SvenskaFans Roundtable: "Trist att Jerebko är begravd på bänken"

SvenskaFans Roundtable: "Trist att Jerebko är begravd på bänken"

Vi inleder 2013 med en megapanel där vi diskuterar Jerebko & Pistons förfall, Clippers fantastiska säsong och om Minnesota är ett lag för slutspelet i väst?

Vi har avverkat en tredjedel av säsongen.  Vi börjar med att beta av Eastern Conference, vilka lag är era mest positiva samt negativa överraskningar?
 
Johannes Grufstedt:
- New York Knicks är det lag som överraskat mig mest. I privata konversationer diskuterade jag med vänner inför säsongen om de överhuvudtaget skulle ta sig in i slutspelet, så det här var något jag inte alls var beredd på. Med det sagt, som Zach Lowe pekade ut på Grantland.com, Knicks har skjutit historiskt bra från trepoängslinjen såhär långt och chanserna är goda att det kommer droppa av ju längre säsongen går och vi vet fortfarande inte vad som händer när A’mare Stoudemire kommer tillbaka, men oavsett vilket kommer de troligen sluta med en topp 4-placering i öst. 
 
Clevelands, Washingtons och Philadelphias dåliga resultat går i stort att skylla på skador men Toronto hade jag - och många andra - högre förhoppningar på. Bargnanis försvar har alltid varit ifrågasatt men hans anfall har gjort honom spelbar, men i år har han varit så dålig på båda sidor av planen att det inte går att motivera hans speltid. Jonas Valanciunas verkar vara en keeper och DeMar DeRozan har visat framsteg i år men resten av truppen vet jag inte vad man gör med. Dessutom äger Houston deras förstaval i nästa draft. Vad är Raptors plan? 
 
Bengt Kleijn:
- Positivt är självklart Atlanta. Laget som skulle ta ett mellanår för att fånga stora fiskar till nästa år. Istället är Hawks på 3e plats och spelar både sevärt och uppoffrande. Louis Williams har snabbt tagit en viktig plats i laget och Josh Smith har utvecklat sina ledaregenskaper. Tittar man på laguppställningen så är den inte dålig, vi övervärderade bara Joe Johnson. 
 
Negativt är tuffare det finns flera lag som inte utvecklats som jag hade väntat mig, men jag väljer Toronto. Demar DeRozan kom till säsongen med en härlig attityd och vinnarskalle, tyvärr är det många andra som valt att vika ned sig och nu ser Raptors ut att vara upplösning. Dålig lagmoral, klen coach och traderykten runt både Bargnani och Calderon underminerar laget.
 
Moses Blackman 
- Positiv: KNICKS! Knicks, Knicks, Knicks! Älskar Knicks! Melo är bättre än någonsin, Kidd är bättre än på MÅNGA år, Felton har fått tillbaka sin mojo, J.R. Smith har mognat, i stort sett hela rostern är bättre än på bra länge. Trodde deras starka start bara var en tillfällighet men nu har jag, som Knicks- och Melo-fan, nästan börja drömma NBA-finalen i sommar.
 
Negativ: Tycker det är trist att Detroit har begravit Jerebko djupt ner på bänken och hoppas att han snart är tillbaka i rotationen igen eller blir bortbytt till något lag som vet att ta hand om hans skills. Annars tycker jag att alla lag som varit värdelösa hittills varit ganska väntat värdelösa, så inga överraskningar där.
 
 
 
I Eastern Conference hittar vi Jeffery Taylors Charlotte Bobcats som haft en annorlunda säsongsinledning. Efter att ha inlett med 7-5 så har klubben förlorade klubben 18 raka matcher innan sviten bröts mot Chicago. Charlotte kändes inte som ett 7-5 lag, men de känns inte heller som ett lag som ska förlora 18 raka matcher. Vad förväntar ni er av Taylor och Bobcats den här säsongen?
 
Johannes Grufstedt:
- Mer av vad vi sett redan: de är ett ungt lag som spelar hårt under Coach Dunlap och med Kidd-Gilchrist i spetsen. Det kan helt enkelt vara så att de är slitna från den ursinniga öppningen på säsongen. Jag såg några av de matcherna och de spelade varje match som om det var slutspel, vilket inte är hållbart under 82 matcher oavsett hur ung man är. I matcher där de inför fått två eller tre dagars vila kan de slåss med vem som helst, men i back-to-backs, four-in-five-nights och långa road trips kommer de ha problem säsongen ut. 
 
