen. Lakers har en åldrande superstjärna och laget klickade inte riktigt i år. Spurs är även dem troligtvis på fel sida ålderstrecket och Oklahoma har helt enkelt inte rutinen(än). Att Dallas inte var favorittippade i år, bidrog säkert till att de lugnt kunde tuffa igenom första rundan utan att ha några förväntningar på sig. Så visst, lite underdogstämpel hade de. Men vad de gjorde med Lakers är riktigt stort och det höjde säkerligen självförtroendet som ledde hela vägen till mästerskapet. 


The Sicilian Family.

Beskriv styrkorna i årets Dallas Mavericks!

Bengt Kleijn:
- Det är ju som en stor jävla siciliansk familj mitt i Texas. Marc Cuban den excentriske ägaren men samtidigt är han själv ett absolut hängivet fan ofta mitt i högen av spelare. Givetvis en fantastisk hemmapublik men även mycket hjärta hos spelarna i det här laget. Rick Carlisle är en mycket bra analytiker visst gör han misstag men han gör inte om dem. Genidraget är när han från den fjärde matchen sätter in J.J. Barea som starter från det ögonblicket äger Dallas finalserien. Jag tror vi kan få se fler lag praktisera detta i framtiden att spela två utpräglade points samtidigt. Det finns så många bra guards i ligan att hålla reda på en är svårt nog, två är definitivt en för mycket för de flesta försvar. Förutom lagkänslan kan man inte komma runt rutinen som finns, Jason Kidd 38 år det är vad som krävs för att sätta snorungar på plats.

Johannes Grufstedt:
- De är tokigt välcoachade. Rick Carlisle har tryckt på rätt knappar hela säsongen, vare sig det gäller startfemmor, zonförsvar eller time-outs. Han har egentligen alltid varit så här bra och hade förmodligen redan vunnit en titel med Indiana 2005 om det inte varit en särskild öl som kastats i Ron Artest's ansikte.

Peter Ferm:
- Mark Cubans pengar har slutligen resulterat i ett gediget lagbygge. Dallas har sin superstjärna Nowitzki, ligans bästa bänkspelare i Terry, två ärrade veteraner i Marion och Kidd samt en mycket välbalanserad bänk. Men de just nämnda spelarna fanns även i laget förra året. Skillnaden i år var Tyson Chandlers defensiv. Efter många försök hittade man äntligen en perfekt kugge i mitten och det visade sig vara avgörande.
Sen skadar det inte att Barea hittade storformen under finalen och att Stevenson gjorde ett fantastiskt jobb på Lebron och Wade. Att man dessutom vinner mästerskapet utan en av lagets bästa spelare, Butler, som försvann redan i januari på grund av skada, gör det hela ännu mer imponerande. 


"Championship or bust", sa trion i somras...

Samtidigt som det var en fantastisk seger för Dallas var förlusten ett gigantiskt nederlag för Miami Heat, som mycket väl kunde ha vunnit i fyra raka om de varit mer fokuserade. Vad behöver Miami göra för att bli bättre till nästa säsong? Och tror ni Erik Spoelstra får vara kvar?

Bengt Kleijn:
- Spoelstra har ett stort leende men det smilet är nog mest en mask för att dölja den osäkerhet den f.d. videogranskaren känner när han ska coacha spelare som LeBron och Wade. Miami blir troligen ett mycket bättre lag nästa säsong när man plockat upp en veteran som point-guard och en center i sina bästa år. Men även då kommer det tuffa matcher med tillhörande nervositet och då finns det bättre coacher än Spoelstra. Sen håller jag inte med dig när du säger att Miami skulle ha tagit det här lätt med lite mer fokus. Dallas var totalt sett det klart bättre laget med betoning på lag och basket är en lagsport.

Johannes Grufstedt:
- Oavsett hur mycket talang ett lag besitter krävs det en sanslös mängd flyt och tur för att man ska vinna fyra raka slutspelsserier. Och marginalerna är små. De fyra första matcherna i finalserien avgjordes med fyra poäng eller mindre. Ett par straffkast hit eller dit gör hela skillnaden. 
 
Alltså, gigantiskt nederlag är en väl hård beskrivning med tanke på att deras fjärde och femte bästa spelare var mer skadade än de var friska. Erik Spoelstra är en ung, smart coach som jobbat inom Heat-organisationen sen han hade moppemustach. Behåll honom. 

