Gamla profiler I: Bruce Grobbelaar

Vi tänkte bekanta oss med några mer eller mindre kända ansikten vars gemensamma nämnare är att de representerat Crewe Alexandra. Först ut är den legendariske målvakten Bruce Gorbbelaar.

För mig som fastnade för engelsk fotboll i mitten av åttiotalet är Bruce Grobbelaar en av de allra största profilerna. Att se Grobbelaar plocka ner ett inlägg lite nonchalant med en hand eller ge sig ut på en dribblingstur i eget straffområde är scener man minns med värme. Förutom en teaterapa och showman var the Clown Prince en målvakt i världsklass.

Det är som nummer ett i Liverpool man förknippar Grobbelaar men han gjorde faktiskt en säsong i Crewe Alexandra, hans första i England 1979-80. Mannen med den läckra mustaschen gjorde totalt 24 matcher i Alextröjan. Han avslutade sin vistelse på Gresty Road med att göra mål på straff i en 2-0 vinst mot York City.

Crewes dåvarande manager Tony Waddington (som Stokefans gärna minns) lyckades låna Grobbelaar från den kanadensiska klubben Vancouver Whitecaps. Det var när den Zimbabwiske landslagsmålvakten gjorde en stormatch med the Alex som han upptäcktes av Liverpools scouter. Efter att ha återvänt till Kanada för en kort sejour köptes han av Liverpools manager Bob Paisley för 250 000 pund.

Crewesupportrar som var med säsongen 79/80 minns hur han ofta stod och pratade med publiken under lugna perioder av matcherna och hur han ibland gav sig ut på dribblingsturer bara för underhållningens skull. Bruce Grobbelaar var en av få glädjeämnen under en säsong där Crewe (som vanligt under den här perioden) kämpade för att hänga kvar i division fyra. Andra supportrar kan berätta om hur de mer än en gång hjälpte till att bära ut en överförfriskad Grobbelaar från olika nöjesinrättningar på Nantwich Road.

Det är som Liverpoolmålvakt Grobbelaar kommer att bli ihågkommen. På Anfield ersatte han en annan legend, Ray Clemence, som förstemålvakt när denne såldes till Tottenham. Efter debuten mot Wolves 1981 gjorde Grobbelaar ytterliggare 627 matcher för Liverpool. Han vann en hel hög med titlar, både inhemska och europeiska.

Ett klassiskt och minnesvärt ”Grobbelaarögonblick” är Europacupfinalen 1984. Matchen mellan Liverpool och Roma (i Rom) slutade oavgjort efter full tid och förlängning och gick till straffar. Under straffläggningen rör sig Grobbelaar med ”gummiben” till och från målet, han tuggar i nätet som om det vore spaghetti innan Conti missar sin straff. När italienarnas Graziani stegar upp för att slå sin straff kör Liverpoolmålvakten sina gelében (eller wobbly knees) på mållinjen och Graziani blir så störd att han skjuter över. Liverpool vann straffläggningen och den Sydafrikafödde Grobbelaar blev den förste afrikanen att vinna Europacupen.

Grobbelaar spelade också i den ökända matchen på Heyselstadion 1985. ”Det är ett hemskt minne, jag ville inte spela matchen när människor dött. Det tog långt tid innan jag ville spela fotboll överhuvudtaget efter den matchen”. Så kommenterade han läktarkatastrofen i en nyligen inspelad dokumentär.

Den långa sviten som förstemålvakt i Liverpool tog slut 1994 när Grobbelaar kom tillbaka från ett landslagsuppdrag med Zimbabwe. Unge David James hade tagit över. Det blev istället tre säsonger på sydkusten, två hos Southampton och en hos Plymouth. Säsongen med Plymouth blev Grobbelaars sista ”riktiga” men han hade svårt att lämna fotbollen. Efter Plymouth och efter att ha fyllt 40 dök han upp hos flera klubbar på olika korttidskontrakt: Oxford, Sheffield Wednesday, Oldham, Chesham, Bury, Lincoln och Northwich. 1999 var det definitivt slut på fotbollsspelandet.

Det finns ytterligare två ”kapitel” i Grobbelaars liv som kort kan beröras. Som ung tog han värvning i den Rhodesiska armen och stred i det Rhodesiska inbördeskriget. I det blodiga ”djungelkriget” upplevde han mycket hemskheter som han ofta refererar till när han pratar om sin ”sorglösa” spelstil. ”Det går inte att ta fotboll på blodigt allvar när man varit med om ett krig”. Under slutet av nittiotalet blev Grobbelaar utsatt för anklagelser om läggmatcher och spelfusk. Han friades dock från anklagelserna i domstol men affären gjorde Grobbelaar bankrutt (och bitter).

Nu för tiden bor Grobbelaar i sitt födelseland Sydafrika där han haft flera olika jobb som manager.

Andreas Andersson2006-12-12 17:43:00
Author

Fler artiklar om Crewe