Begränsade möjligheter att spela med bonusar
Innan årsskiftet erbjöd i princip alla spelbolag alla nya spelare en möjlighet att börja spela med olika bonusar. Idag finns det flera stora spelbolag som inte erbjuder några bonusar överhuvudtaget. Detta på grund av tvetydiga bonusregler samt rädslan av konsekvenserna att utmana licenssystemet. Samtidigt finns det andra spelbolag som har gjort frikostiga tolkningar av reglerna vilket har börjat resultera i tillsynsåtgärder från Spelinspektionen.
Enligt en remissyttrande från Folkhälsomyndigheten ökar bonuserbjudanden spelandet bland personer som spelar på internet. Som ett led i ambitionen att minska spelproblemen skapades specifika regler för just bonusar vilka är inkluderade i den nya spellagen.
En bonus definieras enligt spellagen (2 kap. 3 §) som en ”rabatt eller liknande ekonomiskt incitament som är direkt kopplat till spelet”. Mer om bonusar finns i 14 kap. 9 § spellagen (2018:2238) och i 11 kap. 6 § spelförordningen (2018:1475). I huvudsak och i korthet gäller följande:
* En bonus per licenshavare får erbjudas till nya spelare.
* Alla spelare ska erbjudas bonusar efter samma förutsättningar.
* Regler och villkor kopplat till bonusen ska förmedlas till spelaren på ett klart och tydligt sätt.
Olika spelbolag har tolkat lagen på olika sätt. De spelbolag som gjort en liberal tolkning av bestämmelserna kan ge ut mycket bättre bonusar än de som har gjort en mer restriktiv tolkning. Det har exempelvis förekommit erbjudanden om så kallad cashback, dvs. en procentuell återbetalning av förluster. Argumentationen för att det ska vara tillåtet är att det inte är ett incitament att få tillbaka en liten portion av det som man spelar bort, något som Spelinspektionen uppenbarligen inte håller med om.
Spelinspektionen och civilministern agerar
Den 19 februari skickade Spelinspektionen ut en skrivelse om att de inlett en tillsynsinsats beträffande bonuserbjudanden. Skrivelsen som är signerad av Patrik Gustavsson, chef på den operativa avdelningen, inleder med att licenshavare ”gör olika och i viss mån orimliga tolkningar av bonusbestämmelserna”. Vidare skriver man att myndigheten inte har för avsikt att ”lämna någon uttömmande beskrivning om vad som kan anses vara en bonus”.
Spelinspektionen nämner cashback specifikt som något som kan anses vara en bonus eftersom ”detta är ekonomiska incitament direkt kopplade till spelen.” Cashback försvann kort därefter från de sajter som erbjudit det. Om boostade odds, diverse jackpottar och annat adderat spelvärde med direktkoppling till spelen också kommer att fasas ut återstår att se.
Torsdagen den 14: e februari, fem dagar innan Spelinspektionens skrivelse, höll civilminister Ardalan Shekarabi en presskonferens och lät meddela att det är upp till branschen att hitta rätt i frågan.
- Vi förväntar oss, utöver det självklara att bolagen följer lagen om måttfull marknadsföring, att de också jobbar med självreglering vad gäller omfattning och utformning av marknadsföring.
Det är inget konstigt i sig utan så som det fungerar inom alla lagstiftningsområden och något som tydligt kommunicerats tidigare. Under hösten 2018 framförde exempelvis Camilla Rosenberg, generaldirektör på Lotteriinspektionen (nuvarande Spelinspektionen), att begreppet ”måttfull marknadsföring” kommer att förtydligas genom rättspraxis.
Ardalan Shekarabi sa dessutom under presskonferensen den 14: e februari att spelbolagen har fram till den sista mars på sig att dämpa sin spelreklam. Han utvecklade under samma presskonferens att det gäller omfattningen såväl utformningen av marknadsföringen, vilket då i allra högsta grad omfattar bonusarnas utformning.
Inga krav på bonusvillkoren
Ur konsumentens synvinkel kan det vara intressant att hitta bra bonusar. Det är inte alltid det lättaste att göra det eftersom det ofta finns en mängd medföljande bonusvillkor som kan påverka bonusvärdet kraftigt. Det kan dessutom vara väldigt mycket text att läsa och många villkor att ta hänsyn till. Som exempel kommer de som vill spela på odds med en aktiv bonus i regel ha ett omsättningskrav att klara innan bonuspengarna blir till ”riktiga” pengar. Omsättningskravet på oddsbonusar brukar vara kring 5-10 gånger pengarna. För att kunna omsätta pengarna måste spelaren dessutom satsa på spel till ett minimiodds som brukar vara på åtminstone 1.8-1.9 gånger pengarna. För att hitta bra bonusar får spelkunder antingen läsa på och göra bedömningen själva, eller ta hjälp av portaler som exempelvis bastacasinobonus.se som rankar bonuserbjudanden.
Spelinspektionens kommer, som det ser ut nu, inte att tvinga spelbolagen att skapa schyssta bonusvillkor utan låta det vara upp till dem att ta fram konkurrenskraftiga bonusar. De står nämligen inte uttryckligen något i lagtexterna om bonusvillkoren utöver det att man ska ha 60 dagar på sig att uppfylla kraven samt att villkoren ska förmedlas tydligt. Därför finns det idag inget som hindrar ett spelbolag att ha mindre generösa villkor eller tilläggsregler så länge tidsfristen att klara villkoren är tillräcklig.
Framtidens bonuserbjudanden
Frågan om hur en bonus får se ut och hur ofta som man får exponera en potentiell kund för ett erbjudande, är inte i närheten av att besvaras ännu. Det är svårt att se ett annat scenario än att det blir i rättspraxis som det kommer att klarna om vad en bonus är, vad som man får erbjuda och i vilken frekvens.