En sak om Jeffery Taylor: han kan vara brutalt frustrerande att titta på. Hans låga felprocent och atletiska förmåga är redan stuff of legends, men han vägrar utnyttja den. Jeffery spenderar alldeles för mycket tid med att lunka runt på planen och spela reaktivt. Om han vill göra skillnad i NBA måste han adoptera en annan inställning, spela på sina styrkor mycket mer och ta för sig. Annars kommer han snabbt få lära sig att potential bara räcker så långt i NBA.
 
Bengt Kleijn:
- Charlotte sprattlade till i början av säsongen men det här ska vara NBAs sämsta lag i år så allt är i sin ordning. Titta på laget ser du någon som håller stjärnstatus eller ens förtjänar att vara starter i ett topplag? Finns det inte en enda sådan spelare blir det bottenplacering. För Jeff Taylor är situationen idealisk han får speltid och en fair chans att etablera sig i världens tuffaste liga alla kategorier, perfekt. Taylors spel har varit lite upp och ned, men det är normalt för en rookie. Jag gillar verkligen Mike Dunlap som coach och jag tror han är ett perfekt val för Charlotte med alla dessa unga spelare. Det här laget ska byggas på de närmaste åren och kanske kunna börja prestera reultat om två år, som tidigast. 
 
Moses Blackman:
-  Jag tycker visst att 'Cats känns precis som ett sådant ojämnt lag som kan vinna ett par matcher för att sedan förlora tre gånger så många. De är unga och spelar en rätt flängig stil och har inga stabila superstjärnor att luta sig tillbaka på när det börjar gå tungt.
 
 

Pistons - en klubb i förfall
 
På östkusten hittar vi också Detroit Pistons som är genomusla i år igen. Och på bänken sitter Jonas Jerebko och undrar vad fan han gör i en sådan usel klubb. Vad är det som händer i Pistons egentligen?
 
Johannes Grufstedt:
- Detroit har befunnit sig i fritt fall sen den där hemska sommaren då de kontrakterade Ben Gordon och Charlie Villanueva till alldeles för generösa summor. Sedan dess har GM Joe Dumars ägnat sig åt att bli av med så många delar som möjligt från mästerskapslaget 2004 och testa nya coacher nästan årligen. Liksom Toronto vet jag inte riktigt vad den långsiktiga planen är. Greg Monroe är en byggsten och Andre Drummond har chans att bli det, men Rodney Stuckey funkar uppenbarligen inte som ledande spelare och efter dem finns det ingen i den truppen som gör mig så värst upphetsad. Deras lönesituation ser något bättre ut nu när de blivit av med Gordon och Villanuevas kontrakt snart går ut, men vilka free agents kommer vilja spela i Detroit? 
 
Bengt Kleijn:
- Detroit håller på att sabotera sitt varumärke totalt och är ett av de allra sämst skötta lagen i ligan. Att JJ har gått från att vara en viktig byggkloss till ingen speltid alls måste ha sin grund i någon slags bestraffning från Lawrence Frank någon annan anledning kan jag inte se. Jerebko ser inte glad ut där han sitter och en trade skulle säkert vara en befrielse i det här läget. 
 
Moses Blackman
 - Lawrence Frank verkar helt förlorat förtroendet i Jerebko och har börjat ge mer och mer tid åt andra ynglingar, som Andre Drummond och Kyle Singler, och andra gamlingar, Villanueva och Tayshaun Prince. Ska man vara ärlig så har ju inte Jerebko varit särskilt mycket bättre än nyss nämnda spelare när han väl fått chansen så han kanske ska försöka hitta ett nytt lag efter nyår.
 
 
Jerebko sitter på ett rimligt kontrakt, men media spekulerar i att Jonas inte är i fara, snarare kommer tränaren Lawrence Frank ryka  i stället och tina upp Jonas från bänken. Vad skulle ni göra om ni fick rodda i Detroit?
 
Johannes Grufstedt:
- Ja, kanske det, men till vilken nytta? Detroit kommer inte gå till slutspelet så vad är poängen med att skaffa en ny coach - samtidigt som man måste betala den gamla - för att kanske vinna några extra matcher och få sämre draftposition? Tyvärr är NBA uppbyggt på ett sätt som inte alltid premierar vinster. 
 
