Halvtidsanalys - Målvakter
Här kommer det. Sitt lugnt i båten, nu kommer halvtidsanalysen och målvakterna är först ut.
Det vita kom farande mot mitt ansikte med snabb fart. Överraskande snabbt. En mikrosekund senare kände jag ett hårt tryck mot ansiktet och det blev snabbt kallt och blött. Jag hade fallit som en oxe av den tacklingen. Rakt ned i snön. Sedan kom trycket på ryggen. Var käringen tvungen att sätta sig på mig också? Bara inte "Boston-strypar"-greppet?, tänkte jag och vips satt jag som en mäla i ett grepp jag aldrig skulle ta mig ur. Hon var ju 70 år käringen. Hur kunde hon uppbåda en sådan styrka. Jag trodde de spelade bridge och drack lådvin. Faan, så fast jag satt. "Lovar du?" väste hon. "Grbblll" svarade jag. Ungefär som en gubbe utan lösgom. "Lovar du?" "Grrbbbbbbl..jag lo..var" väste jag med en Darth Vader-liknande röst. "Vafalls" sa tanten. "Jag lovar att vi lägger ut halvtidsanalysen den sjunde januari." Då lossade greppet...å jag önskar er välkomna till redaktionens analys av det halvår som förflutit. What's hot and what's not. hur har våra eleganter spelat under den höst, som känts lika motig som en stormig dag på fjällen, när fjällbjörken riktigt lägger sig ned och pratar med ljungen. Så roll'em in. Välkomna till målvaktsanalysen. Som vanligt: betyg 1-6, där 1 känns Tottenham och 6 väldigt mycket Världsklass.
****************
Att analysera målvakterna är nu kanske inte så svårt och mångfacetterat. Hur jävla svårt är det att fånga en boll egentligen? Årets målvaktsbesättning i Gunners är kanske inte den bästa vi sett genom tiderna, men ändock en halt acceptabel sådan, även fast jag saknar vissa ingredienser. Manuel Almunia, Lukas Fabianski och Vito Mannone är dock tre målvakter som skrämmer föga. Ifjol hade vi tyske hjälten, Baywatch-kopian och helylleidioten Jens Lehmann i laget, som inledde året med två rejäla Rembrandts och fick se sig själv passeras av Almunia. Lehmann ägnade sedan året åt att tala om för Wenger, media, sin familj, grannar och husdjur att han inte kunde förstå Wenger och att Lehmann minsann var en bättre målvakt, mer rutinerad och säkrare än den blonderade span´joren. Det gav viss friktion, godis för media, men skapade en bra och nörande fight mellan målvakterna. Någonstans tror jagatt det skall vara lite irritation och förtvivlan mellan målvakterna. En sista utpost i målet är en ensamvarg. Kanske inte lika kamikaz-ig som en bandymålvakt, som står i 20 minus, i princip utan skydd och ibland orörlig i 80 minuter och sedan och får en gummitrissa skickad emot sig i 180 knyck, men en person med hög integritet, en hel del jävelskap, attityd och normalt sett inte speciellt omtyckt av motspelarna. Årets målvaktsuppsättning skrämmer kanske inte så mycket, men utstrålar skasplig säkerhet och framför allt Manuel Almunia har lyft sig till en habil förste-målvaktsstatus med hjälp av ökat självförtroende, rutin och att Wenger uttalat sagt att det är han som är förstemålvakt.
Manuel Almunia 4
Den blonderade spanjoren har spelat samtliga 20 första matcher i Premier League. Missade dock upplösningen av Clash of the TItans på grund av skada. Till detta sju matcher i Europa. Ger 27 matcher. 23 mål har spanjoren släppt in i ligan, vilket placerar oss på en sjunde plats bland insläppta mål. Kanske inte så tokigt, men inte heller bra. 23 mål på 20 matche är 1,15 per match och ser man det så, så läcker laget betänkligt. Är nu inte Almunias fel, men han har naturligtvis del i det. Vad jag gillar med spanjorens spel i år är att han har blivit säkrare. Han tar det som skall tas och har även startat att göra idioträddningar. Han är bra på närskott och skott i allmänhet och det verkar också vara en bra dialog med sina försvarare. Det jag saknar dock är hans dominans. Jag känner fortfarande inte att han är en målvakt som dominerar sitt straffområde med en närvaro, en styrka, en grymhet som man kan se hos målvakter med pondus. Han är ibland direkt dålig på höjdspel och här har flertalet farligheter uppstått och också mål. Vad beträffar fötterna, så har också detta förbättrats, men jag ser nog hellre att han använder dem på liggande boll än rena utsparkar och ibland undrar jag om samspelet med den offensiva delen av laget finns, då många bollar går raka vägen till motståndarna.
