Sommarlov kryddat med claret & blue
Isak Ehres, Sävedalens IF, och Gwynne Berry, West Ham United FC

Sommarlov kryddat med claret & blue

För Isak Ehres, 14 år och med klubbadress Sävedalens IF, väntar en fotbollsspäckad sommar. I mitten av juli börjar Gothia Cup, i slutet av månaden är det dags för SM i Karlstad och i början av augusti åker han med stadslaget till Danmark på ett fyra dagar långt träningsläger. En höjdpunkt är dock redan avklarad. En sommarcamp med fokus på teknikträning under överinseende av något av det bästa man kan tänka sig i coachväg: Gwynne Berry från West Ham Uniteds ungdomsakademi.

Sommaren 2009 ser ut att bli riktigt het. Solen gassar obarmhärtigt, luften står stilla och för oss överåriga gubbar som inte ser badstranden som ett förstaval hade det smakat bra med ett fläskigt mästerskap (U21-EM i all ära men...) á la EM eller VM så man utan tillstymmelse till dåligt samvete hade kunnat hänga på en sportbar med uteservering och titta på en storbildsduk halva sommaren. Även en fjortonåring som älskar fotboll över allt annat uppskattar förstås fotbollsmästerskap via TV-skärmen. Men till skillnad från oss vars ”idrottsutövande” normalt bedrivs i sällskap av chips, öl och Canal +-studion vill han helst spela själv! 

Därför var det en taggad ung man som kom till uppstarten på Sanktans sommarcamp på Överåsvallen i Göteborg en måndagsmorgon i slutet av juni. Redan då anade man att alla de 24 timmar fotbollsträning som låg framför Isak och ytterligare ett 20-tal grabbar i varierande åldrar skulle genomföras i en kvävande hetta, nåt i stil med hur det svenska landslaget hade det i åttondelsfinalen mot Saudiarabien 1994 för den som inte glömt det ljuva sommarminnet.

Sanktan arrangerar tre fotbollsläger i Sverige denna sommar (Stockholm, Göteborg, Malmö). Träningsmetodiken man utgår ifrån har benämningen Coerver Coaching och på ryggen på de T-shirts som delades ut till kursdeltagarna och som de använde under de fyra träningsdagarna formuleras den som ”The worlds no 1 soccer skills teaching method”. Storvulet kan tyckas men då såväl träningsmetoden som citatet har den legendariske fotbollsikonen Stanley Matthews som upphovsman finns det kanske ändå täckning.

Isaks pappa må ha sin egen, faktiskt inte särskilt framgångsrika, fotbollskarriär för länge sedan bakom sig men lite listig är han i alla fall. Då han redan på förhand kände till att campen ”kryddats” med en ansvarig som till vardags jobbar i West Ham-akademin fick sonen lite tips i ämnet dresscode. Således hade grabben en färsk födelsedagspresent, en West Ham-jacka, på sig vid första mötet med coach Gwynne Berry och denne fick naturligtvis, precis som fadern räknat ut, syn på klubbmärket och följande replikskifte räckte för att etablera en god början på veckan:
Gwynne: ”Ah, West Ham. Det laget kan jag berätta en del om”.
Isak: ”Jag håller på dom.”
Gwynne: ”Jag arbetar för dom”.
Fadern: ”Vi vet, varför tror du att vi är här!?”

När det sista passet är avslutat på torsdag eftermiddag får Isak chansen att reflektera över det han varit med om på den stekheta konstgräsplanen i det vackra Lunden i östra Göteborg. Han är nöjd, tycker att dagarna varit lärorika och att det känns som att han fått bättre teknik.
- Jag tror jag blivit allmänt bättre med boll, teknikövningarna Gwynne kör handlar ju hela tiden om detta, menar han och fortsätter:
- I min klubb Sävedalens IF har vi också bra träningar men vi jobbar inte med tekniken på samma sätt. Gwynne lär oss att göra allting så lätt och enkelt som möjligt, inte överarbeta saker.