Om jag fått bestämma hade jag dumpat alla veteraner (Villanueva, Prince, Maxiell, Stuckey, Maggette) spelat kidsen (Jerebko, Singler, Drummond, Middleton, Knight), förlorat massa matcher, fått ett högt val i nästa draft och hoppats på att någon av dem utvecklas till en stjärna. Men det kostar oftast en massa pengar att bli av med dåliga kontrakt, vilket jag förstår om inte ägaren vill göra, och fansen kan känna som att man skiter i dem, vilket jag förstår om de inte gillar, så det är kanske inte realistiskt. 
 
Bengt Kleijn:
- Jag ser ingen anledning alls att spela eller behålla en massa veteraner i ett lag som håller på att byggas upp. Bort med spelare som Prince, Villanueva, Stuckey, Bynum och Maxiell så snabbt det bara går. Försök att byta bort dem mot unga spelare, draftpick eller utgående kontrakt. Jag skulle spela Knight,English,Singler,Daye,Jerebko,Monroe och Drummond. Pistons förlorar ändå men förlora med framtidsspelare så får du ut något av situationen. Sedan skulle jag självklart sparka Frank och dra upp Jerry Sloan ur pensionärslivet så han kan lära en ny generation att spela basket.
 
Simon Grind:
- Jag skulle behålla Greg Monroe, Andre Drummond och Brandon Knight (möjligen även Kyle Singler) och sedan försöka skeppa ut alla andra (Jerebko inkluderat) i utbyte mot spelare med antingen rookie- eller sistaårskontrakt och draft picks. Jerebko borde försöka ta sig till någon contender för jag tror han skulle göra mest nytta i en sådan omgivning.


Kevin Love & Co ser ut att kunna hota om slutspelsplatserna i år.
 
Vi hoppar över till Western Conference. När detta skrivs har precis Minnesota brutit Oklahoma Citys 12 matcher långa vinstsvit, både inom NBA och mot just Timberwolves. Vad tror ni om Timberwolves chanser att nå slutspel i den tuffa Western Conference?
 
Johannes Grufstedt:
- Som jag ser det kommer Lakers till slut klämma sig in i slutspelsbilden. Clippers, Memphis, San Antonio, Oklahoma City och Denver räknar jag kallt med vilket betyder att en ur trion Houston, Minnesota och Golden State kommer ramla ut. Samtliga tre ligger i topp 10 på tuffast spelschema såhär långt, enligt teamrankings.com, så deras placering är ingen produkt av enkla matcher. Houston är dock det lag som minst drabbats av betydande skador (Love, Roy, Rubio och Buddinger i Minnesota. Bogut och Rush i Golden State) så av den anledningen skulle jag säga att det är mest troligt att Houston missar slutspelet, men jag känner mig inte särskilt säker på det. 
 
Bengt Kleijn:
-  Stora! Minnesota har byggt upp ett riktigt bra lag och anställt en riktigt bra coach i Rick Adelman. Trots skador inledningsvis på både Kevin Love och Ricky Rubio har dom klarst sig bra i inledningen av säsongen. Visst är det tufft i väst men jag tror att Minnesota har bredden och spelet för att ta sig till play-off. Andrei Kirilenko var ett fantastiskt nyförvärv, ett år i Moskva har gjort honom ännu bättre! Det enda problemet är fnurran mellan Kevin Love och ägare/ledning om Loves kontrakt. Kevin Love har inte smällt att han inte fick ett maximalt kontrakt och även om det inte händer något denna säsong, så känns det inte som att Love kommer att stanna kontraktet ut i Minnesota. Det blir inte lätt att fylla det hålet!
 
Moses Blackman
- Jag tror den är rätt minimal. Visst, de har saknat Rubio och Love men jag tror näst intill ALLT måste gå deras väg för att de ska knipa en slutspelsplats, tyvärr. De kanske kan vara med och fightas med Houston och Portland om den sista slutspelsplatsen.
 
 

Är D'Antoni verkligen rätt val för Lakers?
 
LA Lakers känns som det solklara valet som floppen på västkusten. Var det så jävla smart att hämta hem en tränare som inte kan anpassa systemet efter två superstjärnor i Dwight Howard och Pau Gasol?
 
