70-talets drömlag!

Flera storspelare var med när Derby tog två ligaguld under 70-talet. Vilka var de bästa?

I slutet av 60-talet ryckte Brian Clough som nyutnämnd manager upp Derby från en sömnig tillvaro i dåvarande division 2 till flera topplaceringar i division 1 med ligaguld 1972 som höjdpunkt. Dave Mackay tog vid efter Clough och ledde klubben till ytterligare ett ligaguld 1975 efter att året innan lagt beslag på bronsplatsen.
Mellan säsongerna 69/70 till 75/76 slogs faktiskt klubben i toppen av ligan varje år. Detta är ett faktum som gjorde att många dåtida Tipsextratittare valde Derby som sitt favoritlag. Hur skulle då en sammansättning av de bästa spelarna som representerade The Rams på 70-talet se ut? Här ser ni mitt förslag enligt en 4-3-3 uppställning:
1. Colin Boulton
2. Steve Powell
3. Roy McFarland
4. Colin Todd
5. David Nish
6. John McGovern
7. Archie Gemmill
8. Bruce Rioch
9. Francis Lee
10. Kevin Hector
11. Charlie George

Jag är medveten om att flera Ramssupportrar nu undrar var Rod Thomas, Alan Hinton, Leighton James, Roger Davies och andra storheter är, men man kan inte få med alla!

Colin Boulton var ohotad som förstemålvakt under glansåren. Försvaret var kanske den lagdel som höll högst klass även om Derby aldrig satte defensiven främst, Dave Mackay sade till exempel att han hellre vann med 4-3 än 1-0. Colin Todd och Roy McFarland är de två mest framstående och fanns i klubben många år. Steve Powell debuterade som 16-åring 1971. Han blev egentligen inte ordinarie förrän efter guldåren, men spelade i klubben till 1985 och tillhör en av klubbens stora, dels för att han var en egen produkt, dels för hans stora antal matcher med över 350 ligamatcher totalt. Derby var den enda proffsklubben han spelade för!
Vid köpet av David Nish 1972 för 225 000 pund slog man engelskt transferrekord. Såvitt jag vet är det enda gången det har hänt för en försvarsspelare och det säger en del om Nish´s kapacitet. Nish var en elegant spelare som var tidigt ute med att från sin ytterbacksplats göra många offensiva raider, vilket tidigare inte förväntades av ytterbackar.

John McGovern är kanske mest känd som mittfältsgeneral när Nottingham Forest i slutet av 70-talet vann liga och Europacup, men hans karriär tog fart redan i Derby och han tog hem guld 1972 för att därefter följa Brian Clough i vått och torrt. Spelade i Derby 1968-74. Också Archie Gemmill nådde efter Derbykarriären stora framgångar i Nottingham. Gemmill hann dock med två guld och var med sin arbetskapacitet oersättlig och en flitigt använd spelare i skottska landslaget. Många tycker med rätta att hans mål i VM 1978 fortfarandeär bland de snyggaste genom tiderna. Bruce Rioch var en hårdför mittfältare och lyckades guldsäsongen 75 med bedriften att göra 15 ligamål från denna tillbakadragna position! Med detta målfacit blev han säsongens bästa målskytt.

Kevin Hector är den näst främste målskytten i Derbys historia och fanns förstås med under hela 70-talet. Hector gjorde alltid minst dussinet mål per säsong oavsett om det handlade om bottenstrid i division två eller guldkamp i ettan. Francis Lee spelade bara två säsonger i klubben efter många framgångsrika år i Manchester City, men betydde mycket guldåret 1975 med sin erfarenhet och dussintalet mål. Arsenals fixstjärna från det tidiga 70-talet, Charlie George, kom till Derby efter det sista guldåret, men var en sådan otrolig profil att han måste med i denna uttagning. Jag kan inte komma på någon nutida spelare med hans utstrålning, flaxande spelstil, otämjbara hår, målgest....

Synpunkter kring denna uttagning mottages tacksamt. Maila gärna till SvenskaFansredaktionen så vidarebefordrar de till skrivaren av dessa rader!

Torbjörn Karlsson2001-09-30 00:58:00

Fler artiklar om Derby