Derby Countyhistorik - Chick Musson

Chick Musson

"-Spelar Chick idag?" frågade mången anfallare i motståndarlagen innan de skulle möta Derby i slutet av 40-talet. Den barske lille halvbacken var genom hela sin karriär känd för att ha ett smeknamn som var helt motsatt sin spelstil och det var få, om ens en enda, anfallare som såg framemot att besöka Baseball Ground.

Walter Urban "Chick" Musson var hans namn och hans vilda tacklingar och tuffa spelstil i övrigt var alltså signumet. Satte Derby ett lag på benen så var han alltid med; under de fem första säsongerna efter andra världskriget missade Musson bara fem matcher! Han kunde dock mer än att bara tackla och utvecklades också till en pålitlig framspelare till mer målvana anfallare, själv gjorde ha inte ett enda mål i liga eller FA-cup trots 280 matcher.

Musson föddes i oktober 1920 i Kilburn, ett litet samhälle beläget mittemellan Derby och Belper. Han kom till Derby County som 15-åring, i mars 1936, de två första åren som amatör, då det på den tiden fanns en regel som sade att man var tvungen att ha fyllt 17 år för att få skriva proffskontrakt. Den 8:e oktober 1937 kunde dock Chick signera ett proffskontrakt med The Rams.

Det blev reservlagslagsspel fram till andra världskrigets utbrott och etablerade sig i förstalaget gjorde Musson först krigssäsongen 1943/44 då konkurrensen av förståeliga skäl kunde vara skral. När de elva matcher som spelades i FA-cupen 1945/46 med synnerligen lyckat resultat för Derby var dock Musson ordinarie och detta i ett mycket bra lag. Denna ordinarie plats höll alltså Musson hårt fast i ända tills han våren 1951 bröt ankeln och därefter blev det bara 41 matcher de kommande tre säsongerna.

Musson spelade aldrig någon landskamp för England, det närmaste han kom internationell krutrök var att han representerade den engelska ligan i en match mot den irländska ligan 1950.

Derby County var den enda proffsklubben som Musson någonsin spelade för. Efter att ha lämnat klubben i juni 1954 blev han spelande manager i Brush Sports i Loughborough. Tragiskt nog så dog Musson bara tio månader senare i leukemi.

Torbjörn Karlsson2003-12-11 10:00:00

Fler artiklar om Derby