Derby Countyhistorik - 1971/72-års säsong, del 2

Vem deltog i laget som vann?

Backen John Robson upptäcktes i korpserierna i nordöstra England och blev under våren 1968 ordinarie trots att han bara var 18 år. Den stora förändringen i laget skedde dock när Clough sommaren 1968 lyckade värva en av 60-talets största stjärnor i engelska ligan. Hans namn var Dave Mackay, en av Tottenhams stöttespelare med flera liga- och cupguld i bagaget.

När Mackay tänkt sig att flytta hem till Skottland och Hearts lyckades Clough istället övertala honom att skriva på för Derby. Övergångssumman var löjligt låga 5 000 pund. Med dagens mått mätt skulle man kunna jämföra detta med att Derby skulle få Roy Keane att skriva på för 100 000 pund eller så...

Mackay var vad laget behövde. Han skolades om från mittfältare till back och hans lugn och rutin i fyrbackslinjen tillsammans med hans ledaregenskaper gav de unga spelarna råg i ryggen. Redan 1968/69 hade Cloughs lagbygge nått så långt att man tog hem seriesegern i division 2, hela sju poäng före tvåan Crystal Palace och tretton före Charlton på tredje plats! Två nya mittfältare bidrog också till det förbättrade spelet, nämligen den lille Willie Carlin från Carlisle och den unge John McGovern från Cloughs tidigare klubb Hartlepool. Dave Mackay blev denna säsong, tillsammans med Tony Book i Manchester City, vald till årets fotbollsspelare i England.

Vid återkomsten till division 1 troddes allmänt att Derby skulle få det svårt. De ansågs spela för defensiv fotboll. Brian Clough lyckades dock lura experterna genom att få nykomlingarna att spela ett anfallsglatt och initiativrikt spel. Laget överraskade publik, press och motspelare med sin fina fotboll och slutade på en utmärkt fjärdeplats. Normalt skulle detta kvalificera till en plats i Mässcupen (senare omdöpt till UEFA-cupen) men ligaföreningen fann att klubben hade fifflat med spelarnas löner. Derby förbjöds att starta i Mässcupen och fick betala dryga böter, 10 000 pund.

Därefter kom en mellansäsong beroende dels på skador hos flera nyckelspelare, dels på schismer och oenighet inom klubbens ledning. Clough gjorde dock två fina spelarköp under säsongen då han först köpte Archie Gemmill från Preston, som ersättare för Carlin, och den då mycket lovande Colin Todd. Laget slutade denna säsong på en 9:e plats.

Så kom då 1971-72 års säsong och första guldet. Laget fick fortfarande beröm för att man spelade en trevlig och optimistisk fotboll. Även om många experter tyckte att man rättvist vann så ska man komma ihåg att laget hade den lilla turen man ska i form av till exempel få skador. Laget kunde otroligt nog genomföra de 42 omgångarna med bara 16 använda spelare. Egentligen bestod A-laget bara av tolv spelare, eftersom de övriga fyra bara deltog i 16 matcher.

Clough sade också vid flera tillfällen under säsongen att Derby inte kunde vinna ligan just på grund av att laget hade för få bra spelare att förlita sig på. Om han verkligen menade det kunde man vid serieavslutningen sätta frågetecken kring eftersom klubbens reservlag samtidigt vann reservlagsserien...

Denna historiska säsong använde sig Derby av följande spelare:

- I mål stod egna produkten Colin Boulton som under säsongen utvecklades från en habil till en utmärkt målvakt. Detta var egentligen Boultons första säsong som uttalad förstemålvakt i klubben trots kontrakt sedan 1964!

- Ytterbackar var den rutinerade Ron Webster och den då fortfarande unge John Robson. I försvaret mitt kunde man njuta av två av 70-talets bästa innerbackar i England i form av den elegante Roy McFarland samt stabile Colin Todd. Båda två ansågs besitta vid denna tid för mittbackar ovanligt god teknik och bollkänsla.

- På mittfältet spelade oftast John McGovern, Alan Durban och Archie Gemmill, lagets motor. Den senare var redan på detta tidiga 70-tal känd för sin enorma arbetskapacitet och hade hunnit debutera i Skottlands A-landslag. Durban var en teknisk spelare med fin blick för spelet och ett bra skott. Hade också för en mittfältare ovanligt stor målaptit och gjorde under sina 403 matcher i Derby mellan 1963-73 hela 112 mål. John McGovern var vid detta lag bara 20 år gammal, men redan ordinarie och viktig med sin fina kombination av teknik och arbetskapacitet. Alla dessa tre hade det gemensamt att de var väldigt offensiva så om Derby ville spela mer defensivt gick den rutinerade Terry Hennessey in. Hennessey vikarierade också någon gång i mittförsvaret där hans goda huvudspel verkligen kom till sin rätt.

- Anfallet bestod oftast av Kevin Hector, John O´Hare och Alan Hinton. Hector var en målfarlig (totalt 155 ligamål för Derby!), snabb och utmärkt dribbler. O´Hare gjorde grovjobbet i anfallet, var den som röjde väg för de andra och tog smällarna. Mittfältarna skickade upp bollarna till O´Hare, som denne var en mästare på att ta ner och vidarebefordra till anfallskollegorna. Trots detta krävande arbete lyckades O´Hare med en imponerande regelbundenhet göra mål säsong efter säsong eller vad sägs om följande målskytte räknat från säsongen 67/68; 12 - 10 - 13 - 13 - 13. Hinton var en ortodox ytter som hade en fantastisk precision i sina inlägg, oberoende av vilken kant han slog dem. Denna guldsäsong blev han lagets bästa målskytt, till det hjälpt av att han slog alla straffar och de flesta frisparkar.

- Bland reserverna kan speciellt nämnas Frank Wignall och Steve Powell. I seriens slutskede var Clough tuff nog att använda den då blott 16-årige backen Steve Powell. I den sista och avgörande matchen mot Liverpool, Powells blott fjärde någonsin i A-laget, gjorde han mycket bra ifrån sig, eller för att citera en artikel dagen efter; "inte bra för att vara en 16-åring, utan helt enkelt mycket bra!" Rutinerade forwarden Wignall hann med fem mål på tio matcher innan han såldes till Mansfield efter halva säsongen. Övriga två spelare som användes var mittbacken Tony Bailey och anfallaren Jim Walker.

Många av ovanstående spelare kan ni läsa mer om genom att trycka här.



Derbys spelare 1971-72 i ligan; matcher - mål (inhoppare inom parentes)

Målvakter
Colin Boulton 42

Försvarare
John Robson 41 - 2
Colin Todd 40 - 2
Roy McFarland 38 - 4
Ron Webster 38 - 1
Steve Powell 2 (1)
Tony Bailey 1

Mittfältare
Archie Gemmill 40 - 3
John McGovern 39 (1) - 3
Alan Durban 31 - 6
Terry Hennesssey 17 (1)

Anfallare
Kevin Hector 42 - 12
John O´Hare 40 - 13
Alan Hinton 38 - 15
Frank Wignall 10 (1) - 5
Jim Walker 3 (3) - 1

Torbjörn Karlsson2004-12-18 21:02:00

Fler artiklar om Derby