Resa: Långresa # 1

Vi fortsätter med våra gamla resor och turen har nu kommit till när "Layer Road" drog till England på några månader.


Datum
1995.11.05 - 1996.02.24

Colchester matcher
AWS Cupen: Swindon Town - Colchester 2-0
FA Cupen: Gravesend & Northfleet - Colchester 2-0
Division 3: Doncaster Rovers - Colchester 3-2
Division 3: Colchester - Mansfield Town 1-3
AWS Cupen: Oxford United - Colchester 1-2
Division 3: Hereford United - Colchester 1-1
Division 3: Colchester - Scunthorpe United 2-1
Division 3: Colchester - Leyton Orient 0-0
Division 3: Torquay United - Colchester 2-3
Division 3: Colchester - Barnet 3-2
Division 3: Plymouth Argyle - Colchester 1-1
Division 3: Lincon City - Colchester 0-0
Division 3: Colchester - Scarborough 1-1
Division 3: Colchester - Wigan Athletic 1-2
Division 3: Preston North End - Colchester 2-0

Övriga matcher
Premier League: Queens Park Rangers - Middlesbrough 1-1
Premier League: Wimbledon - Newcastle 3-3
FA Cupen: Reading - Gillingham 3-1
FA Cupen: Oxford United - Millwall 1-0
FA Cupen: Oxford United - Nottingham Forest 0-3

Deltagare
Layer Road

Reserapport
Så här tio år senare ska jag försökta återskapa min långresa.

Det började med att jag ledsnat på jobb och Sverige och bestämde mig för att åka över till England för att plugga engelska. Det blev nästan fyra månader i Oxford. Kom dit söndagen den 5 november och ser till min stora glädje att redan på onsdagen har jag min första match att se vilket jag faktiskt inte visste innan jag åkte.

Swindon borta i Auto Windscreens Shield. Swindon låg bara två stationer bort med tåget men jag var ändå tvungen att byta tåg ... Swindon var det bättre laget vilket dom även skulle vara då dom låg divisionen över oss.  Colchester stretade dock emot bra men förlorade tillslut med 2-0 och Colchester slutade två i trelagsgruppen. Två lag gick vidare till utslagsturneringen. Ettan får möta en två hemma och tvåan får alltså möta en etta hemma...

Lottningen...
På morgonen när jag vaknade hörde jag lottningen på radion och fick till min stora glädje höra att det blev Oxford borta. Hemmamatch fast borta! Tog förlusten ganska bra med andra ord.

Nästa match var Gravesend & Northfleet i FA Cupens första omgång. G&N ligger i Kent så det blev inte så lång resa för mig men dagen innan hade det varit en tågurspårning vid Paddington så alla tåg blev jätteförsenade. Det tar normalt 45 minuter att åka mellan Oxford-London. Nu tog det över två timmar! 

Fram kom jag dock och mötte upp övriga U’s fan på Liverpool Street Stationspub där även polisen filmade. Veckan innan hade det nämligen varit ett stort bråk när Colchester mötte Exeter på Layer Road. Colchester var inte alls bra och förlorade cupmatchen med 2-0 

Tredje matchen var på Belle Vue vilket är Doncasters hemmaplan. Det är nog den kallaste match jag nog varit på. Sällan jag frusit så mycket på en fotbollsmatch. Donny vinner med 3-2.

Till Colchester - Mansfield hade även Colu, Matte och Mange tagit sig över till. Mötte dom på deras hotell när dom fortfarande sov ruset av sig när jag kom klockan 0900. Colchester gör väl inte en av sina bättre matcher och förlorar med 3-1.

Kul start på resan. Fyra matcher fyra förluster.

Nästa match var nu min hemmamatch när Colchester kom till Oxford i AWS cupen. Oxford som låg i mitten av division 2 mot Colchester som var ett topplag i trean. Precis när matchen ska börja öppnar sig himmelen och regnet öser ner. Oxfords publikvärdar är snälla och låter alla som vill komma in på sittplatsen under tak. Alla tackar utom tre tappra som vill stå i ösregnet!!!

Colchester började matchen bäst och tog ledningen efter 26 minuter när Tony Adcock gör mål. I slutminuterna av första halvlek kvitterar Oxford och nu tror man på hemmaseger men det är Colchester som för spelet och gör rättvist 2-1 på straff genom Simon Betts med tjugo minuter kvar som också blir slutresultatet. Alla Colchesterfans som tagit sig dit hade nu några timmar i buss hem medan jag hoppade på lokalbussen och var hemma 20 minuter senare.

Hereford borta var en ny kall bortamatch men nu fick vi i alla fall en pinne med oss hem. Simon Betts kvitterar i slutet på en kanonfrispark som till och med Roberto Carlos skulle vara nöjd med. Fortfarande ingen vinst i ligan för mig.

Nästa match i ligan var mot Scunthorpe. Det är en match jag förträngt men den vann vi med 2-1 efter 2-0 i halvtid

Orient på annandagen slutade 0-0 på Layer Road som mest liknade skridskoplan.

