Derby Countyhistorik - 1988/89-års lag, del 1

1988/89-års lag - det bästa de senaste 25 åren! 1:a delen

I historiens ljus träder vissa årgångar av ens favoritlag fram tydligare än andra. För en Ramssupporter står givetvis flera av 70-talets stjärnlag för ett närmast bländande ljus, speciellt om man jämför med vad som varit de senaste 27-28 (!!) åren.

Efter platserna 1-7-3-1-4 från 71/72 till 75/76 och semifinalplatser i såväl Europacup samt FA-cup finns det bara en säsong sedan dess som överhuvudtaget kan konkurrera med dessa; 1988/89.

Denna säsong slutade Derby County på en hedrande 5:e plats efter att i stort sett hela säsongen ha krigat i toppen. På de 8:a första omgångarna gick det visserligen lite trögt, 2 segrar, 3 oavgjorda och 3 förluster och en 15:e plats kunde noteras. Därefter gick det dock bättre; 4 segrar och 2 oavgjorda tog laget till en 5:e plats i början av december.

Denna snabba färd uppåt i tabellen kan till stor del tillskrivas en spelare: Dean Saunders. Han värvades från Oxford, då nyss degraderad division 2-klubb, för 1 miljon pund. Detta var klubbens första miljonvärvning och den blev succéfylld. Saunders gjorde i sin debutmatch två mål (4-1 mot Wimbledon), och därefter ett mål vardera i de tre följande matcherna (3-1 mot Tottenham, 2-2 mot Man U, 2-1 mot Aston Villa). Saunders i samarbete med anfallskollegan Paul Goddard gjorde stor lycka och såg till att placeringarna resterande omgångar av säsongen varierade mellan 4:e och 9:e.

En 5:e plats var väl i och för sig bra, men det kunde mycket väl ha blivit en tredje plats om bara korten hade skötts bättre gentemot lagen placerade på sluttabellens 3:e och 4.e plats; Nottingham (64 poäng) och Norwich (62). På de fyra matcherna mot dessa lag tog Derby nämligen bara en poäng. Norwich vann med 1-0 två gånger, Nottingham vann på Baseball Ground med 2-0, på City Ground blev det 1-1.

Spelet som sådant var väl inte särskilt avancerat. Det var förvisso inte så enkelt som den kick and run-fotboll som Wimbledon och Sheffield United tvingade åskådarna att se, men den byggde mycket på snabba kontringar, framförallt genom Dean Saunders enorma snabbhet. Försvaret, med Mark Wright och Peter Shilton som grundbultar, var dessutom ramstarkt vilket endast 38 insläppta mål vittnar om.

Tillbaks till spelarna och några kommentarer kring dessa. Efter säsongen 1987/88 då laget gjort comeback i översta serien och med stor möda klarat nytt kontrakt var läget något oklart om lagets slagstyrka.

Backen Ross Maclaren hade slutat liksom mittfältsgeneralen John Gregory vilket gjorde att laget dessutom blev av med sin bästa målskytt för säsongen. Stjärnor fanns förvisso i laget också. Både Peter Shilton och Mark Wright hade värvats vid divison 1-comebacken och var etablerade i landslaget.

Sommaren 1988 värvades spelare för att möjligen kunna höja nivån ett snäpp så att man slapp bottenstrid men högre än så var inte siktet ställt när Nick Pickering, Paul Goddard, John Chiedozie och Trevor Hebberd anslöt.

Av dessa var det egentligen bara Goddard som lyckades. Vid 28-års ålder hade han nästan 10 säsonger bakom sig som pålitlig målskytt i QPR, West Ham och Newcastle. Goddard, som kostade 425 000 pund, stod för kraften i anfallet och banade väg för många av Dean Saunders mål samt gjorde själv 7 mål.

Tyvärr ville Goddard gärna flytta hemåt till London och när Millwall i december 89 erbjud 800 000 pund var det ett bud som var alltför svårt för klubbledningen att stå emot. Att 800 000 pund var mycket är helt klart, värvningar över en miljon pund var vid denna tid fortfarande ganska ovanliga.

Så här 15 år senare står summan fortfarande som Millwalls dyraste värvning någonsin! Hos Millwall floppade dock Goddard fullständigt och gick bara ett år senare gratis (!!) till Ipswich. I denna klubb hjälpte han till med promovering till Premier League innan karriären fick ges upp december 1993 på grund av skadeproblem. Därefter har han verkat som tränare i Ipswich fram till sommaren 2001, därefter i West Ham.

Chiedozie var en ren chansning. Efter att första halvan av 80-talet varit en av högsta ligans mest sevärda spelare i Notts Co och Tottenham drabbades han av efterhängsna skador och hade de två senaste säsongerna innan ankomsten till Derby bara spelat en (1) match! De två matcher han spelade hos oss var säsongens två första, sedan var skadorna där igen. På de 18 månader han var kontrakterad av klubben blev dessa två matcher allt han spelade...

Trevor Hebberd lyckades hyfsat. En erfaren mittfältare med det kännetecknet att han alltid spelade med nedrullade strumpor. Gjorde fem mål under sin debutsäsong och var ordinarie med bara en missad match. Spelade i klubben fram t o m oktober 1991 och hann med 81 ligamatcher. Därefter i Portsmouth, Chesterfield och Lincoln innan skorna lades på hyllan sommaren 1995.

Nick Pickering går inte till historien som en av de bättre Derbyspelarna. Ansågs mycket lovande när han som tonåring slog igenom i Sunderland på tidigt 80-tal. Belönades bl a med 15 U21-landskamper för England men hos Derby försvann han i anonymitetens träsk. Klicka under rubriken "Mer läsning" för att läsa mer om honom samt andra delen av denna artikel.



 

Torbjörn Karlsson2008-01-03 02:05:00

Fler artiklar om Derby