Resa: Långresa #2
Swedish Branch

Resa: Långresa #2

Vi fortsätter med våra gamla resor och turen har nu kommit till 2004 när Colu åkte till england och jobbade för Colchester United några månader.

Datum
2004.02.12 - 2004.04.25

Colchester matcher
FA Cupen: Sheff Utd - Colchester 1-0
LDV Cupen: Southend - Colchester 1-1
Division 2: Colchester - Grimsby 2-0
Division 2: Colchester - Port Vale 1-4
Division 2: Colchester - Stockport 2-1
Division 2: Colchester - Hartlepool 1-2
Division 2: Oldham - Colchester 0-0
Division 2: Colchester - Wycombe 1-1
Division 2: Brighton - Colchester 2-1
Division 2: Colchester - Peterborough 0-0
Division 2: Blackpool - Colchester 0-0
Division 2: Bournemouth - Colchester 1-1
Division 2: Colchester - Notts County 4-1
Division 2: Brentford - Colchester 3-2
Division 2: Colchester - Wrexham 3-1
Division 2: Sheffield Wed - Colchester 0-1

Övriga matcher
Division 1: Nottingham F - Walsall 3-3
Division 2: Brentford - Notts County 2-3
Division 3: Oxford - York 0-0
Premier League: Tottenham - Newcastle 1-0

Deltagare
Colu med diverse besökande vänner

Inledning
Det hela började med att jag fick möjligheten att under nästan tre månader jobba på medieavdelningen på Colchester United FC. Som supporter kan man ju bara inte tacka nej till ett sådant tillfälle. Saken blev ju inte sämre av att Colchester befann sig mitt i två cupäventyr och låg på en hyfsad ligaplacering.

Totalt blev det 16 matcher med Colchester samt 4 övriga matcher.

The U's hade nått FA Cupens femte omgång och skulle möta Sheffield United på bortaplan uppe i Sheffield. Jag fick med mig Johan som skulle hjälpa till att bära bagage samt tillbringa en weekend med mig i England.

Colu hade även nått Area-Finalen av LDV cupen och var bara en returmatch mot Southend från att nå finalen på Millenium Stadium i Cardiff. Mer om det senare ...

Till Colchester den 12 februari
Vi började med att åka till Colchester och dumpa lite bagage, Laptop och en massa annat. Efter en natt av uteliv i Colchester en torsdag, så bar det på fredagen av upp till Sheffield. Kvällen tillbringades på lite olika pubar, klubbar och barer i Sheffield ... som faktiskt är en riktigt bra partystad!

Vaknade på lördagen lite lagom sega och tog tåget ner till Nottingham för att se Division 1 matchen mellan Forest och Walsall. Rätt kul match som slutade 3-3. Sedan blev det tåg tillbaka till Sheffield. Gick ut på lördagskvällen och sprang på en hel del U's fans som redan letat sig till stålstaden. 


Nottingham Forests arena

15 bebruari, Sheffield United - Colchester
FA Cupens 5 omgång! Matchen spelades på söndagen och över 4000 Colchester fans fyllde bortaläktaren. Vilket otroligt drag! Om Sheffield United dominerade på planen så nog f*n sjöng vi bort dom från läktarna ... rejält dessutom. Colchester förlorade ganska rättvist, eller var det Sheff United som vann rättvist? 


Sheffield United

Nåja 1-0 blev det i alla fall men The U's hade faktiskt en del chanser. Inga sura miner på läktarna trots förlusten. Vi begav oss söderut efter matchen. Johan åkte hem till sverige och jag påbörjade jobbet i Colchester.


Kamp om bollen på Bramall Lane


Colu på bortaläktaren i Sheffield


Bra stämning bland runt 4000 tillresta U's supportrar


17 februari, Southend - Colchester
Förutom att The U's hade nått femte omgången av FA cupen, och åkt ut, så hade man också nått Area-Finalen av LDV Cupen. Southend vann första matchen på Layer Road med 3-2 men jag kom lagom för att se returen på Roots Hall. 

Southend spelar liksom Colchester i Essex och det finns en del rivalitet mellan klubbarna. Något som kom att märkas ... hur som helst så åkte jag bil ner till Southend tillsammans med en del mediefolk, Colchesters fotograf Rob, Colin från Colchesters medieavdelning samt en kille från radiostationen SGR Colchester. Jag åkte som supporter och var inte i tjänst men hade en ackreditering så jag kom in på matchen gratis ... samt lyckades sno åt mig ett gratismål med mat i sponsors loungen där jag blev introducerad för Colchesters ägare Peter Heard.

The U's "förlorade" matchen med 1-1 och åkte ur cupen. Det var ganska snöpligt då man mer eller mindre blev bortdömda av en stirrig domare. The U's tog ledningen och hade kontroll på matchen. Southend var trötta och vi såg fram emot en rafflande förlängning men ... Southend kvitterar på ett mål där en huvudskadad U's spelare ligger och upphäver en solklar offside. Stora protester från spelare och supportrar.

Southend gick till finalen på Millenium Stadium och det var en hel del Colchester supportrar som fällde en tår denna afton. Lite stök efter matchen men vi lämnade stan så snabbt vi bara kunde.

Vardagen har börjat
Jag jobbade på Mediaavdelningen. Filmade matcher och intervjuer med spelare som vi sedan klippte ihop och lade ut på U's World, en prenumerationstjänst som alla ligaklubbar erbjuder. Sammanställde matchprogrammet. Mycket bildbehandling. Jag hoppade även in på Marketing lite grann, hjälpte dom med att sätta samman broschyrer och liknande. 

