En sammanfattning av transferfönstret: sommaren 2022
Vilka kom och vilka gick från SW6?

En sammanfattning av transferfönstret: sommaren 2022

Vid midnatt mellan den första och andra september, svensk tid, stängde fönstret för alla engelska klubbar från Premier League ner till division två. Detta ger därför ett bra tillfälle att sammanfatta alla värvningar som Chelsea åstadkommit under sommaren, så väl som att ta en titt på de som lämnade och kanske även de som förvånansvärt inte gjorde det.

Det första fönstret sedan Roman Abrahomitj blev tillslut ett innehållsrikt sådant. Under den nya ägaren och sportchefen, Ted Boehly, har Chelsea tagit in tretton nya ansikten såväl som de har sett många lämna. Det tog sig ett tag för de som kommer ihåg, innan en riktig stor transfer föll in, där många supportar verkade oroliga när vissa spelare valde andra klubbar och Chelsea endast erhöll värvingen av den 18-åriga målvakten Eddie Beach från Southampton. Den 13 juli verkade dock Chelsea ha skruvat upp tempot och temperaturen på sommarens förhandlingar när de kunde stoltsera med Raheem Sterlings signering från Manchester City. Under månaderna som följde kom även fler, “större”, namn in. Kalidou Koulibaly från Napoli, Marc Cucurella från Brighton & Hove Albion och Wesley Fofana från Leicester City. Dessutom kom både Pierre-Emerick Aubameyang, Barcelona, och Denis Zakaria, Juventus, in på fönstrets sista timmar.  Å andra sidan såg vi spelare som Antonio Rüdiger och Timo Werner, med mera, lämna. Tillsammans med andra spelare som Romelu Lukaku och Callum Hudson Odoi som kommer spela denna säsong, utlånade, på andra håll.

I denna artikel kommer undertecknad inte gå in på alla spelare som anslöt och lämnade utan istället värdera vilka som var viktigast, vilka som kanske gjorde rätt i att lämna och hur detta fönster har stått i förhållande till tidigare sommarfönster. Mycket är alltså värderingar och är därför baserat på åsikter.

Sommarens värvning: Kalidou Koulibaly (Napoli)
Värda att nämna: Raheem Sterling (Manchester City), Pierre-Emerick Aubameyang (Barcelona), Wesley Fofana (Leicester)

Okej, detta kan anses något kontroversiellt med tanke på att Chelsea endast lyckats hålla en ren nolla i de tävlingsmatcher som hittils spelat sedan Koulibaly anslöt (och att han blev utvisad i sin blott tredje ligamatch). Samtidigt har Sterling i många matcher definitivt varit den starkaste lysande stjärnan. Att Sterling är en fenomenal värvning och fotbollsspelare förnekar jag ej. Argumentet ligger istället i att en världsmittback är mer väsentlig en ytterligare en winger/forward. Chelsea har, trots att både Werner och Hudson-Odoi lämnat, redan en hel del kantsspelare. Sterling kan mycket väl visa sig vara bättre än alla dem men detsamma går att säga om Koulibaly och hans mittbackskonkurrenter. Skillnaden är att en ersättare till numera en av världens bästa mittbackar, Antonio Rüdiger, var mer än centralt för lagbygget inför denna säsong.

Det betyder inte nödvändigtvis att Koulibaly kommer prestera bättre än tysken men hur många andra av den yttersta klassen av världsmittbackar kan en istället peka på och säga: “det där är en enorm uppgradering från Rüdiger”? Sanningen är att Chalobah, trots sin stora potential, aldrig skulle komma att spela 38 ligamatcher i år. Liknande går att säga om Thiago Silva som, trots sina färdigheter och egenskaper, faktiskt fyller 38 år senare denna månad. Koulibaly må inte vara jätteung men har ändå sju år kvar tills dess. Slutligen kan jag komma att ha fel om Fofana såväl som Aubameyang. Med det sagt kändes det dock fel att ta spelare som än inte har spelat några minuter i den kungsblå tröjan, framför både Koulibaly och Sterling.

Sommarens försäljning eller utlåning: Timo Werner (RB Leipzig)
Värda att nämna: Romelu Lukaku (Inter, lån), Callum Hudson-Odoi (Leverkusen, lån), Malang Sarr (Monaco, lån)

Motiveringen av denna kommer bli något annorlunda en den tidigare delen. Det släppte liksom aldrig för Timo Werner i kungsblått. Han är inte den första i den långa raden av Chelsea-anfallare som haft det snålt på målkontot, och möjligtvis inte den sista. Trots att Werner var stundtals frusterande att åskåda kändes det ändå som att han verkligen brydde sig om klubben, sina lagkamrater och supportrarna. Han var öppet kritisk mot sig själv när exempelvis Frank Lampard fick lämna, och visade med jämna mellanrum tacksamheten för supportarna som sjöng hans namn trots att prestationerna inte alltid var godkända (det sista återkom han till i ett brev till fansen efter hans återkomst till Leipzig). Hans övergång, likt en annan Romelu Lukaku, känns mycket som en win-win för alla parter. Det kanske var behövligt att de två lämnade syd-västra London för en tidigare klubb där de är väldigt uppskattade och där de båda tidigt under säsongen återigen presterat på den nivå en förväntar sig att de ska göra.