Själv är du ju forward och gör ett och annat mål. Vad kan du ta med dig från dagarna med Coerver Coaching som gynnar ditt anfallsspel?
- Det handlar mycket om timing. Att veta när jag ska finta, när jag ska passa osv. Målet är att man, redan innan man får bollen, har bestämt sig för vad man ska göra med den.

Isak har en späckad fotbollssommar framför sig och är hoppfull inför de olika uppgifterna som väntar.
- Jag hoppas förstås att laget gör bra ifrån sig i Gothia Cup. När det gäller SM tror jag t o m att vi har en liten chans att vinna. Vi är nog inte något av de bästa lagen men med lite tur kanske vi i alla fall kan göra ”en Turkiet”, som de gjorde i EM förra året när de gick till semifinal. Vi har många bra spelare i Sävedalen och får vi bara det rätta flowet kanske vi kan överrraska.

Sen avslutas sommaren med ett träningsläger i Danmark med stadslaget och då kommer Isak på nytt att få stifta bekantskap med tränare som han inte träffar till vardags.
- Det ska bli spännande, man får hoppas de gillar en.

När det gäller den närmaste framtiden för engelska favoritlaget West Ham anser Isak att de behöver förstärka sitt lag, fr a på två punkter. Dels saknar han en riktig målgörare i laget, dels vill han ha en spelartyp i stil med USA:s Landon Donovan i West Ham. Isak menar att Donovan inte bara har kvaliteter som skulle göra laget bättre, han tycker också att den tuffe amerikanen är ett bra exempel på just de spelaregenskaper Gwynne Berry vill utveckla:
- Donovan är säker med bollen, kan lugna spelet och slår bra, ofta målgivande, passningar. Nåt för West Ham, helt enkelt!

Gwynne och hans hjälptränare Jonatan Gröön har några timmar på sig innan de ska dra vidare till Oslo. Glädjande nog har även Gwynne några minuter över för en pratstund. Vi sitter på en uteservering vid Avenyn i Göteborg. (På samma servering sitter f ö stora delar av det svenska U21-laget som dan efter ska spela semifinal mot England. Isak växlar några ord med Emir Bajrami – som tackar för de berömmande ord han får, givetvis föranledda av hans insats mot Serbien.)

Gwynne Berry är walesare (”det är därför jag har ett så konstigt namn”), 45 år och avverkade 20 år som semiproffs i Conference League där han delade sin karriär mellan Sutton United och Woking innan knät vid 37 års ålder sa ifrån. Sedan dess är det tränarsysslan som gäller för Gwynne och han basar för Coerver Coaching-programmet i England. I början av detta året kom han till West Ham och dess ungdomsakademi.

- Jag hade faktiskt en kort sejour som ungdomstränare i klubben när jag fortfarande var aktiv fotbollsspelare, berättar Gwynne. Men det funkade inte så bra att kombinera. Nu i januari återvände jag och fick en provanställning men redan efter en månad kom Tony Carr till mig och berättade att ”your in”.

Givetvis har Gwynne tagit med sig sina träningsidéer till West Ham och med honom har akademin skapat en ny roll, han är Academy Technical Coach för klubbens ungdomsverksamhet. Hittills har han ansvarat för 8-12-åringarna men fr o m i höst kommer han att arbeta med att utveckla programmet ytterligare eftersom Gwynnes ansvarsområde kommer att utvidgas till alla upp till 16 år. Han stortrivs i West Ham.
- Detta är verkligen en ”friendly family club” och har egentligen, vid sidan av Man United, Liverpool och Arsenal, alltid stått högst upp på min önskelista när det gäller var jag vill hamna som tränare. I början var jag lite orolig över hur de övriga tränarna skulle se på mina ”nya idéer och metoder” men det har funkat mycket bra.

Vilka är då de bärande delarna i träningsfilosofin?
- Som grund har vi elementen ”Ball mastery” och ”Moves”. Det handlar om att utveckla sitt självförtroende som fotbollsspelare med fokus på hur man rör sig på plan, bollbehandling, förstatouchen, passningsspelet, att när man har bollen kunna fatta de rätta besluten.

