Fotbollsguide för englandsresenären
En liten guide för dig som vill eller ska till England och se på fotboll
Inledning
När jag ändå är i England och ser på Colchester United brukar jag passa på att gå och se så många andra matcher som möjligt. Det spelar ingen roll om det är Premier League, Leauge One eller någon konstig amatörliga ingen hört talas om. Spelas det en match och det går att ta sig dit så brukar vi göra ett försök att ta oss dit.
Hittils, december 2008, har jag varit på en bra bit över 250 matcher på ett 80-tal olika arenor i England och i alla divisioner så lite erfarenhet av engelsk fotboll har man fått genom åren.
Den här guiden kom till efter att jag under ett antal år fått och besvarat en massa mail från folk som ska till England och se på fotboll. För att slippa skriva samma sak fler gånger tyckte jag att det var lika bra att peta i hop en sida om det i stället.
Givetvis svarar vi gärna på dina frågor ändå, det är bara att lämna en kommentar om det är något du undrar över. Hör gärna av dig även om du inte har några frågor men planerar att åka till England för att se på fotboll. Så ofta som vi är i England vore det väl konstigt om vi inte skulle vara där samtidigt. Mot puben!
Tänk på att allt som står här är min eller våran egna uppfattning och säkert inte stämmer överrens med hur andra ser på saker och ting.
// Colu
"Colu" och "Layer Road"
Välja match?
Ja du, det är faktiskt helt upp till dig. För mig är valet enkelt. Colchester United är det lag som gäller.
Som London-turist är det såklart vanligast att man går och tittar på ett Londonlag. Det är ju enklast så och det finns ett antal Londonlag att välja på, från Premier League ner till amatörligorna. Det finns fler London-lag än man tror och det finns ju faktiskt andra klubbar än bara Arsenal, Spurs och Chelsea att gå och titta på ...
Tyvärr är det garanterat fler än du som kommit på att det skulle vara kul att se en match. Biljetter till Premier League i London börjar bli svåra att komma över och dom är attans dyra. En bra idé är faktiskt att söka sig från London för att se fotboll. Det kan vara både billigare och lättare att komma över biljetter ute på "landet".
Matcherna spelas ju oftast på lördagar kl 15.00 och England är ju inte så himla stort. Om man tar tåget till Birmingham som exempel så tar det bara runt 1h 30min. Liverpool och Manchester ca 2-3h. Köper man en "day-return" tågbiljett så kommer man ganska billigt undan då den kostar ungefär som en enkelbiljett. Sedan kan det vara kul att under en dag se någon annan stad än London. Lämna frun eller tjejen bland de andra svenskarna på Oxford Street och dra i väg på en match. Bokar man tågbiljetten på internet kan man hitta mycket bra priser om man bara är ute i lagom tid. En tur och retur London-Manchester kan man få för 20 pund. Priserna kan variera stort på olika sträckor beroende på vilka tågbolag som traffikerar sträckan. Är det flera bolag kan man hitta rena klipp.
En annan idé kan faktiskt vara att söka sig lite längre ner i divisionerna. Ofta kan det faktiskt vara bättre drag på matcherna i de lägre divisionerna. Kanske beroende på att ståplatserna finns kvar...
6000 tillresta Colchester supportrar i Chelsea
Biljetter
Priserna i Premier League brukar ligga mellan £30 och en bit över £60 (måste kolla senaste priserna) men i de lägre divisionerna kan du fortfarande få en ståplats för £10. Största problemet är som sagt att komma över biljetterna över huvudtaget. Till Premier League samt The Championship måste man nästan alltid boka biljetter långt innan man kommer till England. Till League One och Lague Two är det sällan slutsålt och det är för det mesta bara att betala och knalla direkt in på matchen.
Det överlägset bästa sättet är faktiskt att ringa eller maila direkt till klubben. Normalt brukar biljetterna släppas en månad innan matchen men det kan variera mycket mellan olika klubbar, ring och kolla annars har oftast klubbarna ganska bra info på sina hemsidor. Servicen från klubbarna kan också variera, en del klubbar är mycket tillmötesgående andra mindre hjälpsamma. Klubbarna utanför London mer benägna att hjälpa till samt ge en bättre service. Kanske beror på att dom får färre konstiga samtal från skandinaver på biljettjakt. Telefon, mail och information om biljetter samt priser hittar du på klubbarnas officiella hemsidor eller i speciella fotbollsguideböcker.
Olika sportresearrangörer som Nickes.com säljer fotbollspaket med flyg, hotell och matchbiljett. Du kan också välja att fixa flyget själv och bara boka hotell och matchbiljett. Dom verkar kunna fixa biljetter till de flesta matcher. Det kostar en del dock.
