Årskrönika: Barnet FC 09/10
Svenskarna fick sitt genombrott på Underhill Stadium.

Årskrönika: Barnet FC 09/10

Redaktionen synar säsongen som gick och plockar ut höjdpunkterna och missarna värda att minnas. Vi fick uppleva serieledning, bottenstrid, tränarbyte och en ny rekordhållare. Det här var också säsongen då svenskarna tog över Underhill Stadium.

Sommaren 2009

Optimismen spirade runt Underhill under sommaren. Ian Hendon hade guidat laget från botten till säker mark och hans värvningar i form av Paul Furlong, Jake Cole, Yannick Bolasie och Matt Lockwood hyllades. Hendon belönades med ett två-årskontrakt och nu startade arbetet med att förstärka ordentligt.

Hendon lyckades få tillbaka flera av sina lyckade vår-värvningar. Cole blev stabil utpost mellan stolparna, Bolasie lånades in under hela hösten och sommarens stora rysare, den om Paul Furlong, slutade lyckligt då 41-åringen skrev på för the Bees. Med fler intressanta spelare i truppen och med en stor lönebudget såg det mycket ljust ut inför ligastarten.

Träningsmatchandet var lyckosamt. Segrar mot Grays och Dover följdes upp med 2-2 mot självaste Arsenal med både Arshavin och Vermaelen i startelvan. Man slog också Charlton med 2-0 samt imponerade mot sämre lag som Billericay och Ebbsfleet.


League Two

Premiären spelades på Sincil Bank i Lincoln och the Bees kunde fått en bättre start. 0-1 slutade matchen men sedan följde en svit av 7 matcher i rad utan förlust. Det ledde till serieledning i början av september och fina vinster mot Notts County, Morecambe och Northampton.

I oktober startade problemen. Efter förlust mot suveräna serieledarna Rochdale gick man på pumpen nästan varenda helg. Några 0-0-matcher blandades med seger mot jumbon Darlington men annars sved resultat som 1-5 mot Cheltenham, 0-4 mot Aldershot och 0-2 mot Bury ordentligt. Det blev en nedåtgående spiral i både självförtroende och poängplockning och Manager Ian Hendon tänkte sig nog lite förstärkningar i januari-fönstret.

När så en lång julhelg lagts bakom öppnade transferfönstret och vi var många som var förväntansfulla. Hendon hade ju imponerat ett år tidigare med flera tunga namn in i truppen. Vad skulle han hitta på nu? Besvikelsen blev därför ganska stor när det visade sig att det inte blev så mycket mer än David Livermore.

Resultaten fortsatte att gå emot Barnet. Ett oavgjort resultat kändes ibland som en seger och när man i slutet av april åkte på sex raka förluster och på allvar hotades av nedflyttning fick det vara nog för ordförande Tony Kleanthous. För första gången under sina 16 år på tronen i bikupan tog han beslutet att säga upp kontraktet med klubbens Manager. Paul Fairclough plockades in från U18-laget för de sista två matcherna.

Först upp var bortamatch mot Grimsby som förvisso låg på nedflyttningsplats men som spelat upp sig den sista månaden. Fin inramning på Blundell Park och två lag som bjöd upp till kamp. Trots en fin insats förlorade the Bees med 0-2 och nu skulle allt avgöras i den sista matchen, hemma mot Rochdale.

Avslutningen blev en riktig rysare. Barnet-supportrar över hela Sverige gick nervösa i en hel vecka och i England såldes biljetter som aldrig förr. Inför årets största publikmassa gick Barnet sedan ut och gjorde en riktig kanonmatch! Rochdale fick knappt låna bollen och skotten smattrade mot bortamålet. Visst släppte lite nervknutar när Burton effektivt slog tillbaka Grimsby men Barnet avgjorde också det hela på egen hand när Albert Jarrett petade in 1-0 i slutminuten. Vilt jubel och många lättade fans på Underhill Stadium. WE'RE STAYIN UP!


FA Cupen

De senaste säsongerna har Barnet gjort skapliga resultat i denna cupernas cup. I år slog man förvisso Darlington komfortabelt i den första omgången men sedan var det stopp. 2-2 borta, efter sent kvitteringsmål av John O'Flynn, och förlust 0-1 hemma mot Accrington betydde tack och hej för i år.