Som Gwynne upplever det är West Ham en harmonisk klubb i dagsläget. Zola och hans hjälpcoach Steve Clarke har ett mycket högt anseende och i den värld där Gwynne vistas är det i alla fall ingen som oroar sig för vare sig ägarskiften, Tevezaffärer eller sitt eget jobb.
- Under Tony Carrs ledning känner vi ingen stress eller oro, ungdomsakademin präglas av stabilitet och långsiktighet, menar han.

Vad är din förklaring till att West Ham i så många har haft en så framgångsrik ungdomsverksamhet?
- Tony Carrs långa tid i klubben är naturligtvis en förklaring. Titta på alla de inte bara blivande Premier League-spelare, utan engelska landslagsmän, som passerat akademin genom åren. Carr själv tror på scouting redan vid 7-8-9-års ålder och som jag uppfattat saken har man lyckats fånga upp otroligt många lovande talanger på det sättet. För en relativt sett ”fattig” klubb som West Ham, i alla fall i jämförelse med vissa andra, så har detta varit en förutsättning för att man t ex kan hamna på övre halvan i Premier League en säsong som den förra när skador, managerbyte och annan turbulens präglade klubben. Jämför med Newcastle som inte hade särskilt mycket eget blod att tillföra sin trupp och när de välbetalda stjärnorna inte förmådde leverera fanns inget eget att sätta in. Det är så otroligt viktigt att ha spelare i laget typ Mark Noble som är ”West Ham through and through”.

Har du nån uppfattning om vem från akademin som kommer att slå igenom denna säsong? - Nej, jag har inte riktigt den kollen på de äldre killarna i nuläget. Däremot har Robert Lee (spelade 12 matcher för West Ham 2003/04 och med en lång karriär i Charlton och Newcastle under 80- och 90-talen bakom sig, skribentens anmärkning) en son i Isaks ålder som ”alla” West Ham-coacher talar om. Där har vi kanske nästa stora Hammers-stjärna, vi får vänta och se!

Innan bilen styr mot Oslo föräras Gwynne en piké från West Ham Fans Sverige. Något som han tacksamt tar emot samtidigt som han konstaterar vilken fräck logga supporterklubben har!

Gwynne väljer....
Kaffe Te
Öl Whisky
England Scotland
Spurs Arsenal
(de var Boring Arsenal i så många år)
Dean Ashton Carlton Cole
(undrar dock om Deano nånsin kommer tillbaka...)
Curbishley Zola
Barcelona Man United
London Cardiff
Collison Stanislas
Hines Sears
Federer Nadal
Tom Jones Billy Bragg
West Ham U Cardiff City
(This is a tough one for me, but I have to be honest, jag är uppväxt i Cardiff och såg den blivande Liverpool-stjärnan John Toshack spela för Cardiff City när jag som liten grabb såg min första match på Ninian Park. Och min farfar var på Wembley 1927 när Cardiff efter 1-0 på Arsenal såg till att FA-cupbucklan, för första och hittills enda gången, hamnade utanför England.)

Läs mer om sommarlägret på Sanktans hemsida [se länk].

PS. Det blev faktiskt ytterligare lite West Ham-anknutet för Isak och hans pappa när man på fredagen solbadade på nya Gamla Ullevi under den dramatiska U21 EM-semin mellan Sverige och England. Det var inte bara det att Mark Noble fanns med på plan (gör en klart godkänt insats men blir något överraskande utbytt efter 70 minuter – småskadad?) och att James Tomkins satt på bänken. Innan matchstart paraderade en UEFA-delegation in på arenan och där kunde man, i främsta ledet förstås, se vår evige hjälte Trevor Brooking. Isaks pappa blev varm i hjärtat, tog till brösttonerna och ropade ”Brooking! Up The Hammers!!” och minsann, det gick att skönja ett litet snett leende hos mannen som rent av lyckats med konststycket att vara vår mest populära spelare genom alla tider, detta trots att vi har en som var lagkapten, och två som gjorde mål, i en VM-final.

Harald Julander2009-07-02 10:00:00
Author

Fler artiklar om West Ham