Southend 1 - 2 Colchester
Julfotboll med Colchester

Ifil och Wordsworth gör på nytt målen när Colchester vinner derbyt mot Southend med 2-1 inför närmare 2.000 U's fans

Southend - Colchester

Colchester möter Southend i den klassiska ”Boxing-Day” fotbollen på Roots Hall i Southend-On-Sea. Colchester är tack vare tabellplaceringen och den något bättre formen favoriter även om derbyn alltid är derbyn och framförallt på Roots Hall brukar Colchester ha det svårt. Mötet på Roots Hall förra säsongen går till historien som det bästa derbyt någonsin då Southend snabbt gjorde 2-0 innan The U’s vänder till 3-2 men på matchens sista spark slutar matchen 3-3. Hoppas något liknande händer idag fast utan det sista målet.

Colchester som inte spelat fotboll sedan Lucia-helgen tvingas avvara Kevin Lisbie som har problem med ryggen. Lisbie kan dock sitta på bänken. Nu spelar i stället Steven Gillespie som gör sin andra start för säsongen. Kayode Odejayi är tillbaka i Barnsley igen då hans lånetid tog slut i förra veckan men Colchester har kommit överens om en övergångssumma med Barnsley så Odejayi är tillbaka i Colchester igen då transferfönstret öppnar igen i januari. I övrigt har Colchester bästa tänkbara lag till förfogande.

Southend har haft en mycket tuff höst med dålig ekonomi och massa skador. Dock har poängen ramlat in då spelarna verkligen har slutit samman. Flera matcher har man även avgjort på matchens sista spark. Även idag har man fått en ny skada och det är målvakten Steve Mildenhall som inte kan ställa upp. Det innebär att Ian Joyce nu kommer att spela sin första match för säsongen. Inte en så tacksam uppgift kanske men han har ju allt att vinna. I övrigt så har Jabo Ibehre återvänt till MK Dons så Jean-Francois Christophe ersätter honom. I övrigt inga nya ändringar. Southend är även glada att kunna ha sju stycken avbytare på bänken vilket dom faktiskt inte kunna ha i flera matcher den här säsongen.

John White och Matt Heath var utlånade till Southend i augusti då förre manager Paul Lambert inte tyckte att dom hade någon framtid i Colchester. Nu är dom tillbaka i The U’s och framförallt John White har ju visat att Lambert inte kan något om fotboll.

Colchester har ett ganska bra facit denna klassiska fotbollsdag på senare år. Under 2000 talet har man bara förlorat en match och det var den första då det blev förnedrande 6-1 till Millwall i London. I övrigt är det bara segrar för Colchester eller oavgjorda matcher. Förra året vann vi mot Brighton med 2-1 i Brighton. Sist vi mötte Southend den här dagen var 1989 i Division 4 och då vann bottenlaget Colchester med 2-0 mot topplaget efter mål av Martin Grainger och Tom English. Nu 20 år senare mötts vi alltså igen på Roots Hall.

Colchester startar matchen på fjärde plats i League One med häng på dom absoluta topplagen medans Southend håller hus i mitten av tabellen men tack vare stort hjärta har man bara åtta poäng upp till kvalet.

Colchester spelar i sin tredjetröja och gör avspark i den första halvleken. The U’s anfaller från höger till vänster i den första halvleken.

Derby på Roots Hall

14:03 Avspark på Roots Hall.

Matchen är bara 20 sekunder ung då Colchester får en frispark mitt på Southends planhalva då Lee Barnard fäller Philip Ifil. Colchester skickar upp nästan hela laget men frisparken från Ifil nickas tyvärr inte på mål så oprövade målvakten Ian Joyce slipper ingripa.

Förutom frisparken i början är det Southend som börjat piggast men det är Colchester som borde gjort 1-0 efter sju minuter då Jean Francois Christophe ställer till det på mittplan. Clive Platt tar hand om bollen och frispelar Steven Gillespie som får hela foten under bollen så bollen hamnar tyvärr på gatan utanför Roots Hall och fortfarande 0-0.

Gillespie
Steven Gillspie har bästa chansen

Southend får matchens första hörna men Steven Gillespie är nere och nickar undan bollen.

Steven Gillespie får ett bra läge efter ännu ett schabbel i Southends försvar. Även denna gång blir det inget mål då försvaret hinner tillbaka och ställer sig i vägen.

Southend och Franck Moussa tar sig fram på högerkanten men Magnus Okuonghae tar hand om bollen och ska bara spela bort bollen men inte bättre att han lyckas göra hörna för Southend. Hörnan blir farlig men bollen nickas utanför och inspark för The U’s.

Clive Platt fixar fram en hörna och den blir mycket farlig och Ian Joyce har stora problem att hålla rent framför sitt mål då bollen lever sitt eget liv likt en flipperkula. Steven Gillespie har ett skott som stoppas på mållinjen och Paul Reid störtar på returen men på något sett lyckas Joyce få bort bollen när alla trodde på en bortaledning.

Efter ännu en hörna för Southend och Simon Francis blir det en farlighet då Jean Francois Christophe nickar bollen på fel sida om stolpen. Nära 1-0 för hemmalaget.

