Derby Countyhistorik - 1971/72 - den första guldsäsongen, del 1

Brian Clough - geniet som förde Derby County till klubbens första ligaguld.

Säsongen som startade den 14:e augusti 1971 och slutade den 8:e maj 1972 är historisk för alla Derby Countysupportrar. Anledningen är förstås att Derby den säsongen kunde bärga sitt första ligaguld. Säsongen 71-72 var en av de jämnaste och mest ovissa som dittills genomförts och det, som kommer att framgå nedan, är ett omdöme som står sig fortfarande.

Denna guldsäsong är förstås värd att rekapituleras ingående. Derby startade säsongen bra och var obesegrade efter tolv omgångar med fem vinster och sju oavgjorda i bagaget innan Manchester U blev för svåra. Laget låg då på fjärde plats. Därefter var det lite upp och ned fram till dess att halva serien spelats. Tabellraden för laget såg då ut som följer:
21 10 7 4 37-19

Dessa 27 poäng räckte till en fjärde plats, sex poäng efter ledande Manchester United. United klappade dock ihop fullständigt under de två första månaderna av 1972 och andra lag tog över täten. I mitten av februari var Derby trea, fem poäng efter då ledande Manchester City.

Därefter kom dock Derby på allvar. Laget vann sju och spelade en oavgjord på de följande åtta matcherna. Sista matchen i den sviten var seriefinalen mot Leeds hemma där en välförtjänt 2-0-seger kunde noteras efter en enorm viljeinsats där motståndarna utklassades.

Detta skedde den 1 april och med sex matcher kvar att spela var Derby för första gången i serieledning. Bara två dagar senare led man emellertid sitt första hemmanederlag, 0-1 mot Newcastle, och fick därpå bara 0-0 mot West Bromwich.

Som tur var tappade konkurrenterna också poäng i samma omfattning så Derby ledde fortfarande. Segrar följde mot Sheffield United och Huddersfield innan det var dags för de två slutliga seriefinalerna. Den första, borta mot Manchester City, förlorades mot 0-2 och när laget hade en match kvar att spela, hemma mot Liverpool, var ställningen i tabelltoppen följande (på den tiden haltade tabellen ofta i slutskedet pga uppskjutna matcher, genom cupomspel och dåligt väder):

Man City 42 23 11 8 77-45 57
Liverpool 40 24 8 8 64-29 56
Derby 41 23 10 7 68-33 56
Leeds 40 23 9 8 70-29 55

På denna tid räknade man fortfarande målkvot istället för målskillnad, därav Derbys sämre placering jämfört med Liverpool. För att bli mästare måste Derby alltså först slå Liverpool och sedan fick inte Leeds och Liverpool ta så många poäng att de gick förbi.

Det var ett Liverpool i toppform som kom till Derby den 1 maj 1972. Laget hade i en enorm slutspurt spelat femton matcher i rad utan nederlag och tagit hela 28 poäng av 30 möjliga men nu vann Derby med 1-0 inför en jublande Baseball Groundpublik. Målet gjorde av John McGovern.

I samma omgång besegrade Leeds Chelsea med 2-0. Derby ledde återigen ligan och hade spelat klart men om Leeds nådde oavgjort borta mot Wolverhampton eller om Liverpool besegrade Arsenal så skulle de passera. Den 8:e maj skulle tre matcher, uppskjutna sedan tidigare, avsluta säsongens seriespel. Tacksamt för Derbys del var att Leeds bara två dagar (!) tidigare "tvingats" spela FA-cupfinal mot Arsenal (vinst 1-0).

Derbyspelarna och -tränarna med respektive hade då åkt till Spanien för semester och fick alltså uppleva denna dramatiska uppgörelse om ligaguldet per telefon! Beskedet de fick var glädjande; Leeds hade förlorat 1-2 och Liverpool hade bara nått 0-0. Derby County var 1972 års ligasegrare!

Vad var det då som hade lett fram till att ligapokalen äntligen kom till Derby? Från det att Derby ramlade ur högsta divisionen 1953 och femton år framåt tydde inte mycket på att Derby inom överskådlig framtid skulle kunna slåss i Englandstoppen. Detta var dock B.C! "Before Christ" hade dock snabbt i Derby bytts ut mot "Before Clough". En genomgång av klubbens första ligaguld blir inte fullständig utan en kort redogörelse över vad Brian Clough gjorde för att skapa guldlaget.

I juni 1967 anlände han tillsammans med sin andremanager Peter Taylor till klubben för att påbörja vad som skulle bli en häpnadsväckande metamorfos. Brian Clough var bara 32 år när han tillträdde och hade då bara drygt 18 månaders managererfarenhet bakom sig, i Hartlepool. Derby hade just avslutat division 2 på en icke särskilt meriterande 17:e plats, hade bara vunnit en av de sju sista ligamatcherna och hade en spelartrupp som inte kunde kallas bra eller ens särskilt lovande.

Inte heller fanns det pengar för att snabbt förstärka laget så Clough fick koncentrera sig på att köpa billigt. Han började med den unge och okände centern John O´Hare, vilken Clough hade tränat i Sunderlands juniorlag. Nästa spelare som han fick att skriva på för Derby var Tranmeres lovande mittback Roy McFarland.

Clough köpte också vänsteryttern Alan Hinton för 30 000 pund från Nottingham Forest. Hinton hade tidigare spelat i engelska landslaget men sågs nu som förbrukad och höll till i Forests reservlag.

Cloughs försök att revitalisera laget byggde på att dessa tre plus den året innan till klubben värvade anfallaren Kevin Hector skulle utgöra stommen.

Den första säsongen slutade på en deprimerande 18:e plats men det fanns en gryende optimism; bara två lag i serien gjorde fler mål än Derby men det fattades något i defensiven.

Del 2 av denna artikel kan ni läsa genom att trycka här.

Torbjörn Karlsson2004-12-18 21:00:00

Fler artiklar om Derby