Town satsar mest på egna talanger
En unik undersökning som Huddersfield-sektionen på SvenskaFans har gjort visar att Huddersfield är det lag i de tre högsta divisionerna som satsar mest på spelare från de egna leden. Läs hela vår granskning av lagen i League 1 (division 2).
Huddersfield har under de senaste åren plockat upp dussintalet spelare från juniorlaget. För nästan alla av dessa har succén varit omedelbar. Jonathan Stead gick redan under fjolårssäsongen direkt till Blackburn i Premier League efter en mycket fin höstsäsong där han öste in mål. Även denna säsong har flera av lagets egna produkter fått chansen av tränaren Peter Jackson, och tagit den. Hungern hos de unga spelarna har även smittat av sig på de äldre, exempelvis på Andy Booth som verkar ha hittat tillbaka till sin fornstora form som gjorde honom till en högt respekterad fotbollspelare i de högre divisionerna.
Huddersfields satsning är en skön motpol till den situation som råder för flera av topplagen i England och till den stora debatt som blossats upp sedan Arsenal för några veckor sedan ställde upp med en trupp helt utan engelsmän. Storklubbarna värvar från utlandet och de unga spelarna lånas ut och slussas iväg bort från moderklubben. Denna tendens finns även i de lägre seriesystemen där klubbarna värvar spelare från andra engelska klubbar i stället för att våga släppa fram de egna juniorerna. Denna utveckling är något som det engelska fotbollsförbundet (FA) oroar sig över, då man anser att detta kommer missgynna England som fotbollsnation i framtiden.
De senaste åren har det dock i divisionerna under Premier League skett en ökad satsning på egna talanger. Den främsta anledningen till detta är att många klubbar har stora ekonomiska problem och därmed inte har råd med några spelarinköp. Detta gäller framförallt lagen i division 2 och 3. Utöver detta finns det många klubbar i division 1 (the Championship) med väldigt fina ungdomsakademier; som Leeds, West Ham, Nottingham och Crewe. Dessa klubbar får ständigt fram nya spelare från de egna leden. Crewe har till exempel 9 spelare från de egna leden som har en plats i a-laget. Motsvarande siffra har Milton Keynes och Oldham i League 1. Detta är dock ingenting i jämförelse med Huddersfield, som i dagsläget har hela 14 spelare från ungdomslaget som spelat minst fem seriematcher denna säsong.
Här nedan följer hela tabellen som bygger på hur många spelare från de egna leden som varje klubb i League 1 förfogar över och som dessutom är ordinarie i a-lagstruppen.
Läs mer ingående om denna situation för varje lag i de följande artiklarna. Där finns det även statistik över vilka spelare varje klubb i League 1 tidigare fostrat fram och som fortfarande spelar och har en a-lagsplats, men som tillhör någon annan klubb i de tre högsta divisionerna. Gällande denna kategori är det framförallt Tranmere, Luton och Milton Keynes (f.d. Wimbledon) som har varit framgångsrika på att fostra fram spelare.
Har du kommentarer är du välkommen att besöka vårt forum.
1 Huddersfield 14
2 Oldham 9
3 Milton Keynes 9
4 Tranmere 7
5 Bristol C 7
6 Walsall 7
7 Port Vale 7
8 Stockport 7
9 Hartlepool 6
10 Wrexham 6
11 Bournemouth 5
12 Luton 5
13 Sheffield W 4
14 Brentford 4
15 Barnsley 4
16 Bradford 4
17 Blackpool 3
18 Colchester 3
19 Peterborough 3
20 Chesterfield 3
21 Swindon 2
22 Torquay 2
23 Doncaster 1
24 Hull 0
Not: Vid lika antal egna produkter har det lag som har den mest lovande talangen placerats före i tabellen.
Allmänna noteringar kring undersökningen
Not: För att vara ordinarie i a-laget måste spelaren ha deltagit i minst fem ligamatcher denna säsong. Då undersökningen pågått i ett par veckor kan en del spelare i dag kommit upp i fem spelade matcher utan att finnas med här, det kan därmed finnas en viss felmarginal.
Not: För att bestämma från vilket ungdomslag spelaren i fråga kommer ifrån har utgångspunkten varit att titta på vilket juniorlag spelaren lämnat då han skrivit sitt första seniorkontrakt. Spelaren kan därför ha en annan moderklubb. Men om en spelare tillhör sin moderklubb från 7-13 års ålder för att sedan spela för ett annat juniorlag i åldern 14-18 är det troligtvis under den sistnämnda perioden som spelarens utvecklingskurva stiger kraftigast.
Not: Spelarna som deltar i denna säsongs upplaga av FA Youth Cup är födda 1 september 1986 eller senare.