Peter Ferm:
- Miami får skylla sig själva som säger "championship or bust" redan innan säsongen började. Men jag är fortfarande övertygad om att hade inte Haslem varit skadad halva säsongen och Mike Miller varit sitt vanliga jag så hade Miami utan tvekan vunnit mästerskapet i år. Sen kan jag med facit i hand tycka att de överbetalade något för Boshs tjänster. De hade kunnat hitta någon för halva kostnaden som hade kunnat fylla samma funktion. Samtidigt var någon tvungen att spela tredje fiol och där ska han ha all heder för sitt agerande. Det är lätt att vara efterklok helt enkelt. Förra sommaren så lät det, i allafall på pappret, klockrent.
 
Jag hoppas de kan hitta någon som vill ta över Mike Millers kontrakt och på så sätt få lite finansiell flexibilitet. Sen saknar jag någon som kan spela den defensiva rollen mot snabba point guards, liknande rollen Tyron Lue hade under Lakers storhetstid i början av 2000-talet. 
 
Spolestra lär får stanna. Han kanske inte är världens mest erfarna coach, men han lyckades hålla styr på tre superstjärnor med stora egon och det var egentligen hans roll. Att Lebron sen klappar igenom när det verkligen gäller kan man inte lasta honom för.
 
 
 

"Amen vad f... behöver jag göra för att få vinna?"

LeBron James har pissat på sitt varumärke genom att 1) vara usel 2) agera oproffsigt genom att håna Nowitzkis hosta 3) efter finalserien säga att "Efter allt det här kommer alla som håna mig gå tillbaka till sitt vardagsliv och jag kommer ändå vara LeBron James". Förstår ni er på karln?

Bengt Kleijn:
- Han är ju en amerikansk super-stjärna som inte lyckas vinna, känns som vi sett det här beteendet förut. Barnsligt och omoget javisst men hur bussigt är det att ständigt bli jämförd med Michael Jordan? En MJ?? Som är så nervös i de sista matcherna att han springer ut i hörnet och gömmer sig när avgörandet är i antågande.
Nu senast var det Scottie Pippen av alla hygglos som gick ut och sa att LeBron var lika bra som Jordan, tack och lov korrigerade Steve Kerr (även han legendarisk medspelare till MJ i Bulls) det hela när hans sa att LeBron är i själva verket är betydligt mer lik Pippen i sitt spel en utmärkt försvarsspelare men utan allsidighet i den offensiva delen. Ett problem med den nu väldigt kraftige smallforwarden är att han tappat i rörlighet samtidigt som han saknar ett riktigt offensivt spel under korgen där alla hans kilon skulle kunna göra nytta. Varför inte strunta i gymet i sommar och bli en bättre variant av Melo. Det är nog en bussigare målsättning än att mäta sig med MJ.

Johannes Grufstedt:
- LeBron lider av mycket svag självuppfattning. Han tänker alldeles för mycket på hur omvärlden uppfattar honom och alla i hans innersta krets är ständigt upptagna med att berätta för honom hur fantastisk han är. 
 
Mot Boston och Chicago spelar han så bra att Scottie Pippen droppar citatet "Lebron James might be the greatest player to ever play the game", vilket i sig var ett skämt, men han sa det. Vad som sedan hände i finalserien vet bara LeBron James själv. Han har bevisat tidigare att han kan ta över sent i matcher så varför han inte gjorde det nu ligger utanför min förståelse. Hade han spelat för många minuter? Är Shawn Marion den bästa försvararen i världen? 
 
Det är inte säkert att vi någonsin kommer få veta. Men LeBron kommer få höra det ända tills han vinner en titel.

Peter Ferm:
- Tror ingen av oss kan förstå hur det är att vara USAs mest hatade man och sen inte leva upp till förväntningarna. Men överlag så tycker jag ändå att att han agerar omoget i sin relation tills fans och media. Detta var hans åttonde år i ligan och det är dags att börja leverera. Han hade alla förutsättningarna för det i år och det gick ändå inte. Tycker jämförelsen med Jordan kan sluta nu för uppenbarligen har han inte samma killer instinkt när det väl gäller. Är helt övertygad om att Lebron kommer ha några mästerskapringar på fingrarna innan han slutar men kanske borde lära sig av Jordan att låta sitt spel sköta snacket istället för att babbla en massa utanför plan.