Johannes Grufstedt:
- Jag tycker det är för tidigt för att döma dem. D’Antonis system är trots allt mer uppbyggt kring Nash och pick and roll än något annat och han har bara spelat en handfull matcher såhär långt. Pau Gasol utnyttjas bäst på low post, men han är också en av de bäst passande insidespelarna på planeten så han har förmågan att ta rätt beslut när bollen svingas runt till honom. Som jag skrev i förra upplagan: Lakers har inga problem med att göra poäng, det är att stoppa det andra laget som inte funkar och det är därför de inte vunnit så mycket som de hoppats på. Min känsla är att det kommer reda ut sig ju friskare Dwight blir. Tåladom, säger jag. Tålamod. 
 
Bengt Kleijn:
- Nä, jag gillar inte D´Antoni alls som coach och förstår inte varför någon vill anställa honom överhuvudtaget. Tydligen var Jackson för dyr, men Sloan hade säkert nappat och tryggt lotsat laget vidare. Roligast hade varit om man låtit Steve van Gundy få jobbet, det hade säkert gått bra det också. Nu vill man ju avvakta Steve Nashs återkomst innan man tar några nya beslut i Lakerland och något bättre lär det bli med Nash på plan, men krocken mellan olika spelkulturer kan bli ännu smärtsammare med en D´Antoni boy som speluppläggare.
 
Moses Blackman
- Jag tror det mesta av Lakers problem var relaterade till att Nash var frånvarande. Firma Nash-D'Antoni har visat sig vara en bra kombo, i alla fall offensivt, och jag tror inte det dröjer länge förrän Kobe och Company är tillbaka på slutspelsplats.
 
 

Överflödig i Lakers?
 
Det spekuleras friskt i att Pau Gasol ska skeppas iväg någonstans, men vilken klubb skulle då vara mest trolig att kunna ha nytta av Gasol och samtidigt ge något vettigt i utbyte?
 
Johannes Grufstedt:
- Pau Gasols tradevärde är lägre nu än det varit på länge så att casha in honom idag hade inte varit det smartaste. Dessutom har Lakers ett förflutet av att vara väldigt envisa när det gäller att möblera om de stora bitarna av laget så rent generellt ser jag chansen som väldigt lite att de faktiskt kommer byta bort honom. 
 
Nej, helt ärligt ser jag inte vem som finns där ute som skulle vara förnuftig för Lakers. De vill uppenbarligen ha någon som kan skjuta för att bredda golvet och ge plats åt Dwight, men vilka fyror i NBA gör det bättre än Pau? Dirk, Kevin Love och Ryan Anderson? Inte är det Josh Smith i alla fall, vars namn har cirkulerat i tradevindarna. Jag hade hellre sett att man bytt Pau mot flera spelare för att förstärka NBA:s sämsta bänk och sedan sätta Metta World Peace som startande power forward. Vad sägs om det? 
 
Bengt Kleijn:
- Pau Gasol är jätteduktig när han är frisk men knäna hans är äldre än 32. han har ett av NBAs fetaste kontrakt och det gäller även nästa år. Den troliga kanditaten borde vara en klubb som i Gasol ser skillnaden mellan icke slutspel och slutspel eller ännu hellre tror sig vara en riktig utmanare med spanjoren i laget. Därutöver tillkommer alla dessa bagateller med att få traden att gå igenom rent regelmässigt.
 
Men en fair deal kan väl vara att Lakers får välja mellan Amare Stoudemire och Joe Johnson så blir det NY i vilket fall som helst för storebror Gasol.
 
Moses Blackman
- Det här kommer inte hända. Tror inte Lakers vill släppa Pau och det finns inget lag som har kombinationen 'nytta för Pau' och 'värdefulla assets'.
 
Den mest positiva överraskningen måste väl ändå vara Golden State, som i coach Mark Jackson verkligen har hittat rätt?
 
Johannes Grufstedt:
- Verkligen och då har långt ifrån allt gått rätt i Oakland. Bogut och Rush har inte spelat en enda match och varken Klay Thompson eller Draymond Greene har gett dem så mycket som de hoppats på. Däremot spelar David Lee mer försvar än han någonsin gjort tidigare, Currys fotleder har hållt sig friska Carl Landry har spelat som en av ligans bästa bänkspelare. 
 
Just biten med Bogut glömmer många bort. När han är frisk är han en av de tre bästa centrarna i ligan (beroende på hur du känner kring Andrew Bynum och om du ser Tim Duncan som en fyra eller femma) och om han kommer tillbaka någon gång under säsongen och liknar sig själv kan Warriors bli det bevingade “laget som ingen vill spela” i första rundan av slutspelet. 
 
