SvenskaFans Roundtable: "Portland har en sund företagsfilosofi"

SvenskaFans Roundtable: "Portland har en sund företagsfilosofi"

Med blott tiotalet matcher kvar innan säsongen börjar är det dags för ännu en mega-panel. Stagnerar Miami eller sparar de sig inför slutet? Klarar sig Knicks till slutspel utan Lin och Amar'e? Det och mycket annat i veckans panel.

Vi börjar med Miami Heat. 21-2 hemma är ligabäst och ett suveränt facit. Men 16-12 borta är ett inte allt för imponerande facit och Heat har, när detta skrivs bara vunnit 6 av de 10 senaste. Bör Miamifansen vara oroliga inför slutspelet?

Bengt Kleijn:
- Absolut! Här finns det inga garantier alls. Även om spelarna i laget hittar varandra bättre än vad man gjorde förra året är laget i sig inte mycket bättre. Dem slåss mot en massa måsten, allt utan en titel är ett fiasko etc. Hur kul tycker LeBron och Wade att slutspelet ska bli egentligen? Man har satt sig i en position som är svår att hantera helt klart.

Peter Ferm:
- Nej, jag tror inte det. Årets intensiva säsong har nog kört slut på många lag och därför är det naturligt att man kommer in i en svacka. Tycker även kunna se tecken på att vissa lag redan börjat vila spelare så att de är fräscha när det väl gäller. Men visst, Miamis bortafacit är inte imponerande men tror trots det att det är väldigt få lag som kan stoppa Wade& Co i slutspelet. Resultatet från Bostonmatchen bör dock ge Spoelstra lite oro ifall de skulle mötas i en senare runda. Boston är ett av få lag som verkligen utmanar Miami med sitt oerhört defensiva spel och drar ner på tempot vilket inte är till Miamis fördel.

Johannes Grufstedt:
- Jag tänker svara ett stabilt “Njae” på den frågan. Så länge Derrick Rose är halvfrisk finns det i alla fall inget lag i öst som på allvar kan hota dem i en slutspelsserie. Om NBA-finalerna började idag skulle de fortfarande anses vara favoriter, oavsett vem de spelar mot. Inget lag tar sig genom en säsong av den här typen utan en skråma. Miami kommer repa sig i tid till slutspelet, det är jag övertygad om.


Durant & Harden har mycket kul tillsammans.

Oklahoma gjorde slarvsylta av ligans bästa lag, Chicago Bulls, och med Fisher ombord så menar många att Oklahoma tar sig hela vägen i år. Skulle du våga sätta en tusenlapp på Durant & Co?

Bengt Kleijn:
- För mig är Oklahoma huvudfavorit tillsammans med Miami och San Antonio. De tre lagen känns helt jämna men ändå helt olika. Oklahoma har ett flyt och ett tempo som i kombination är väldigt svårstoppat. Spurs har bredd och rutin och en massa rävar bakom sina öron. Jag vill verkligen se Spurs mot Thunders i conferences final, det blir hur sevärt som helst. Miamis fördel är att öst är ganska svagt före conference-final ska Heat inte ha några allvarliga problem med att gå vidare. Chigago må vara det lag som vunnit flest matcher i år men man är enormt beroende av Derrick Rose. Bulls spelare ser verkligen vilsna ut när Rose saknas och jag tror denna fokusering på Rose kan bli ett problem för Bulls i slutspelet. Men visst blir en final i Öst mellan Bulls och Heat också väldigt intressant.

Peter Ferm:
- Oklahoma ser oerhört starka ut men i slutspelet gäller endast matchups och vad som skedde i grundsäsongen slutar gälla. Hur många kunde förutse att Memphis skulle slå ut San Antonio förra året? Eller att Dallas skulle slå ut både Lakers och Miami? Allt hänger på vem Oklahoma får möta i slutspelet men just nu ser jag ingen i väst som kan sätta dem på plats, trots att Memphis tvålade till dem igår. Allt annat än finalplats borde räknas som ett misslyckande.