The Big Dirk, lagets ledare och framtida Hall of Famer.

Dirk Nowitzki blev självklart slutspelets MVP och visar genom sitt exemplariska beteende upp sig som ett föredöme för basketfans världen över. Många experter menar att han, i sin trettonde säsong, har nått sin peak. Vad är det han har utvecklat från tidigare säsonger?

Bengt Kleijn:
- Lagmaskinen Dallas har en europé som stjärna, en tillfällighet att det gick bra? Knappast. NBA spelare som av någon anledning får avrunda sina karriärer i Europa förvånas främst av en detalj. Fansens och medias totala ointresse av personlig statistik. Gör du 40p och 20 ass men laget förlorar så är det skit, dina personliga stats frågar ingen efter. Det är ju precis så europeisk idrott fungerar och det är där Nowitzki är uppväxt och fostrad, kombinera det med en enorm talang så är den en given succé i en liga fylld med egon. Nej, jag kan inte säga att den store tysken är så mycket bättre än vad han varit de senaste säsongerna, han är den viktigaste pusselbiten i ett mycket bra lag. Det som imponerar med Dirk i år är lugnet, den självklara auktoriteten och den maskinmässiga säkerheten i straffkasten.

Johannes Grufstedt:
- Visst är det kul vad ett mästerskap kan göra för sin image? Jag skulle hävda att Dirk har varit såhär bra under en lång tid, säg 5-6 säsonger, han har bara inte fått så mycket uppmärksamhet eftersom Dallas inte vunnit. Den här säsongen hade han rätt mix av spelare kring sig, rätt coach på bänken och rätt motståndare. Som jag nämnde innan; att vinna mästerskap kräver medgång som sträcker sig utanför spelarnas kontroll. 
 
Med det sagt, alla förluster och motgångar har förmodligen härdat Dirk ganska bra och jag tror vi ser en mentalt starkare version i dag än tidigare säsonger.

Peter Ferm:
- Fantastisk kul för tysken att han äntligen fick vinna allt. Kom i håg att det vara bara två år sedan han omgavs av rykten att de vill byta bort honom för att Dallas kunde inte vinna ett mästerskap med honom som ledare. Tycker han har hållt samma höga nivå som alla andra år men ska man titta rent spelmässigt så har han utvecklats genom sitt fullständiga oförsvarbara skott. Finns inte en spelare i ligan som kan stoppa den 2.13m långe forwarden när han skjuter sina fade aways. Sen har han också accepterat sin roll som superstjärna och klarar av att ha bollen i sina händer när det är dags att avgöra, till skillnad från Lechoke. 


Blir kvar i Orlando eller flyttar han hem och blir lagkamrat med Josh Smith?

Nu lämnar vi finalserien bakom oss och blickar framåt mot en sommar av spekulationer. Dwight Howard har nyligen sagt att han älskar Orlando och vill stanna kvar, men samtidigt så tänker han testa free agent-marknaden. Hur tolkar ni detta uttalande?

Bengt Kleijn:
- Att han tänker lämna Magic men är för feg för att säga det rakt ut. Jag tycker ju att han gör rätt om han lämnar denna extremt misskötta klubb men ett mer rakryggat beteende är önskat. Tyvärr är det stor risk att Melo-dramat får en uppföljare under kommande säsong, eller i värsta fall flera vi har ju D-Will och CP3 också.
Tidigt i våras fanns en rapport från ESPN som sa att Howard redan lämnat sin short-list på tänkbara lag till Magics ledning. Där fanns fyra klubbar Mavs, Lakers, Knicks och Nets. Varken Nets eller Knicks har mycket att erbjuda i en trade. Lakers är däremot en mycket potentiell destination för Howard om Magic bestämmer sig för att göra affär nu, vilket man troligen inte gör.

Johannes Grufstedt:
- Han är förvirrad? Jag har helt enkelt ingen aning. Visst hade det varit trevligt med en spelare som stannar kvar i samma lag karriären ut, men med tanke på hur Otis Smith & Vänner har skött organisationen och byggt upp laget. Om det blir tuffare regler kring lönetaket finns det ingen chans för Orlando att förbättra sitt lag så länge de Gilbert Arenas under kontrakt. 