För Lukaku har det dock skurit sig på ett sätt som det inte gjorde mellan Werner och hans tidigare klubb och supportrar. Lukaku är blott enbart på lån och trots att det i nuläget känns svårt att se honom beträda Stamford Bridges gräsmatta som spelare för hemmalaget, vet jag inte om det är något många vill. Hursomhelst fick Chelsea visserligen endast tillbaka ca. 20 miljoner euro av de dryga 53 som de spenderade för Werners underskrift men den summan kanske får tyckas rimlig för den statistik han tjänade ihop under sina två år i SW6. Hudson-Odoi tycker jag som skribent är värd att nämna då detta kan bli ett väldigt viktig år för hans utveckling som lite stått och stampat på sistone. Ett lån som nu i efterhand kanske borde ha förverkligats något tidigare. Malang Sarr verkade ha slängts in i Premier League lite väl tidigt och det kan anses att en utlåning var det rimligaste alternativet för den unga fransmannen.

Vem/vilka borde ha värvats in?
Som skribent kommer jag inte vara helt orimlig när jag går igenom spelare som Chelsea borde ha tagit in under sommaren. Ni kommer inte behöva höra namn som Kylian Mbappe, Erling Haaland eller Karim Benzema som alla är fantastiska spelare, men som det aldrig fanns en chans att Chelsea kunnat värva under sommaren. Jag vill heller inte fokusera på andra stornamn som Neymar jr, Matthijs de Ligt eller Robert Lewandowski, som det visserligen har viskats om, men där det ser ut som att en underskift aldrig varit riktigt nära. Istället har jag valt att ta framförallt två spelare som inte lämnade sina två respektive klubbar, trots att mycket pekade mot det: Cristiano Ronaldo och Frenkie de Jong. Så först och främst Cristiano Ronaldo. Med reservation för Aubameyang, som defintivt hade stått här ifall värvningen tillslut inte blivit av, så behöver Chelsea en nia i världsklass. Det ser ut som att Kai Havertz transformering till en riktig anfallare inte kommer att bli av och som det sett ut på säsongsinledningen kanske det är för allas bästa. Chelsea kommer behöva en anfallare som iallafall gör cirka 20 mål per säsong för att ge en möjlighet att utamana om en efterlängtad ligatitel.

Det är inte är omöjligt att Aubameyang gör 20 mål i år. Ronaldo, å andra sidan, nästintill garanterar den målproduktionen. Undertecknad har tidigare varit kritisk mot denna värvning då risken finns att den soppa som innehållit CR7 och, hans än nuvarande klubb, Manchester United skulle kunna serveras nästa sommar men då i Chelsea Village. Men om nu Cristiano Ronaldo var tillgänglig kunde väl åtminstone något bud ha lagts? Vi vet sen tidigare att Ted Boehly suttit i möte med portugisens agent Jorge Mendes. Med det sagt kommer Ronaldo nu att stanna i United och får därmed inte möjligheten att spela Champions League fotboll till hösten. Vi får istället hålla tummarna för Aubameyang, där Chelsea dessutom, mycket sannolikt, har retat upp en del supportrar från Londons nordligare områden. Även Frenkie de Jong har jag valt att skriva om. Holländaren ska under hela sommaren ha varit påväg bort från Barcelona. Manchester United var en tidig favorit men, likt Cristiano Ronaldo, ska de Jong haft en stark vilja att spela i europas största klubblagsturnering till hösten. Chelsea ska enligt rapporter därför varit den klubb som de Jong personligen föredragit mellan de två. Tillskillnad från Ronaldo ska ingen kontakt ha funnits mellan de två parterna för en eventuell flytt för de Jong till Chelsea. Trots det vore det minst sagt ett fint tillskott till ett innermittfält som sett rätt svajigt ut under säsongsinledningen, inte minst på grund av skador. Istället stannar nu de Jong i Katalonien.