Johannes Grufstedt:
- Det beror helt och hållet på vad jag får för odds! Om det står mellan Oklahoma City mot 29 andra lag skulle jag nog kalla det en ganska dålig investering, men om du gav mig säg 4 mot 1-odds på Oklahoma City som NBA-mästare hade jag nog blivit tvungen att tänka ganska noggrant.

Jag tycker det är jättesvårt att uppskatta Fisher’s värde eftersom det inte går att mäta hur mycket han betyder för ett omklädningsrum. Som spelare har Fisher inte haft något att erbjuda sen finalserien 2009 mot Orlando, men om det är någon som kan komma in i huvudet på Russell Westbrook och få honom att växa i rätt riktning, då är det Derek Fisher.


Tummen upp för Jazz & Co.

I väst är det avgjort i toppen, men otroligt tätt om de sista slutspelsplatserna. Houston, Utah och Phoenix slåss om den sista slutspelsplatsen. Vilka hoppas ni tar plats åtta och ställs mot Oklahoma?

Bengt Kleijn:
- Just nu (3 april) känns endast Oklahoma, Spurs, Lakers och Clippers givna till slutspel. Memphis har fler matcher kvar än motståndarna men har precis som övriga inblandade ett svårt program. Dallas dalar en del och är knappast i närheten av fjolårets kapacitet, Houston och Denver håller de sista slutspelsplatserna. Utah och Phoenix ligger utanför slutspel och det vill mycket till om något av dessa lag ska ta sig dit, dem är lite för ojämna jmf med lagen framför. Det roliga är att dessa lag som slåss om play-off platser nu möter varandra inbördes i en massa matcher, lag som Dallas, Memphis, Denver och Houston måste gå för fullt och har inte råd med längre svackor. Självklart hoppas jag fortfarande på att Jazz ska knipa 8e platsen men som sagt det blir svårt.

Peter Ferm:
- Jag hoppas på Utah som med sin stora frontcourt borde kunna ge Oklahoma problem. Sergie Ibaka och Perkins är kanske ligans bästa defensiva tandem men med Utahs Jefferson, Milsap, Favours och Kanter skulle de få fullt upp. Å andra sidan har Jazz ingen som kan stoppa Durant eller Westbrook vilket skulle bjuda på en fantastisk match up.

Johannes Grufstedt:
- Först och främst hade jag inte varit så säker på att Oklahom slutar etta. Just nu ligger San Antonio bara 2,5 match bakom och har ett mycket enklare spelschema på sina resterande matcher jämfört med Oklahoma City.

Kan inte påstå att jag följt något av de tre lagen särskilt noga, men Phoenix förlorade nyss Grant Hill för säsongen och har en hel hög med tuffa matcher kvar. Houston och Utah möts på Houstons hemmaplan på onsdag och kampen om sista slutspelsplatsen kan mycket väl avgöras där. Jag skulle gissa på Houston.


McMillan fick lämna skeppet.

Portland är 25-28 när detta skrivs och verkar vara en klubb i rejäl gungning. Brandon Roy tvingades lägga av, Greg Oden opererade knät för fyrtioelfte gången och släpptes från sitt kontrakt, Nate McMillan sparkades och Marcus Camby & Gerald Wallace skeppades iväg. Dessutom har Ray Felton och Jamal Crawford inte alls hittat rätt i klubben. Vad fasen är det som händer i Oregon?

Bengt Kleijn:
- Exakt vad som hände när coach Nate McMillan tappade omklädningsrummet är det nog inte många som vet än så länge. Från en av de mest harmoniska klubbarna till tumult är anmärkningsvärt men jag tror Blazers är på G igen. Den stora missen var traden av Andy Miller mot Felton för ett år sedan, barnrumpan Felton har varit öken för Portland på alla plan. Feltons kontrakt går ut till sommaren och till hösten har Blazers ett bra lag på benen igen. Matthews-Batum-Hicksson-Aldridge man ska bara hitta en pointguard också. Att Kings slängde bort Hicksson var otroligt och ett jättefynd för Blazers. Dessutom har man flera förstarundsval i draften framtiden ser ljus ut för Portland trots allt.

