West Ham - Arsenal
1 - 2

Matchrapport: West Ham - Arsenal (1-2)
Holding nickade in matchens första mål i derbyt mot West Ham.

Arsenal tog tre blytunga poäng i derbyt mot West Ham. Mittbackarnas pannor visade vägen och stod för målen.

Arsenal med ena foten på fjärdeplatsen åkte till Stratford och östra London för ett derby mot Hammers. Trots Tottenhams seger mot Leicester en stund innan avspark kunde man mer eller mindre säkra en Europaplats vid en seger mot West Ham.

Samtidigt jagade West Ham en plats i Europa nästa år och tänkte inte ge en millimeter extra till gästerna. Det var med andra ord två lag som verkligen ville ha segern. Inledningsvis var det ändå Arsenal som styrde matchen när man lugnt och metodiskt rullade runt bollen i laget, men ändå något avvaktande. Även West Ham var något avvaktande när man hade bollen och verkade inte allt för intresserade att skapa något, med risk att bli av med bollen.

Större delen av den första halvleken följde samma trevande mönster. Arsenal hade majoriteten av bollinnehavet, men lyckades inte skapa särskilt farliga chanser. Till stor del berodde det på avsaknaden av genomskärare och passningar upp i banan. Saka och Martinelli fick inte alls mycket att jobba på och Eddie var mer eller mindre avskärmad från spelet på sin position längst upp i banan.

MÅL 0-1! Så hittade bollen till slut hela vägen till målburen. Efter ett par farliga bollar in i straffområdet fick Arsenal en hörna. Saka hittade då in med bollen till Holding som inte hade större problem att komma bort från Lanzinis markering för att nicka in sitt första ligamål. Holdinhio!

MÅL1-1! Ledningen var dock inte särskilt långvarig. West Ham tryckte på direkt efter ledningsmålet och var ytterst nära redan efter ett par minuter. När Coufal hittade fram med en boll till Bowen tryckte han distinkt in den på någon sorts halvvolley.

1-1 stod sig till halvtidsvilan. Ett resultat som inte var jätteorättvist, men som ändå irriterade Arsenals spelare och fans.

Andra halvlek var en halvlek med en helt annan intensitet och energi. Den första halvlekens tvekande var som bortblåst och ersatt av en frenesi och en attackvilja i båda lagen.

Nu hittade Arsenal dessutom fram med bollar till sina rappa kantspelare. Det öppnade upp för flera målchanser och ett spel som hotade West Ham ordentligt. Samtidigt såg West Ham redan nu ut att börja släppa söndagens match och tänka lite på det kommande returmötet mot Frankfurt.

MÅL 1-2! När West Ham började tänka på annat började Arsenal att attackera på riktigt. På en hörna tog man vara på hemmalagets bristfälliga fokus. Sakas boll hittade fram till Martinelli i bortre delen av straffområdet. Brassen lyfte in en boll till sin landsman med samma namn som kunde trycka in ledningsmålet med sin skalle.

Arsenal fortsatte att trycka på framåt efter sitt andra ledningsmål för dagen. Eddie fick chansen flera gånger, men fick se sig besegrad gång på gång av ex-Goonern i West Hams målbur. 1-2 hade lätt kunnat bli 1-4 med lite mer skärpa och en gnutta mer tur.

Samtidigt som Arsenal tryckte på i slutet av matchen släppte hemmalaget derbyt allt mer och accepterade förlusten. Till skillnad från Arsenal betydde söndagens match inte allt. West Ham hade fokus på returmötet i Tyskland och släppte kampen om fjärdeplatsen till sina derbykonkurrenter.

Tre blytunga poäng till Arsenal som med det hade säkrat spel i Europa nästa år och satt ny press på Tottenham i kampen om Fourth Place Trophy. Om ett par veckor är det derby i norra London. Då kan både en CL-plats och St Totteringham's Day säkras.

Aaron Ramsdale - 2
Hade väl inte den jobbigaste dagen på jobbet. Målet kan man inte lasta honom för. Annars gjorde han vad han skulle på West Hams tre skott på mål.

Takehiro Tomiyasu - 3 (Ut 78’)
Oerhört skönt att ha japanen på planen igen, både för laget och för supportrarnas psyke. Bidrog till ett lugn i försvaret och var inte rädd för att driva upp i banan.

Rob Holding - 4
Vilken match han gör idag Holdinhio! Blockar bollar för glatta livet och nickar in mål som om han inte gjort något annat. En klippa i defensiven som inte släppte förbi mycket.

Gabriel Magalhaes - 3
Fint samarbete med Holding och ännu finare nickmål. Städar undan när backkollegorna råkar göra misstag.

Nuno Tavares - 2
Det jobbiga med Tavares är att man ser hur mycket han vill och man vet vad han kan. Trots det blir det allt för ofta felbeslut och misstag. Släpper markering för lätt.

Mohamed Elneny - 3
Fortsätter göra stabila insatser på mitten tillsammans med Xhaka. Har svårt att hitta passningsvägar i första halvlek, men går upp sig i andra.

Granit Xhaka - 3
Fint samarbete med Elneny. Står för uppsäkringen bakåt idag. Stark i defensiven och är ständigt involverad i spelet.

Bukayo Saka - 2 (Ut 87’)
Flera fina hörnor av Saka. Får inte mycket att jobba på i första halvlek och är mer eller mindre osynlig. Går upp sig i andra halvlek. Hoppas att skadan inte är allvarlig.

Martin Odegaard - 3
Gör inte en superbra match idag, men lyckas ändå visa hur duktig han är med bollen. Skapar flera chanser och öppnar upp motståndarna med fint passningsspel.

Gabriel Martinelli - 2
Precis som Saka är Martinelli rätt osynlig större delen av matchen. Tillsammans med Tavares ges West Ham stora möjligheter på kanten. Svag match.

Eddie Nketiah - 3
Så många chanser idag, men missar allt för mycket. Man ser potentialen och han växer för varje match. Lite bättre precision bara. Gör livet jobbigt för försvararna.