Årets första match var borta mot Torquay. Att matchen gick den 1 januari gjorde att man inte var allt för pigg på bussen. Alla på bussen satt och sov större delen av den långa resan ner till sydvästkusten. Matchen börjar med att Torquay gör avspark och femton sekunder senare har Mark Kinsella gjort 1-0 till Colchester. Bra start om man så säger. Torquay som ligger på en klar jumboplats repar mod och är det bättre laget och leder med 2-1 när det är en kvart kvar. Då gör 17-årige löftet Karl Duguid sitt första mål och det blir 2-2. Nu satsar Colchester allt framåt för att få in en segerboll då man verkligen behöver alla poäng för att hänga med i toppen. Matchen går så långt som till 93 minuter innan Simon Betts gör 3-2 till Colchester med bara 15 sekunder kvar.

Colchester - Barnet var nästa match där Colchester rivstartar och leder med 3-0 efter bara sexton minuter. Tjugo minuter senare är det 3-2 vilket blir slutresultat.

Plymouth borta var en riktig toppmatch där Colchester fick en straff i inledningen där även målvakten borde blivit utvisad när han river ner en helt frispelad Tony Adcock. Plymouths målvakt räddar sen straffen och domaren dömer som han vill. Plymouth tar ledningen i slutet av första när man sätter en frispark. David Greene kvitterar i slutminuten vilket tar Colchester till en fjärde plats i ligan. På tågresan hem träffar vi några Leyton Orientfans som sett straffsituationen på TV i Torquay där dom spelat. Leytons målvakt hade gjort likadant men fått rött kort. Borde ju vara någon enhetlig regelbok...

0-0 mot Lincon City borta var väl inte vad man hoppats på men planen var urusel så mycket mer var nog inte att vänta.

Även 1-1 mot Scarborough hemma var ju inte det man önskade. Även om vi ska vara glada för det. Boro hade ett mål felaktigt bortdömt för offside och ett stolpskott på stopptiden.

Colchester - Wigan fick besök av 200 danskar! Dom skulle åka och se Nottingham Forest - Arsenal men deras färja blev så mycket försenad så den enda match dom han till var på Layer Road. Och är det inte typiskt skandinaviskt att ha hattar med vikingahorn på? Såg nog minst femtio danskar som hade det. Wigan vinner en bra match med 2-1 vilket inte var helt rättvist då vi nog borde vunnit men det är ju målen som räknas.

Sista matchen på resan var mot Preston North End på Deepdale. Nästan 10.000 på matchen mot serieledarna PNE där hemmalaget vinner ganska rättvist med 2-0. Det skulle sen även bli en till match som var mot serieledarna Gillingham hemma men den snöade bort. 

Hinner även med några övriga matcher när det var FA cup och Colchester var spellediga. Åkte till London och kollade på QPR - Middlesborough där Juhino lockade mer än lagen i övrigt. 10 pund för en trång långsida var ok. Återvände till London för att se Wimbledon - Newcastle i en fantastisk underbar match som hade precis allt. Matchen slutade 3-3 där Newcastle var serieledare mot Crazy Gang som gick för vinst på slutet då man körde med uppställningen 4-2-4. Matchen kunde lika gärna slutat 5-5. En match som jag nog fortfarande håller som nummer ett i underhållning i England. Blev även några FA Cupmatcher att titta på. Åkte till Elm Park i Reading och kollade på Reading - Gillingham. Gillingham som ledde våran serie mot Reading som var favoriter. Gills tog dock överraskande ledningen men sen började dom röda korten ta ut sin rätt så Reading vann med 3-1. Gillingham fick inte mindre än tre röda kort. Två var på spelare och en på managern. Var faktiskt riktigt roligt när först en i Gills fick rött kort. Managern är inte riktigt överens med domaren och gnäller lite för mycket så han fick också rött kort. Två röda på 30 sekunder...

Oxford hade även den goda smaken att få till två omspel i FA Cupen på en vardagskväll så jag kunde gå på dom. Den första var mot Millwall som var favoriter eftersom dom låg högre upp i seriesystemet. Oxford vinner en mycket dålig match där Millwalls felpassningar var astronomiskt många. Satt på Millwallläktaren och har aldrig hört så många fula ord förut på en fotbollsmatch. Oxford fick även med sig ett omspel från City Ground vilket var otroligt bra eftersom Nottingham spelade i Premier League och var även långt framme i UEFA Cupen efter att ha slagit ut Malmö FF igen. Oxford gör en mycket bra match på ett fullsatt Manor Ground men det är Forest som gör målen och vinner med 3-0. Ingen hade dock protesterat om Oxford vunnit för så bra var dom i den matchen

Säsongen slutar sedan med att Colchester går till kval som sista lag och är tre futtiga minuter från en kvalfinal när Plymouth gör 3-1 och går vidare. Sen vinner man även kvalfinalen. Gillingham vinner serien före Preston. I AWS Cupen åker vi ut mot Peterboro borta med 3-2. Torquay kom jättesist men slipper nedflyttning då Stevenage inte tilläts gå upp då deras arena var för kass.

Oxford vinner nästan allt på slutet och slutar tvåa efter Swindon. Båda lagen till Division 1

Tillbaka till Våra Resor

REDAK COLCH2001-02-01 12:00:00
Author

Fler artiklar om Colchester