Peter Ferm:
- Tror Howard gör en smart grej här. Istället för att hela säsongen ska kretsa kring spekulationer var han kommer hamna, a' la Carmelo, har han gått ut och klargjort att det är i Orlando han vill stanna. Nyligen arrangerade han en BBQ för nästan 7000 fans för att visa sin uppskattning för staden. Men han har samtidigt inte skrivit på en förlängning och det gör han för att sätta press på ledningen att förbättra laget under den tiden han har kvar på kontraktet. All heder åt Howard som ger Orlando en chans att behålla honom trots GM Otis Smiths miserabla försök till att bygga ett mästerskapslag runt honom. Skulle det inte lyckas kan ingen klandra honom ifall han går vidare. Vi kan spekulera kring detta hela året men ingen kommer få ett svar förrän nästa sommar. To be continued alltså...


Blir det någon basket i MSG nästa säsong?

Men innan vi börjar fantisera för mycket om säsongen 2011/2012 så finns det ju faktiskt ett överhängande hot om en lockout. Hur tycker ni att David Stern bör agera under sommaren?

Bengt Kleijn:
- För klubbarna är ett minskat lönetak prio ett, det ger per automatik bättre avkastning för ägarna. Spelarfacket är givetvis motståndare då detta ger lägre löner i förlängningen. Ett sätt att sprida vinsterna mer rättvist är att minska rörelsefriheten för spelarna och på det viset ge fler klubbar en större chans till sportslig framgång. Spelarna är motståndare även till dessa förslag. Går NBA på spelarfackets linje kan ligan knappast innehålla 30 stycken stabila klubbar, vi får också en ojämnare och betydligt mindre intressant liga. Sterns enda chans att rädda nästa säsong är att få till en acceptabel kompromiss. Det vore intressant att veta om spelarna har några egentliga omröstningar i dessa frågor, hur demokratiskt är spelarfacket? Känslan är att man kryper för sina stjärnspelares intressen av rädsla för att dessa skulle kunna strunta i organisationen. Det gäller då för David Stern att klart och tydligt kommunicera de olika alternativen, på vilket sätt gynnar färre arbetstillfällen spelarfacket. Lönestrukturen är redan idag extremt ojämn i NBA och för en rollspelare är en karriär i Europa ett ekonomiskt fullt realistiskt alternativ. Jag föredrar av kvalitetsskäl att man i god facklig tradition satsar på rejält höjda minimi-löner och att man inför även ett individuellt lönetak.

Johannes Grufstedt:
- Det ser onekligen mörkt ut, men det finns två saker som kan hålla en optimistisk: 1) David Stern närmar sig slutet av sin karriär som commissioner och han vill inte att en strejk är det sista han förknippas med 2) Det går tramsigt bra för ligan just nu. Intresset världen över är i paritet med hur det var på MJ's tid och att förlänga sommarlovet mitt i en sådan uppsving verkar bara idiotiskt. Parterna måste helt enkelt komma överens. 

Peter Ferm:
- Det ser som sagt oerhört mörkt ut. Hela året har rapporterna haglat om hur långt ägarna och spelarna står ifrån varandra när det gäller löneavtalet. Flertalet lag gör stora förluster och en förändring måste ske. Men spelarna agerar stenhårt och viker sig inte en tum så det kan ta ett tag innan man finner en lösning på detta dilemma. De som drabbas hårdast är ju dessvärre vi fans.
 

Chris Paul lär få en hel del rubriker skrivna om sig under sommaren.

Till sist: vilken rubrik vill ni helst se under sommarens "silly season"?

Bengt Kleijn:
- Att Greg Oden tar tag i sitt bortlagda förnuft  och skriver ett sjyst långtidskontrakt med Blazers inklusive möjlighet för klubben att bryta kontraktet.  Oden har varit skadad hela sin karriär och försöker nu pressa ut ännu mer pengar, det är ett riktigt uselt beteende. Portland är väl å sin sida rädd för att mista en spelare man har investerat så mycket i, tänk om han sen blommar ut någon annanstans. Men jag hoppas verkligen inte att man ger honom något jättekontrakt i detta läge.
 
Johannes Grufstedt:
- Lätt. "New CBA set - no lockout!". 

Peter Ferm:
- "Chris Paul kräver att bli tradad till Orlando"

Henrik Örtenvik2011-06-20 09:30:00
Author

Fler artiklar om NBA