Första halvleken närmar sig sitt slut i en jämn och svängig första halvlek. Southend har spelat bättre men det är The U’s som har dom bästa målchanserna.

Colchester har en frispark som blir totalt misslyckad vilket startar en kontring men tack och lov springer Lee Barnard mycket onödigt offside då Paul Reid är bortspelad. Reid blir även varnad då han i samma situation råkar fälla Francis Laurent samtidigt som han spelar fram Barnard. Så det var ju tur att det blev offside.

Francis Laurent kommer fint fram på högerkanten innan han avlossar ett skott som dock går mitt på Ben Williams som inte har några problem att ta bollen.

14:50 Halvtid och 0-0 Roots Hall

The U’s har haft dom bästa målchanserna där framförallt Steven Gillespie borde gjort bättre av sin målchans då han skjuter över i öppet läge.

Samma 22 spelare som startade matcher startar även den andra halvleken.

15:06 Southend gör avspark för den andra halvleken.

Colchester tar ledningen
Clive Platt spelar fram till Anthony Wordsworth som i sin tur slår en perfekt pass till Steven Gillespie som hittar in till Philip Ifil som nickar in 1-0 från nära håll för The U’s. Det tog bara 52 sekunder för The U’s att göra 1-0. Philip Ifil gör sitt andra mål för The U’s och även hans andra mål på två matcher.

Ifil
Philip Ifil gör snabba mål

John White är nära att öka på till 2-0 minuten efteråt men skottet gör tyvärr över målet.

Matchen fortsätter att bölja fram och tillbaka men Southends målchanser är aldrig riktigt farliga men alla vet ju att det räcker med ett skott på mål.

Colchester gör mål igen
Anthony Wordsworth snor åt sig bollen då Southends försvar slarvar med bollen. Wordsworth sätter fart mot mål men fälls av Jean Francois Christophe och The U’s får frispark i bra läge. Wordsworth tar hand om frisparken och drar upp den rakt den rakt i krysset bakom en felplacerad målvakt. 2-0 för Colchester i derbyt.

Wordsworth
2-0 av Wordsworth

Colchester är nu överallt då ett chockat Southend inte riktigt har koll på läget.

Clive Platt har läge att göra 3-0 men Ian Joyce tar hand om bollen.

Southend börjar så saka hämta sig från bakslaget och man ska vara glada över att det bara står 2-0 för det var mycket Colchester under en period.

Steven Gillespie börjar få känna av ena foten så Aidy Boothroyd tar inga risker och byter ut honom direkt och in kommer istället skyttekungen Kevin Lisbie.

Colchester har bra koll på spelet och Southend skjuter mest från distans men Colchester har ju tappat bortaledningar förut.

Southend reducerar
Som så många gånger förr bjuder Colchester in det sämre laget in i matchen då Southend får göra mål alldeles för enkelt då en helt omarkerad Lee Barnard nickar in 1-2 efter ett inlägg från Simon Francis och nu är det match igen.

Matchen var i stort sätt över och Southend hade gett upp men nu är det bara Southend och Colchester rensar mest undan i panik och Southend är nära att kvittera flera gånger.

Alan McCormack har ett bra skott men Ben Williams räddar skottet och håller även bollen så fortfarande ledning för The U’s

John White hittar Kevin Lisbie med ett bra inlägg men tyvärr går nicken utanför. Ett mål för The U’s hade ju inte varit helt fel i det här läget.

Sex minuter kvar
Kem Izzet kapar Alan McCormack som blir liggande. Izzet klarar sig från gult kort och McCormack blir liggande och stopptiden kommer att bli astronomisk.

Efter en väldigt stor press av hemmalaget börjar Colchester få lite att säga till om och man ser ut att kunna hålla undan.

Stopptiden blir bara fyra minuter vilket Colchester nog ska vara väldigt nöjda över. Fast förra året var det ju också fyra minuters stopptid men då la domaren till mer tid så Southend skulle få göra sitt mål precis som Manchester United. Bara att hoppas det inte blir en repris i år.

Simon Hackney provar på med ett skott med två minuter kvar där han nog borde gått ner till hörnflaggan och dödat tiden då skottläget var ganska dödsdömt.

Southend pressar på och Marc Tierney nickar undan bollen men inte så speciellt bra men Lee Barnads skott går över och Colchester får inspark

15:55 Matchen slutar 2-1 till Colchester

Segerjubel för The U's som är bäst i Essex

Colchester håller undan och vinner med 2-1 och Colchester håller greppet om platserna där uppe. The U’s har ju även en match mindre än Charlton och Norwich.

Nästa match för The U’s är redan på måndag då forna topplaget Southampton kommer till ett i stort sätt utsålt Weston Homes Community Stadium i Colchester. Southampton spelar idag mot Exeter hemma och den matchen slutar senare.

Southend - Colchester 1-2
0-1 Philip Ifil (45:52), 0-2 Anthony Wordsworth (56:11), 1-2 Lee Barnard (76.24)

Publik: 10.329