Räddar Gunners i flera matcher dock; Var strålande mot Chelsea, enhandsräddningen mot Middlesboro var härlig, men svajar mot ManCity, mot Pompey och några andra lag.
Matcher. 20 i ligan, 7 i Champions League
Lukasz Fabianski - 3
Den polska målvaktsskolan ger världen många målvakter. Vi har Kuszack, Boruc och Fabianski på de brittiska öarna och Gunners stoltserar även med den numera balsamerade Sczeszny. Vår andre målvakt är Lukasz Fabianski. 23årig flugfäktare från Kostrzyn Nad Odra i Polen. Det är uttalat från Wenger att "Wokasz"(uttalas så ungefär) är hans cupmålvakt. I FA-cup och Carling Cup, så ställs således Fabianski i mål och det har blivit totalt 3 i Carling Cup, matchen mot Plymouth förra helgen, matchen mot Fener i CL, samt avslutande tio minurarna mot manchester United i ligan. Inte möe det, men det man ser av Fabianski ger mig både glädje och skapar frågor. Polacken är som många polska målvakter jag känner till, mycket reaktionssnabba och bra på skott. Närspelet är bra, han står bra i målet och dirigerar sitt försvar. Men så kommer vi till luftspelet. Jag undrar om hans tajming kom med Cornflakes-paketet. Jag kritiserade detta ifjol ocksp och gör det igen. Mot Plymouth kom han ut fel exempelvis. Hans insats mot Fenerbahce präglades av missbedömningar i utrusningar och luftpastejer. Sedan är hans spel med fötterna ibland bedrövligt. Man ser hur publiken sitter med håvar för att samla in bollar. Nu är Fabianski fortfarande bara 23 år gammal och har många år kvar. Det krävs dock en väsentlig förbättring i tajmingen i utrusningar och i luftspelet innan jag ser honom som en tänkbar ersättare för Almunia och en "number-one" i Gunners.
Matcher: Ligan 1(10 minuter typ), 1 i CL, 3 i Carling Cup och en i FA-cupen.
Om det nu är lite synd om Fabianski, som får spela så lite och mest träna, så tar vi in Vito Mannone. Där kan vi prata bänkvärmare. 4 matcher i reservlaget har det blivit. För några år sedan var han utlånad till Barnsley, där han blev cuphjälte i en match, men slängde sedan in en boll i nästa. Mannone är 20 och kan betraktas som lovande, men så länge han inte får spela, så är han svårbedömd och man misstänker att han går samma väg som så många andra tredjemålvakter hos Gunners, nämligen utlåning och sedan försäljning.
Bakom dessa tre målvakter som får betraktas som A-lagsmålvakterna, så finns det ett litet koppel spelare med olika möjligheter. Vi börjar med den som sägs ha de bästa möjligheterna; Wojciech Szczesny. Född 1990 och stor som ett hus. Tyvärr, efter en bra inledning på säsongen, så bröt han båda armarna när han tränade styrketräning. Gudvet vad som hände, men han kanske nös när han lyfte vikter. "Szczesny" , sade han och "knak". När han väl är åter i trim, så skall det bli mycket intressant att följa denne polack, som sägs vara det bästa Polen fått fram i mål på mycket länge och det kan inkludera Fabianski. James Shea har fått agera stand-in. 17årig målvakt, som är född och uppvuxen i Islington, men som- eftervad jag förstår- inte lyckats ´kliva in och ta för sig ordentligt i juniormålet ännu. Verkar dock vara en habil målvakt med bra reflexer, men saknar längden. Under hösten skrev Gunners kontrakt med en yngre norsk-irländsk målvakt vid namn Sean McDermott. Han är 16år gammal och från IK Våg. Intressant att följa även denne. Bakom dessa finns också målvakterna Charlie Mann, Daniel Bentley och lee Chambers.
Det var målvaktsanalysen det. Stolparna har alltid varit mina bästa vänner och nu skickar jag ett snabbt utkast till backanalysen.