Cloughie´s bästa elva?

Brian Clough gjorde det omöjliga; hjälte i både Derby och Nottingham!

Det är inte vanligt att vara fotbollshjälte i både Derby och Nottingham. En cementerad rivalitet finns mellan klubbarna, skapad av det geografiska faktum att bara knappa två mil skiljer städerna åt. Brian Clough, som avled i veckan, var dock hjälte i båda städerna och kommer så att förbli i evinnerliga tider.

Med 6 år hos The Rams (67-73) och 18 år hos Forest (75-93) och otaliga framgångar har det förstås skrivits spaltmetrar i East Midlandstidningar och på Rams- och Forestrelaterade siter den senaste veckan. En av de mer intressanta innebar att läsarna fick rösta fram det bästa laget baserat på alla de spelare som Clough var ansvarig för under sin 28-åriga managertid. Förutom ovan nämnda klubbar var Clough också manager för Hartlepool (65-67), Brighton (73-74) och Leeds (44 dagar 1974!!).

Resultatet av denna omröstning blev som följer (inom parentes de år spelaren hade Clough som manager):

Målvakt:
Peter Shilton (Nottingham 77-82; 202 ligamatcher)

Backar:
Viv Anderson (Nottingham 75-84; 312 ligamatcher)
Colin Todd (Derby 71-73; 105 ligamatcher;
Nottingham 82-84; 36 ligamatcher)
Roy McFarland (Derby 67-73; 185 ligamatcher)
Stuart Pearce (Nottingham 85-93; 259 ligamatcher)

Mittfältare:
John McGovern (Hartlepool 65-67, 35 ligamatcher;
Derby 68-73; 173 ligamatcher;
Leeds 74; 4 ligamatcher; Nottingham 75-82, 253 ligamatcher)
Roy Keane (Nottingham 90-93; 114 ligamatcher)
Archie Gemmill (Derby 70-73; 116 ligamatcher;
Nottingham 77-79; 58 ligamatcher)
John Robertson (Nottingham 75-83, 85-86; 335 ligamatcher)

Anfallare:
Trevor Francis (Nottingham 79-81, 70 ligamatcher)
Kevin Hector (Derby 67-73; 250 ligamatcher)


Ett verkligt högklassigt lag om det hade kunnat ställas på benen samtidigt!

Detta lämnar alltså bra spelare som Tony Woodcock, Martin O´Neill, Alan Durban, David Nish, Willie Carlin, Dave Mackay, Alan Hinton, Garry Birtles, Nigel Clough på avbytarbänken. Ja, listan på bänknötare som ändå betytt mycket för klubbarna skulle givetvis kunna innehålla två dussin stjärnor till.

Flest röster fick Archie Gemmill, strax före Peter Shilton och Roy McFarland.

John McGovern är värd ett extra ord. Som synes följde den timide, men samtidigt effektive mittfältaren, Brian Clough i vått och torrt. Brighton var den enda klubb som han inte följde Clough till, vilket är förståeligt med tanke på att kustlaget då låg i tredje divisionen. Totalt hade McGovern Clough som sin manager i hela 465 ligamatcher!! Till dessa matcher ska förstås läggas otaliga matcher i FA-cupen, Ligacupen och olika Europacuper.

Viss humor kunde också noteras i omröstningen då Leedsyttern Eddie Gray fick en röst. Han var förvisso under hela 70-talet en mycket bra spelare men under sina få dagar i Leeds hann Clough fälla följande kommentar till honom: "Du har varit skadad så ofta så att om du hade varit en tävlingshäst hade du varit skjuten vid det här laget".....

Brian Clough var både framgångsrik och omstridd. Han strödde åsikter omkring sig under hela sin karriär vilket förstås gjorde honom mycket tacksam för mediabevakning. Han var den förste managern som nådde stor TV-status genom att han under sin Derbytid hade en regelbunden tid som proffstyckare i ett sportprogram.

Han blev ett sådant "householdname" och medverkade på så många olika håll och kanter att styrelsen i Derby av den anledningen gav honom sparken. Man tyckte helt enkelt att han inte var tillräckligt koncentrerad på sitt arbete i klubben. Detta var förstås bara ett svepskäl, sanningen var den att man inte tålde att han, så att säga, var större än klubben själv.

Även under sin tid i Nottingham utmärkte han sig på olika sätt, en del negativa rubriker med Clough´s namn inblandat har väl skådats genom åren, men facit av hans tid i både Derby och Nottingham är förstås att han lyckades lyfta två medelstora klubbar till allra högsta nivå! En fantastisk person har gått ur tiden.

Torbjörn Karlsson2004-09-26 22:50:00

Fler artiklar om Derby