Derby Countyhistorik - Grundad: 1884

Grundad: 1884

Derby County Football Club grundades 1884 - av den lokala ckricketklubben Derbyshire County Cricket Club!

Den officiella versionen är att spelarna i DCCC ville ha någonting att göra om vintrarna, men ryktet säger att det inte var av något särskilt intresse för sporten som the Rams grundades, utan som ett medel för cricketklubben att dra del av de ekonomiska vinningar som den alltmer populära sporten fotboll genererade. Pionjärer inom sportprofitering således.

Till en början kallades klubben för Derbyshire County FC, men namnet ogillades av fotbollsförbundet och fick kortas ner till Derby County FC.

Som en direkt följd av att det var cricketklubben som grundade DCFC, gick de ursprungliga matchställen i den sammas färger - brunt, gult och ljusblått!

Inledningsvis spelade klubben sina matcher på Racecourse Ground, men inför säsongen 1895-96 var det dags att byta upp sig. Den nya arenan tillhandahölls av en lokal affärsman, Sir Frances Ley, som var mycket intresserad av baseball och döpte följaktligen arenan till The Baseball Ground.

Finansiella problem är inget nytt för Derby County, redan samma år som klubben bildades anklagades hederssekreteraren Samuel Richardson för att svindla klubben på pengar. Richardsons svar på anklagelserna? Han flydde landet!

1888 startades fotbollsligan i England - med Derby County som ett av de ursprungliga lagen. Det dröjde dock ända fram till säsongen 1971-72 innan klubben för första gången spelade hem seriesegern. Att spelarna fick budskapet att de vunnit ligan när de semestrade på Isles of Scilly - det är en annan historia..

Jens Hallberg2003-12-06 10:00:00

Fler artiklar om Derby