Vem/vilka borde ha lämnat?
I denna sista del hade jag, med några timmar kvar på fönstret, tänkt dedikera ett passage om Marcos Alonso. Det kändes som att det var dags för spanjoren att testa något nytt, särskilt nu när konkurrensen om vänsterbacksplatsen expanderade med värvingen av Marc Cucurella. Nu blev det istället klart att Marcos Alonso, genom “ömsesidigt medgivande” mellan honom och klubben, lämnar Chelsea. Andra namn som passar in i denna del är Kepa Arrizabalaga och Christian Pulisic/Hakim Ziyech. Kepa har väl i stort sett sen han kom till Chelsea för fyra år sedan alltid ryktats vara på väg bort från klubben. När han dessutom numera är andramålvakt känns det ännu mer rimligt att försöka avlasta honom. Han hade en del bra matcher förra säsongen men har sedan dess endast spelat en match efter straffläggningen på Wembley Stadium i ligacupfinalen mot Liverpool. Det känns som att de kunnat gynna båda parterna i att, åtminstone, ge honom chansen till mer speltid på lån till en annan klubb med ett stundande VM senare i höst. Det ska även sägas att endast fem spelare i Chelsea har en högre lön än basken. Napoli ska ha varit och ryckt i honom under sommaren men nu blir han istället kvar i London under nästa säsong. Christian Pulisic och Hakim Ziyech är också två spelare vars tid i Chelsea ser att börja gå mot sina slut. De har båda utan tvekan haft bra matcher för Chelsea men problemet de båda delar är att hålla formen uppe i mer än två-tre matcher i rad. Det kändes dock inte rimligt att släppa båda under samma fönster, då även Werner och Hudson-Odoi lämnade men undertecknad ställer sig något fundersam till att åtminstone en av dem inte fick lämna eller alternativt spela på lån under nästa säsong. Förhoppningsvis blir jag motbevisad under säsongen.

Som slutord vill jag mest bara påpeka vilken händelserik transfersommar detta varit för en trogen till Chelsea. Det är svårt att minnas ett mer händelserikt fönster de senaste, låt oss säga, tio åren, där de som kommer närmast i konkurrens förmodligen är sommaren 2014 och sommaren 2020. För att sätta lite mer kontext på sommaren så slog Chelsea rekordet för mest pengar spenderade under ett fönster, med hela 282 miljoner euro spenderade. Oavsett är många punkter väldigt baserade på mina, som skribents, åsikter och uppfattningar. Jag är väl medveten om att många av er inte kommer hålla med så därför hänvisar jag er att gärna dela med er vad ni tyckte om sommarfönstret och vilka namn ni hade haft med på respektive punkt, i kommentarsfältet. Nedan lämnar jag en lista på alla övergångar under sommaren.

Lista över samtliga övergångar sommaren 2022 (Källor: football.london och transfermarkt -  summor skrivna i euro)
In:

Raheem Sterling (Manchester City - 56,2 miljoner)
Kalidou Koulibaly (Napoli - 38 miljoner)
Marc Cucurella (Brighton - 65,3 miljoner)
Wesley Fofana (Leicester City - 80,4 miljoner)
Pierre-Emerick Aubameyang (Barcelona - 12 miljoner)
Denis Zakaria (Juventus - Lån - 3 miljoner)
Gabriel Slonina (Chicago Fire - 9,09 miljoner)
Cesare Casadei (Inter Milan - 15 miljoner)
Carney Chukwuemeka (Aston Villa - 18 miljoner)
Omari Hutchinson (Arsenal - Gratis)
Eddie Beach (Southampton - I nuläget oklart)
Zak Sturge (Brighton - Gratis)
Ut:
Marcos Alonso (Barcelona - Gratis)
Ross Barkley (Free agent)
Antonio Rudiger (Real Madrid - Gratis)
Andreas Christensen (Barcelona - Gratis)
Emerson Palmieri (West Ham United - 15,4 miljoner)
Billy Gilmour (Brighton - 10,4 miljoner)
Kenedy (Real Valladolid - I nuläget oklart)
Timo Werner (RB Leipzig - 20 miljoner)
Edwin Andersson (Stoke City - Gratis)
Luke Badley-Morgan (Stoke City - I nuläget oklart)
Thierno Ballo (Wolfsberger AC - Gratis)
Jake Clarke-Salter (Queens Park Rangers - Gratis)
Danny Drinkwater (Free agent)
Xavier Mbuyamba (FC Volendam - I nuläget oklart)
George McEachran (Free agent)
Matt Miazga (FC Cincinnati - Gratis)
Charly Musonda Jr. (Levante - Gratis)
George Nunn (Derby County - Gratis)
Josh Tobin (Free agent)
Karlo Ziger (HMK Gorica - Gratis)
Michy Batshuayi (Fenerbahce - 3,5 miljoner)
Ut på lån:
Prince Adegoke (Welling United)
Ethan Ampadu (Spezia)
Tino Anjorin (Huddersfield Town)
Tiemoue Bakayoko (AC Milan)
Nathan Baxter (Hull City)
Lucas Bergstrom (Peterborough)
Levi Colwill (Brighton)
Jamie Cumming (MK Dons)
Bryan Fiabema (Forest Green Rovers)
Joe Haigh (Derby County U21)
Callum Hudson-Odoi (Bayern Leverkusen)
Henry Lawrence (MK Dons)
Romelu Lukaku (Inter Milan - 8 miljoner)
Ian Maatsen (Burnley)
Sam McClelland (Barrow)
Baba Rahman (Reading)
Malang Sarr (Monaco - 1 miljon)
Xavier Simons (Hull City)
Gabriel Slonina (Chicago Fire)
Dujon Sterling (Stoke City)
Harvey Vale (Hull City)
Ethan Wady (Woking)
Jayden Wareham (Layton Orient)

Elias Thomasson2022-09-02 18:53:00
Author

Fler artiklar om Chelsea