Om du åker organiserat till England/London kan det vara en bra idé att kolla med din resebyrå. Dom kan ibland hjälpa till med biljetter och ibland också med busstransfer till arenan. Risken finns dock att du hamnar i en buss med 45 halvtankade andra skandinaver iförda diverse vikingahjälmar m.m. Också här kan man räkna med ett visst "överpris", både för biljetten och transfern. Detta scenario kanske var lite vanligare förr då det fortfarande gick att åka charter till London.
Svartabörsbiljetter (scalpers eller touts) är inget jag rekomenderar. Visst kan det vara ett alternativ om man är riktigt desperat men det finns några stora risker med det. Bortsett från att dom är dyra, så är det faktiskt olagligt. Man kan bli rånad, eller bli pålurad biljetter som är falska. Jag har köpt svartabörsbiljetter vid ett par tillfällen och alltid klarat mig. Andra har inte haft samma tur. Det kan vara svårt att komma in med en biljett till en match som spelades förra veckan eller förra säsongen. Har du väl kommit in kan man upptäcka att det är flera som har biljett till samma plats. Försök att alltid kolla biljetten innan du räcker över pengarna. Köp inga biljetter ensam och flasha inte med plånboken framför ögonen på dom. Toutsen hänger runt stationerna eller i närheten av arenorna och mumlar fram ett försynt -Oi, tickets mate?
Givetvis har man ingen aning om han vill köpa eller sälja men ofta är det båda delarna. Ta reda på vilken läktare bortalagets fans sitter på så du inte hamnar bland en massa West Ham supportrar i din nya fina Chelsea tröja.
I London finns också en del "biljettkontor". Ofta ligger dom i Bayswater och Paddington och andra turisttäta områden, samt i City. Det är någon slags halvlaglig verksamhet. Fördelen är att dom kan få fram biljetter till det mesta, man slipper dessutom bli rånad. Nackdelen är att det är jävligt dyrt och att man nog blev rånad ändå. Men som sagt om man bara ska gå på EN match kanske det kan vara värt det.
All-Ticket är en jobbig sak man stöter på ibland även i de lägre divisionerna. Det innebär att alla måste köpa biljetten i förköp. Inga biljetter säljs på matchdagen. Absolut inga biljetter, hur mycket man än tjatar. Oftast är det polisen som tvingar klubbarna till All-Ticket matcher. Antingen på grund av att det finns en historik med risk för bråk mellan supportrarna eller för att det väntas komma så mycket folk till matchen att den troligen blir slutsåld ändå. Alternativt att bortalaget har med sig så många fans att deras sektioner förväntas bli slutsålda. Info om All-Ticket matcher är inte alltid lätt att komma över. Titta i de engelska dagstidningarna eller kolla på de officiella hemsidorna.
Glöm inte biljetten ...
Säkerheten
Säkerheten på de engelska matcherna är numera mycket god. Det kryllar av säkerhetsvakter, stewards och poliser. Det är sällan man ser några bråk (även om dom inträffar då och då) och fansen går öppet omkring i sina klubbfärger utan problem. Liksom i de flesta länder så har många lag egna "firmor" som i först och främst letar efter andra lagets firmor. Det gör att du som turist är ganska ointressant i deras ögon.
Man ska dock tänka lite på vilken match man ska på och anpassa sig därefter. Jag har faktiskt sett turister som kommer till en match i sina nyköpta Arsenal-halsdukar fast det är West Ham-Tottenham som spelar. Det är liksom lite att tigga om att få på käften. Om det skulle bli bråk så är det bara att backa direkt och stanna absolut inte kvar för att titta på. Den vänlige engelske bobbyn är inte riktigt lika vänlig och trevlig längre när du hamnat mitt i ett gäng med uppretade Millwall huliganer.
Typiska Stoke-ligister
Matchen & arenan
I London brukar det gå bra att ta sig till arenan med tunnelbana. En del London-lag ligger dock ute i obyggden (helt plötsligt inser man att London faktiskt är ganska stort) så tänk på att ta reda på resvägen och restiden innan du ger dig ut och går vilse. Alla som varit i London förut vet att det kan ta lite längre tid att resa i den stan än man tror. Ha alltid gott om tid.
I bland kan det faktiskt vara bra att ta ett lokaltåg istället för tunnelbanan. Tottenham är ett bra exempel där Seven Sisters tunnelbanestation är den närmaste (sedan får man gå ett par kilometer), och när man väl kommer fram till arenan ser man att det ligger en pendeltågsstation på andra sidan gatan ...
