Derby County nu USA-ägt
Man U, Liverpool, Villa - och nu även Derby!
Idag offentliggjordes den affär som länge varit i stöpsleven. Derby County ägs nu av amerikaner. Antalet engelska ligaklubbar som likaledes ägs av amerikaner utökas därmed från tre till fyra. Sedan tidigare är nämligen fallet så med Liverpool, Aston Villa och Manchester United.
Andy Appleby är den affärsman vars företag har tagit över Derby County. Affären tros vara värd omkring 50 miljoner pund. Som grundare och majoritetsägare till företaget General Sports and Entertainment (GSE) kommer Appleby att vara majoritetsägare i klubben. Nuvarande Ramsordföranden Adam Pearson är den ende i övrigt med ett betydande aktieinnehav.
Affären har lett till en helt nya styrelse. Denna innehåller nu Andy Appleby, Adam Pearson, Tom Glick - som också kommer att fungera som klubbpresident och verkställande direktör -, Martin Ridgeway, John Vicars och Perry Deakin.
Adam Pearson kommer att inneha posten som chef för de rent fotbollsmässiga frågorna och kommer att även fortsättningsvis jobba nära Paul Jewell. Tom Glick kommer att tillsammans med sin familj att flytta från USA till Derby för att leda det dagliga arbetet från Pride Park Stadium. Denne 39-åring kommer närmast från en tjänst som "chief marketing officer" hos New Jersey Nets, ett lag som är med i NBA (basket).
Med honom från USA följer en annan medlem av GSE i form av Tim Hinchey. Hinchey kommer att vara vice direktör, en roll han nu lämnar i Charlotte Bobcats (NBA).
Derbyfödde Roger Faulkner, uppväxt i Belper strax utanför Derby och som flyttade till USA på 60-talet, fungerade som konsult för att sy ihop överenskommelsen. Han har nu utnämnts till vice direktör hos GSE gällande fotbollsfrågor.
Den förra Derby Countystyrelsen - Peter Gadsby, Mike Horton, Mel Morris, John Kirkland och Don Arnott - har avgått men Gadsby och Arnott kommer att omväljas i den nya styrelsen som "non-executiv directors" tillsammans med Faulkner.
"Detta representerar en viktig kontinuitet vad det gäller Derby Countys historia och kontakten med lokalsamhället" stod att läsa i ett pressmeddelande från klubben vilket släpptes i samband med den presskonferens som hölls i eftermiddags för att presentera de nya ägarna.
Adam Pearson sade bland annat att "vad den förra styrelsen åstadkommit, under ledning av Peter Gadsby, gällande att rädda klubben från ekonomiska svårigheter kan inte undervärderas och kommer aldrig att glömmas." Adam Pearson beskrev övertagandet som en viktig dag i klubbens historia och sade att de finansiella medel och den företagsexpertis som nu investeras stärker klubbens finansiella framtid.
Vidare menade den nya ledningen att det stärker också den långsiktiga plan som finns för att etablera Derby County som en kraft att räkna med i Premier League och som varumärke i USA, Fjärran Östern och på andra kontinenter.
Andy Appleby säger att "vi har besökt Derby under en 6-månadersperiod och upplevt en matchdag på Pride Park, där vi imponerades av klubben oerhörda potential och lojalitet som fansen visade." Inom parentes kan nämnas att den match som amerikanerna fick se var vinstmatchen mot Newcastle i mitten av september, den enda ligamatchen som Derby vunnit denna säsong!
Vad kan då detta övertagande av Derby County betyda? Jag tror att steget är nödvändigt att ta för att kunna konkurrera på Premier Leaguenivå. Visserligen har jag känt en stolthet över att klubben ägts av lokala affärsmän med sina rötter i Derby och som verkligen är genuina Derbysupporters men vi har på ett hårdhänt sätt denna säsong blivit varse att de ekonomiska muskler som dessa kan stå för inte på långa vägar räcker.
Sannolikt har Derby de minsta löneutgifterna av alla klubbar i Premier League och de minsta transfermedlen att förfoga över och det har lett till en solklar jumboplats. Det är bara att inse att klubben måste ha en ryggrad av mycket starka investerare för att kunna hävda sig på högsta nivå. Man får väl helt enkelt vara glad över att de ekonomiska muskler klubben nu utrustas med inte härstammar från utslitna olje- och gruvarbetare eller försnillade statsmedel som är fallet i Chelsea och Manchester City.
Att Derby County kommer att spela i Championship League kommande säsong står klart. Förhoppningsvis kan vi dock likt Sunderland 2007 snabbt komma tillbaka till toppdivisionen trots en usel säsong i Premier League dessförinnan. Jag skulle vilja påstå att framtiden för Derby inte sett så ljus ut sedan Lionel Pickering plöjde ner miljontals pund i klubben. Detta skedde för 15-17 år sedan, nu är insatserna mångdubbelt större för att kunna hävda sig i världens bästa liga och vårt kära Derby County har alla möjligheter i världen att etablera sig i detta finrum!