Peter Ferm:
- Tycker Portland gjorde helt rätt som rensade huset. De hade inte kommit någonstans i år ändå. Istället har man kvar en gedigen grund att bygga kring. Aldrige är en topp fem PF, Batum har potential och Matthews skulle kunna starta som SG för större delen av ligans lag. Lägg även till en av årets bästa pickups i en nytänd JJ Hickson. Portland har också endast $48 miljoner uppbundet i kontrakt nästa år vilket gör att man har råd att behålla Batum och signa nya spelare. Lyckas man dessutom få ut en PG från draftvalet man fick från New Jersey för Wallace (är enbart skyddat ifall det blir 1-3 i draften) så ser saker och ting ganska ljust ut igen.

Johannes Grufstedt:
- De har en sund företagsfilosfi i Portland. När de insåg att laget de hade inte skulle ha en chans till ett mästerskap så börjar de om och bygger kring LaMarcus Aldridge i stället. Deras ambitioner är högre än att hamna på en låg seedning i slutspelet - det är NBA-ringar de vill ha. Marcus Camby hade inte varit med nästa säsong ändå och genom traden av Gerald Wallace fick de New Jersey Nets draftval i första omgången i år, vilket kan bli riktigt, riktigt högt. Kudos till Portland som inte nöjer sig att vara medelmåttor.


Är Clippers mer än bara "Lob City"?

I Clipperland har spelet klickat rejält och just nu skulle laget ställas mot Dallas Mavericks i första rundan. En matchup som skulle bli jäkligt tuff för Clippers, eller?

Bengt Kleijn:
- Kanske kanske inte, Clippers har varit en liten besvikelse senaste månaden man har inte lika kul längre och hänger för mycket med sina huvuden. Jag är lite besviken på Chris Pauls ledaregenskaper han har en del att lära av MVPn Rose i Bulls. Men laget är talangfullt så det räcker och med lite självförtroende så är man på banan igen. Clippers ska inte behöva ta stryk av Dallas och oavsett motstånd bör dem klara första rundan i slutspelet.

Peter Ferm:
- Tydligen inte baserat på gårdagens resultat, där man fullständigt körde över Dallas på bortaplan utan skadade Mo Williams. Men visst, man kanske ska dra den gamla Rudy Tomjanovich klyschan, "don't ever estimate the heart of a champion" för att göra saker och ting riktigt lökiga. Sammanfattat har Dallas rutinen Clippers saknar. Mo Williams och Chris Paul har kommit långt i slutspelet tidigare men för Blake Griffin och DeAndre Jordan blir det debuten och de måste  kunna hantera mycket större press. Men med tanke på hur ojämna Dallas har varit i år tror jag Clippers har all möjlighet att slå dem i fall de möts i första rundan.

Johannes Grufstedt:
- Oavsett vem Clippers möter i första omgången kommer de ha en 50/50-chans eller sämre. Smekmånaden från “Lob city” är officiellt över och nu börjar alla hålen i det här laget lysa genom. Om Nick Young är svaret, då ställer man fel frågor.

Chris Paul är en av de smartaste - om inte den allra smartaste - spelaren i ligan. Problemet är att han har inte så mycket att jobba med i det här laget. Blake Griffin, DeAndre Jordan, Nick Young, Randy Foye och Eric Bledsoe håller fortfarande på att lära sig hur man spelar NBA-basket. Ett par av dem kommer aldrig lära sig. Det är möjligt att de vinner en omgång i årets slutspel, men om de går längre än så kommer jag verkligen höja på ögonbrynen.


Woodson har fått rätsida på ett Knicks utan Jeffries, Lin och Stoudemire - tre viktiga spelare.

Vi blickar österut igen och tar oss an New York Knicks. Hur ser ni på Woodson som D'Antonis ersättare?