Tänk på att skaffa en giltig tåg/tunnelbanebiljett när du påbörjar resan till matchen. De flesta turister har ju någon form av travelcard för zon 1-2 och arenorna ligger oftast utanför dessa zoner. När du köper tilläggsbiljetten ber du bara om att få en "return extension ticket from zone (vad du nu har för zon ) to (dit du ska)". Ibland kollar dom överhuvudtaget inte biljetten när du väl kommer fram men det blir jävligt jobbigt att förklara varför du inte har någon giltig biljett och det kan bli dyrt dessutom. Efter matchen är det dessutom ganska skönt att slippa stå och böka med att köpa biljetter.
Arenorna i england varierar mycket i stil och komfort. De större Premier League lagen har bra klass på sina arenor. Nybyggda läktare med bra utrymme för benen. Men det är inte alltid som hela arenan är renoverad. Man kan hamna på en läktare som sett sina bättre dagar och man sitter på trånga träbänkar med benen i någon konstig vinkel som bara elitgymnaster klarar av (och du efter en halvlek). Samtliga lag i Premier League har nu bara sittplatser att erbjuda och de flesta lag i Championship är på väg dit också. League One och League Two har ofta några ståplatsläktare kvar, i alla fall ett par år till.
Finns det möjlighet till att stå på ståplats väljer jag alltid det. Billigare, ofta bättre stämning och rörelsefrihet uppväger med god marginal "lyxen" att sitta.
Matchprogram måste man givetvis köpa ett! Dom säljs både utanför och innanför arenan. Dock är dom lätta att blanda i hop med de oberoende fanzines som också säljs utanför arenorna. Också dom oftast värda att köpa. Bra att ha som pausläsning. Matchprogram kostar mellan £2 - 3,50 och fanzines från £1.
Stäming i Colchester i League One
West Hams Upton Park
Villa Park
Souvenirer
Utanför storlagens arenor säljs mer eller mindre (av klubben) godkända souvenirer. Jag tycker att man ofta hittar ballare grejor på gatan än inne på klubbarnas officiella Clubshops. Det är ändå värt att göra ett besök i souvenirbutikerna. Ja butiker kanske inte är rätt ord. Snarare köpcentrum. Ofta är det gigantiska butiker i flera våningar och du kan köpa precis allt.
Colchesters nya klubbshop
Puben & maten
Ska du gå på puben innan matchen är det bra att vara ute i god tid. Särskilt om den ligger nära arenan. Det brukar kunna bli sprängfullt så där en timma innan match. Ofta serveras bara mat fram till en viss tid, sedan blir det endast flytande föda. Maten inne på arenorna graderar jag från "värre än skolmaten" till "nästan ätlig" i vissa extremfall är den fakiskt god ... typ. En del männsiskor ses i alla fall äta maten och verkar överleva. Vissa klubbar säljer bira inne på arenan. Dock endast före match och i pausen. Kan vara ett bra alternativ om man inte pallar att trängas på någon pub. Lite trist dock om man anländer jävligt tidigt till arenan och så har dom sedan inget tillstånd att sälja öl. Då har man 2-3 timmar på sig att kolla när dom klipper och kalkar gräset inför matchen och det är ju jävligt spännande.
Tänk på att du absolut inte får ta med dig din öl in på läktaren. Det brukar finnas en linje under läktaren innan själva entreén till din sektion där det står "No alcohol behind this point" för i England är det mot lagen att dricka alkohol och titta på fotboll samtidigt. Skulle du ha en öl med dig upp på läktaren blir du garanterat utslängd och kanske även avstängd från fotboll en längre tid. Här kan man kanske klara sig undan som "dum svensk" men varför ta risken.
Hela kostcirkeln ... typ
Mer info
Ett bra sätt att ta reda på info om klubben du ska besöka är att surfa runt bland klubbarnas hemsidor. Både de officiella och personliga klubbsidorna brukar kunna innehålla någon reseinfo eller guide. De privata inofficiella sidorna brukar faktiskt ha den bästa informationen då de kan kosta på sig att vara lite frispråkigare (och ärligare) än de officiella sajterna. Messageboards eller klotterplank brukar också vara ett bra sätt att få info. De flesta fans tycker att det kul att hjälpa utländska besökare och har man några frågor får man nästan alltid hjälp. Länkar till dessa messageboards brukar finnas på de inofficiella klubbsajterna.
Länkar
Matcher - www.fixtures365.com
Guide till alla klubbar och arenor - www.footballgroundguide.co.uk
Tågtider - www.nationalrail.co.uk
Läs våran unika samling reserapporter här!
Lämna gärna synpunkter på artikeln ... och ha en trevlig resa!