Ligacupen

Spännande London-derby i början av augusti mot Watford i den första omgången. Barnet gjorde verkligen inte bort sig och hade flera chanser att avgöra men det stor 0-0 efter 90 minuters spel. I förlängningen satte Championship-gänget dit två bollar och vann med 0-2 men the Bees kunde se tillbaka och vara nöjda med sin insats.


Johnstone's Paint Trophy

Barnet började med att slå ut Millwall på Underhill. En imponerande insats då the Lions ställde upp med starkt lag. Därefter ställdes man mot ännu ett par London-grannar, Charlton Athletic.

Matchen spelades på the Valley och hemmalaget var strået vassare. Förlust 1-4 men underbart stöd från Barnet-klacken och fin stämnning på arenan.


Herts Senior Cup

Lokala distriktsmästerskapet blev i år en pinsam historia. Barnet ställdes mot Hemel Hempstead och förlorade med 3-5. Detta trots att spelare som Albert Adomah, Albert Jarrett och John O'Flynn fanns i startelvan.


Årets värvning

Jake Cole
Målvaktsfantomen räddade Barnet ett otal gånger den här säsongen. Att han gick hem bland supportrarna bevisas också av att han blev utsedd till Årets spelare av både engelska, svenska och norska supportrar. Cole har också alltid haft några minuter över efter matcherna till att hälsa på supportrar och visat sig vara en riktigt genuin människan. Vi hoppas hoppas att han kan övertygas att stanna minst en säsong till!


Årets fiasko

David Livermore
Kom med ett fint rykte om sig att vara en riktig bollvinnare och speluppläggare samt den ledartyp som Barnet behövde. Har man varit lagkapten i Millwall liksom. Men det var några år sedan och det märktes. Livermore tillförde inte mycket och det är väl oerhört tveksamt om det blir en fortsättning i klubben. 


Ett svenskt genombrott

Säsongen 2009/10 var säsongen då den svenska supporterdelen fick sitt stora genombrott på Underhill Stadium. Mer än 40 svenskar besökte helig mark och många av dem bekantade sig med John "Village" Adkins, klubbens kontakt med utländska supportrar. Det anordnades också en Internationell Supporterdag där en grupp svenskar gjorde stor succé och tillsammans med ett gäng holländare slog engelsmännen med 4-1.

Vi ser redan fram mot nästa säsong med fler besök under hösten och 2011 års upplaga av Supporterdagen!


Klubbrekord

Det slogs två nya klubbrekord den gångna säsongen. Eller ett om vi ska vara petiga, men det slogs två gånger om. Kofi Lockhart-Adams fick hoppa in i bortamötet med Cheltenham i november och blev den yngsta spelare någonsin för Barnet i Football League. 17-åringen slog då Kieran Adams rekord från 1994 med 25 dagars marginal.

Han skulle dock inte få behålla rekordet lika länge som Adams. Den 1 maj 2010 gjorde Mauro Vilhete debut för the Bees, endast 16 år och 356 dagar gammal. Vilhete passade också på att spela från start i matchen efter och är ett spännande löfte inför framtiden.


The Hive

Säsongens största händelse utanför planen var helt klart öppnandet av den nya träningsanläggningen, the Hive. En milstolpe i Barnet FC:s historia som äntligen fått en plats att samlas på och kalla sitt hem. Som vi tidigare rapporterat är den knappt halvfärdig men redan nog för lag som Egypten, Portugal U21 och Hull som alla utnyttjat faciliteterna den här säsongen.


Att se framåt

Vi står inför en spännande sommar. Barnet FC ska fortsätta ta kliv framåt både på och utanför planen och det första steget blir att presentera en ny Manager. Först då kan arbetet med spelarrekrytering inför nästa säsong starta men vi kan väl redan nu slå fast att även 2010/11 kommer bli en berg-och-dal-bana utan dess like, det är ju ändå Barnet FC det handlar om!

Real Football. Real Fans.

Jimmy Johanssonbarnetsverige@hotmail.com2010-05-12 15:00:00
Author

Fler artiklar om Barnet