Bengt Kleijn:
- Tror Woodson är en parantes, det gick bra några matcher i början men nu är man tillbaks i den gamla lunken igen. Med Amares stora skadeproblem ser det mörkt ut för Knicks både på kort och på lite längre sikt.

Peter Ferm:
- Är positivt överraskad av vad han lyckats få ut hittills av truppen. Men tror inte problemet ligger hos coachen utan mer hos lagbygget. Melo och Stoudemire funkar helt enkelt inte tillsammans. Lägg till Lin och J.R Smith och Shumpert så kan man enkelt konstatera att det finns inte tillräckligt med speltid för att alla ska vara nöjda offensivt. Den som har blivit lidande är just Stoudemire. Innan traden för Anthony förra året var han i sitt livs form. Men Melos ständiga "en mot en" spel gör resten av laget sämre vilket även blev tydligt när Lin tog över rodret när Anthony var skadad tidigare i år. Tror trots det att coachen kommer bli syndabock och New York kommer ersätta Woodson med ett större namn nästa år.

Johannes Grufstedt:
- Som en typisk vikarie. Woodson fanns redan på bänken (och lönelistan) som assisterande och var ett naturligt val som ersättare säsongen ut, särskilt eftersom han redan hade erfarenhet som head coach. När säsongen är slut förväntar jag mig dock att New York kommer sondera terrängen efter ett “större namn”, som är det de verkar vilja ha där borta.

Rent spelmässigt är det ingen dålig kombination. I Atlanta byggde Woodson hela sitt anfall kring isolations för Joe Johnson. I New York kan han göra samma sak fast med Carmelo Anthony, som är bättre än Joe Johnson.


Jeremy Lin har problem med menisken och Amar'e har ont i sin gamla rygg. Dessutom är den defensivt viktige kuggen Jeffries skadad på obestämd tid. Laget har klarat sig bra utan dessa tre, men Milwaukee skuggar blott 2,5 matcher bakom. Tror ni Knicks kan hålla undan resterande 13 omgångar?

Bengt Kleijn:
- Bucks spelar lite bättre igen så det kan nog bli tufft ända in på snöret. Men jag tror Knicks klarar sig till slutspel.

Peter Ferm:
- Jag tror faktiskt de kommer göra det. Milwaukee är för ojämna för att kunna spela upp sig och knipa sista slutspelsplatsen. De måste dessutom integrera Monta Ellis vilket lär ta lite tid. Bäddar för en underhållande serie mot Chicago eller Miami i första.

Johannes Grufstedt:
- Det är fördel Milwaukee och jag hänvisar återigen till spelschemat; båda lagen har i skrivande stund 13 matcher kvar, för New York är åtta av dem mot lag som just nu ligger på slutspelsplats, Milwaukee har sex, varav en av dem är mot New York. New York har åtta bortamatcher kvar, Milwaukee har fyra. Det är Milwaukee’s slutspelsplats att förlora.


Skeppades iväg til huvudstaden efter en tveksam inledning av säsongen.

Denver skrev på kontrakt med Kinaflyktingen Wilson Chandler och skeppade dessutom iväg Nene till Washington i utbyte mot JaVale McGee. Den sistnämnde sägs vilja ha 14 miljoner dollar i sommar. Det måste väl bara grunda sig i att Denver fick kalla fötter över brassens kontrakt?

Bengt Kleijn:
- Kanske var man tvungna att skicka iväg Nene för att ha råd med Chandler. Det kändes konstigt med den traden det gjorde det. McGee kanske inte alls ingår i framtidsplanen, laget ser bra ut ändå och George Karl vill spela sitt Run & Gun och där var inte Nene helt perfekt. Däremot ska klubbar inte prata om lojalitet när stjärnor drar för lojal var just vad Nene var när han förlängde med Nuggets. Dessutom är banden mellan Karl och Nene enormt starka efter  Karls cancersjukdom så den här affären har många bottnar.