Jobbet var otroligt omväxlande och det var ofta hektiskt. Tack vare två cupäventyr så hade The U's en hel del uppskjutna matcher att på kort tid ta igen. Det var sällan man jobbade mindre än sexdagarsvecka och det blev lätt uppåt 60 arbetstimmar i veckan. Man hade inte mycket fritid precis.


På andra våningen i denna fina bygghutt satt vi och trängdes. Medie- och marketingavdelningarna.


Inne ...


Det var lite svårt att koncentrera sig på jobbet med en miljard öl brevid sig


Bortaläktaren på Layer Road från mitt fönstret i mitt rum. 


Den lilla pressboxen på Layer Road


Colin och jag filmar matcherna


Efter matchen blev det ett stopp i supporterbara för att värma sig med en G&T


Samt kolla övriga resultat på text-tv

Nu började vardagen även för spelarna. Colchester ute ur cuperna och ligaformen sviktade då spelarna helt enkelt kroknat av de många matcherna. Faktum är att The U's spelade flest matcher i hela engelska ligasystemet denna säsong. Fler matcher än Manchester United och de andra topplagen i Premier League som då även spelar i Champions League. 

I mitten av februari så hade man redan kommit upp i lika många matcher som de flesta vanliga lag gör på en hel säsong. Spelarna var slut ... även om dom inte medgav det då. Att vi sen hade en tunn trupp gjorde ju inte saken bättre.


Entrén till huvudläktaren från Layer Road

Colchester slog Grimsby hemma med 2-0 men det var ingen bedrift då Grimsby sladdade betänkligt i tabellen.

Sedan följde en förlust hemma mot Port Vale med 4-1 utan att för den sakens skull bli utspelade. Dom gjorde helt enkelt mål på sina chanser. 

Äntligen en vinst. Det blev 2-1 hemma mot Stockport .


Karl Duguid och min kollega Colin


I samspråk med Liam Chilvers inför en match


Alan White får frågor av BBC


Hela spelartruppen med en ung supporter som drabbats av cancer


"Colu" och Eddie The Eagle på Liverpool Street Station i London för ett sponsorjippo

Jag hann också att se några andra matcher. Colchester drabbades av en inställd match så vi passade på några stycken från jobbet att åka in till London och se Brentford mot Notts County.

Oxford-York
Då jag aldrig hade varit på Oxfords nya Kassam Stadium så utnyttjade jag en ledig dag åt att se Oxford spela 0-0 mot York i regnet. Efter matchen tog jag mig till London där jag sov en natt innan jag fortsatte till Colchester nästa morgon.


Sunk-hotell i Paddington. Receptionen är en kebabshop!

Sedan följde ett antal mediokra resultat. Oavgjort mot Oldham och Wycombe, lagom till SwedishDad kom och hälsade på. Se hans reserapport  här


Förberedelser för bortamatch

Colu hade tappat formen rejält nu. Inte så att dom var dåliga men spelarna var så slitna. Brighton borta var ett typexempel. Vi dominerade spelet men lät Brighton göra mål. Vi kvitterar och för spelet igen men släpper in Brighton i matchen som givetvis gör en balja till och vinner.

Tre oavgjorde matcher följer. 0-0 mot Blackpool och Peterboro samt 1-1 borta mot Bournemouth.


På utflykt i östra england med min husvärd, Ginge

Påsken
Veckorna gick fort. Det var ett hektiskt matchande och helt plötsligt var det Påsk. Jag fick besök av Henrik och n'anders till matchen mot Notts County.


Swedish Branch var matchsponsorer' mot Notts County

 
n'anders, "Colu", Henrik

Swedish Branch stod som matchsponsorer och fick avnjuta en lyxig lunch i sponsorrestaurangen samt tillgång till VIPbaren och Players Lounge. Det blev inte sämre av att The U's gjorde en kanonmatch och vann med klara 4-1.

Två dagar senare blev det ett bottennapp mot Brentford inne i västra London. Torsk med 3-2. 


Colchester Council och klubben har presskonferans om nya arenan

Colchester - Wrexham och jag blev mer eller mindre upptvingad i kommentatorsbåset för att vara bisittare i BBC Essex live sändning, som även sändes över hela världen via internet. En hyfsat nervös "Colu" gjorde tydligen inte bort sig allt för mycket ...


"Colu" i vitskjorta radiopratar i radiohytten ovanför Huvudläktaren

24 april, Sheffield Wednesday - Colchester
Min tid i Colchester gick mot sitt slut och jag hade under veckan hunnit bli avtackad av klubben med en rejäl utgång där ett tiotal ur personalen drog ut mig på restaurang samt påföljande pubrunda som avslutades hemma hos bossen på efterfest. Kan tillägga att jag faktiskt var den enda som kom i tid nästa dag ... fast man mådde ju inte speciellt bra.

Jag avslutade min vistelse med att åka upp och se bortamatchen mot Sheffield Wednesday tillsammans med ett några hundra andra U's supportrar. Resan blev ju inte sämre av att Colchester gick och vann med matchens enda mål. Helt rättvist också!

Dagen efter åkte jag hem. Detta var något av det roligaste jag gjort. Otroligt hektiska månader men väldigt intressanta och spännande. Man undrar så klart hur det hade varit om vi och inte Southend gått till finalen i LDV cupen ...

Tillbaka till våra resor

REDAK COLCH2001-02-01 12:00:00
Author

Fler artiklar om Colchester