Bengt Kleijn:
- Jag har tippat på Golden State till slutspel i flera år nu men detta år gav jag upp hoppet för det talangfulla västkustlaget och då slår dom till! Jackson var en synnerligen klok spelare och likaså nu coach. Steph Curry är en lysande point och Klay Thompson en perfekt sidekick. Lägg sedan till frontspelarna Bogut och Lee så vem kan vara förvånad? Med tanke på att Andrew Bogut bara spelat 5 matcher i år så finns det att ta av så att säga. Jag är trots allt inte helt säker på att laget klarar att ta sig till Play-off i år, GS måste troligen hålla två av lagen Utah, Dallas och Denver bakom sig för att nå slutspel och det är inte helt glasklart. Men mitt tips för dagen är att Denver och Dallas missar slutspel och då tar sig Jacksons mannar dit.
 
Moses Blackman
 - Jag är nog mer överraskad att Clippers är så sjukt dominanta, men visst, Mark Jackson har funkat fint i Oakland. Även skönt att slippa höra alla hans trötta catch-frases från kommentatorsbåset.


CP3 & Griffin - Clippers dynamiska duo.
 
När Lakers har rasat ihop, verkar i stället Clippers vara laget som Los Angeles får hoppas på.  Är Clippers en reell utmanare i år?

Johannes Grufstedt:
- Ja, det finns inget sätt att kringgå det. Chris Paul med hygglig uppbackning kan slå vem som helst och Clippers som lag är bättre än hyggliga. Jag har fortfarande inget förtroende för Vinny del Negro, men med Paul i laget spelar det egentligen inte så stor roll. 
 
Det kan vara så - och jag förstår om det är lite skrämmande för Clipperfans - att lagets framgångar hänger på Lamar Odom. Han har glimrat till ett par gånger i år och ser bättre och bättre ut för varje match. Han ser ut att gilla basket igen, helt enkelt. Om han kan vara den spelaren för Clippers som han var för Lakers för ett par år sedan, då kommer LA:s “andra lag” att vara minst lika farliga som OKC, San Antonio och Memphis. 
 
Bengt Kleijn:
- 17 raka segrar och Chris Paul i bättre form än på flera år och dessutom en av ligans bredaste trupper. Absolut! I dagsläget är Clippers det största hotet mot Oklahoma i väst. Även om både San Antonio och Memphis är bra idag vet vi att de lagen inte orkar ett helt slutspel.
 
Moses Blackman:
- Yep. Chris Paul är i kamp med Lebron den mest dominerande kraften hittills den här säsongen. Hans stats är rätt alldagliga, med CP3-mått mätt, men han ser ut att kontrollera exakt ALLT när han är på planen.
 
Om vi tittar på rookie-årskulle så har Damian Lillard imponerat med 19 ppg och 6 apg hittills, vilka andra tycker ni har imponerat hittills?
 
Johannes Grufstedt:
- Det finns många i årets rookieklass som jag gillar, men ingen som riktigt sticker ut. Moe Harkless, Nando De Colo och Alexey Shved, till exempel, är spelare som kanske flyger lite under radarn men som jag tror kommer ha långa och produktiva karriärer. Dion Waiters i Cleveland har stundtals sett ut som en långsiktig partner till Uncle Drew och det hade varit kul om de två fått utvecklas tillsammans. I övrigt har det varit ungefär som väntat: Anthony Davis och Valanciunas har varit lite bättre än vad jag trodde medans Bradley Beal och Austin Rivers något sämre. 
 
Bengt Kleijn:
- Anthony Davis är den som kan utmana Lillard om rookietiteln i år. Nu har Davis endast kunnat spela 12 matcher i år men ska nu vara helt återställd. I förra veckan blev det 15p och 16 returer mot Warriors så kapaciteten finns. Lillard spelar dock på en fantastisk nivå men samtidigt tror jag skadan kan ha gynnat Davis att han kommer orka säsongen ut. Det blir ett tufft race mellan dessa två.
 
Moses Blackman
- Anthony Davis har varit bra när han inte varit skadad och jag tycker Shved i Minnesota har varit ungefär så bra som han såg ut att vara i OS, men Lillard har varit den överlägset bästa rookien hittills.

Henrik Örtenvik2013-01-01 13:00:00
Author

Fler artiklar om NBA