4 år med David Moyes

4 år med David Moyes

Idag är det 4 år sedan David Moyes kom tillbaka till West Ham för sin andra sejour.

Moyes var först i West Ham från november 2017 till maj 2018. När han kom första sejouren så låg West Ham mycket skrynkligt till men Moyes och spelarna såg till att säkra fortsatt kontrakt i Premier League med en slutlig 13:e plats. Det blev dock inget fortsatt kontrakt för Moyes.

29 december 2019 kom dock Moyes tillbaka till West Ham. Klubben låg även då mycket skrynkligt till i de nedre regionerna av tabellen. De sista månaderna med dåvarande managern Manuel Pellegrini var fruktansvärda. Att Lukasz Fabianski gick sönder och vår reservmålis inte höll måttet gjorde läget mycket prekärt.

Värre skulle det bli och då syftar jag inte på Moyes utan jag tänker förstås på Covid-19 och den pandemi som skulle lamslå en hel värld. Fotbollen som så mycket annat sattes på paus i mars 2020. West Ham låg ovanför det förhatliga nedflyttningssträcket endast på målskillnad.

När fotbollen återupptogs på sommaren 2020 så var det matcher utan publik och många ångestmatcher när det gällde att hålla sig kvar. Nio omgångar återstod. West Ham lyckades klara sig kvar i och med att man tog 12 poäng på dessa matcher och hamnade på 16:e plats. Än en gång hade Moyes och spelarna sett till att fortsätta i Premier League. Den här gången skulle dock Moyes bli kvar och fortsätta som manager i West Ham. Det är nu sammanlagt 4 år på mangerposten för Moyes.

Följande tre och en halv säsong har varit mer eller mindre fantastiska i resultatväg för att vara West Ham. Säsongen 2020-21 slutade med en fin 6:e plats och spel i Europa League. Nosade till och med på spel i Champions League vi hamnade dock två poäng och sämre målskillnad bakom Chelsea på 4:e plats. Det var också ganska ofta rolig fotboll som det bjöds på.

Säsongen 2021-22 som följde var också en ofta härlig säsong åtminstone resultatmässigt. West Ham var återigen med på över halvan av tabellen och slutade på en fin 7:e plats vilket skulle visa sig som en riktig lyckoplacering framöver. Det blev också en meriterande semifinal i Europa League där dock slutsegrarna Frankfurt stod i vägen. West Ham kvalificerade sig dock för fortsatt spel i Europa i den nya Europa Conference League som startade 2021-22.

Det skulle dock visa sig att säsongen 2022-23 skulle bli en jobbig säsong i ligaspelet. Rätt ofta tråkigt och negativt spel. Det är väl också här som många av de som inte gillade Moyes sätt att spela och hans taktik blir mer och mer ifrågasatt. Gjorde det själv av och till. West Ham slutar på plats 14 i tabellen och höll sig kvar till slut igen.

Om ligan var jobbig och många gånger tråkig så var dock Europaspelet mycket roligare, för att i mina ögon få säga helt fantastisk. West Ham spelade 15 matcher i Europa. Vann 14 och spelade en match oavgjord. Vann finalen mot Fiorentina med 2-1 efter att Jarrod Bowen avgjort i den sista minuten av ordinarie tid. En titel, den första på 43 år för West Ham. Helt underbart. Vad gör det väl då att ligasäsongen hade mycket mer att önska. Detta innebar också spel i Europa League igen. Något som vinnaren av Europa Conference League får som titelvinnare.

Det var ett antal gånger under säsongen 2022-23 som det höjdes röster om att nu borde Moyes få sparken. Det var också några gånger som det i media nämndes att förlorar Moyes nästa match så blir det hans sista i West Ham. Dessa matcher vanns dock och Moyes är kvar. Till både glädje och förtvivlan beroende på hur man ser på det.

Nu är vi framme vid 29 december 2023 och halva säsongen är spelad av den här säsongen. West Ham ligger 6:a och har vunnit sin grupp i Europa League. Det fortsätter dock många gånger att klagas på Moyes och hans sätt att se på fotboll. Många vill att han sparkas som manager i West Ham.

Själv var jag skogstokig på honom när han kastade bort chansen till att gå till semifinal i Ligacupen med ett alldeles för svagt manskap borta mot Liverpool för en dryg vecka sedan. Vi kunde så klart ha förlorat med starkast möjliga lag också. Vi fick dock aldrig någon chans med de som spelade den matchen.

Det känns väldigt märkligt och konstigt att så många vill se Moyes sparkad efter de framgångar vi fått varit med om under hans fyra år som manager. Denna tid är en av de perioder som varit mest lyckosam i West Hams historia. Jag har också varit less på honom ett par gånger och fört fram min kritik. Har också vid ett tillfälle tyckt att det får vara nog och in med annan manager.
David Moyes är dock kvar som vår manager och det pratas om att hans kontrakt är på gång att förlängas. Nuvarande kontrakt går ut till sommaren 2024. Det har pratats om ett rullande ettårs kontrakt men även om ett kontrakt på två och ett halvt år räknat från nu.

Vad ska man då tycka om att Moyes ser ut att bli kvar ytterligare ett par säsonger? Ja ser man bara till den negativa fotboll som presenteras ibland så känns det förstås si så där. Ska man titta på de resultat som nås? Ja men då är det givet att Moyes ska erbjudas en förlängning.

Själv mår jag betydligt bättre efter ett positivt resultat men en tråkig match att se på än tvärtom. Matchen mot Arsenal igår är ett sådant exempel. West Ham är tillbakapressat i princip hela matchen men vinner med 2-0. Visst turen spelade in i matchen men likväl så vinner vi. Mår jag bra av det? Absolut.

Så till slut måste frågan ställas om David Moyes vara eller icke vara som manager för West Ham? Jag säger ja. Han har visat under de 4 åren att han förtjänar det. Vi har haft strålande resultat mätt med West Ham mått. En annan sak som också märks i matchspel och som ofta kommer fram i media är att spelarna gilla Moyes. De spelar för honom. Det säger mig mycket. Så jag fortsätter gärna med Moyes framöver ett tag till.

Gott Nytt 2024 på er alla Hammers och andra med för den delen.
 

Arne Söderlund2023-12-29 16:57:00
Author

Fler artiklar om West Ham