Peter Ferm:
- Ja, till viss del. De upptäckte att de helt enkelt inte var så bra som de trodde med nuvarande truppen och då finns det ingen mening att låsa upp sig med en överbetald center. Tycker McGees start i Denver varit hyfsat lovande hittills och att laget haft en sämre säsong har mer att göra med skador på nyckelspelare än att enbart Nene underpresterat. De fick en möjlighet att ångra ett tidigare inköp och gjorde helt rätt som tog det. Men att McGee kommer hitta någon som ska betala 14 miljoner dollar/året för hans tjänster kommer inte att hända. Förhoppningsvis inser han det och stannar hos Denver där han har möjlighet att utvecklas under coach George Karl.

Johannes Grufstedt:
- Det kan mycket väl vara så. Chris Broussard på ESPN hävdar att Denver skrev på med Nene i somras av den enda anledning att de skulle kunna använda honom i en trade senare på året. Jämfört med att släppa honom utan kompensation är det ett klart bättre alternativ, men det kan också vara ett billigt sätt att dölja det faktum att Denver helt enkelt ångrade sig.

Med det sagt, alla Nenes siffror i år är sämre jämfört med förra året och man måste vara lite orolig över en 29-åring med en rätt lång sjukjournal som precis skrivit på ett matigt kontrakt. Tummen upp för Denver.


Grizzlies har efter en något svag inledning av säsongen kommit upp i varv igen.

Memphis signade Gilbert Arenas. Nu då Zach Randolph är tillbaka, känns det inte som att Grizzlies är en dark horse i väst?

Bengt Kleijn:
- Jo Grizzlies är farliga för alla lag. Särskilt i första slutspelsrundan när man är pigga och fräscha. Visst vore det kul om dem fick möta Spurs igen, tror Parker & comp. ser fram mot revanch.

Peter Ferm:
- Absolut, är de det. Men samtidigt tror jag inte något lag kommer underskatta dem i år efter vad som hände i förra slutspelet. Arenas ger jag dock inte mycket för. Hans bästa dagar är förbi sedan länge. Även om Memphis varit återhållsamma med Randolphs speltid sen han kom tillbaka upplever jag att han och Gay kanske inte klickar helt. När Gay var skadad förra året blev Randolph bättre och nu i år verkar det ha varit tvärtom. Grizzlies är dessutom ett av två lag, tillsammans med jumbon Bobcats, som inte har en spelare som gjort 30 poäng eller mer i år. Trots dessa orosmoment tror jag inte där finns ett lag i väst som jublar över att få möta Memphis i första rundan.

Johannes Grufstedt:
- Memphis är en dark horse i väst, men det har absolut ingenting med Gilbert Arenas att göra. På måndagskvällen fick Oklahoma stryk, på hemmaplan no less, och fick se sin vinstraka på sex matcher gå upp i rök (Gilberts statistikrad i den matchen: 20 minuter, 0/4 skott, 1 assist). Som ni minns pressade Memphis Oklahoma i sju stentuffa matcher förra året, och det var utan skadade Rudy Gay. Årets trupp är nästan identisk med den. De kan slå vem som helst.


Kommer Linsanity komma igång igen till slutspelet?

Avslutningsvis: vad hoppas ni se innan slutspelet börjar?

Bengt Kleijn:
- Spänning in i det sista om play-off platserna både i väst och i öst.

Peter Ferm:
- Inga skador på nyckelspelare samt ett Orlando som tar sig i kragen och spelar upp sig de sista matcherna som är kvar. Efter en berg och dalbana säsong med Dwight Howards ständiga velande tycker jag vi fans förtjänar det. Speciellt med tanke på att vi måste gå igenom exakt samma scenario nästa år ....suck....

Johannes Grufstedt:
- Fler Laker-matcher! Jag trodde inte att det skulle vara kul efter fyra månader, men jag flinar fortfarande när kommentatorn säger “...and Paul Pierce has a problem with World Peace” eller “Barnes in, Peace out”. Hysteriskt kul!

Henrik Örtenvik2012-04-06 11:30:33
Author

Fler artiklar om NBA