Anjur Osmanovic - "En exceptionell tekniker"

Anjur Osmanovic - "En exceptionell tekniker"

Anjur Osmanovic är en av de tre unga svenskarna som just nu spelar i Chelsea, tillika den andre spelaren som kommer från Göteborgsklubben Lärje/Angered. I denna intervjun pratar han om hur Lärje/Angered har lyckas producera fram två Chelsea-spelare, om sin beundran inför Chelsea-kaptenen John Terry och om de stora likheterna som faktiskt finns mellan Chelseas och Lärje/Angereds sätt att spela fotboll.

Anjur anslöt sig till Chelsea i början av året, i tråk-månaden februari för att vara exakt. Han hann med att göra fem framträdanden för akademilaget innan säsongen var över och det var dags att ta sats mot den kommande säsongen. Innan Anjur flyttade till Chelsea fick han höra många röster som var kritiska emot att flytta utomlands i så pass tidig ålder. Men för Anjur själv var det aldrig något snack om saken.

”Nej, jag har alltid velat spela fotboll utomlands för att få den bästa utbildningen som finns för att jag ska kunna bli en bättre fotbollsspelare, såväl på som utanför planen. Jag har jobbat för det här i år och när man då får en sådan här chans kan man inte bara kasta bort den. För att det är viktigt att jag är här och har samma möjligheter som resten av spelarna i akademin. ”

Man kan ju också tro att det kan vara svårt att acklimatisera sig till det nya landet och den nya sortens fotboll som utövas på de brittiska öarna, speciellt om man kommer dit helt ensam som ungdomsproffs utan såväl familj eller vänner. Men för Anjur har det gått som en dans på rosor.

”Det har gått bra att lära sig att leva i England, man lär sig det med tiden. Och fotbollsbiten är inga problem eftersom jag älskar att spela fotboll.”

Jag får snabbt bilden av Anjur som en målmedveten kille som vet vad som kommer att krävas av honom för att nå toppen och att han är beredd att göra det som krävs. När jag frågar om hans mål med en kommande säsongen är svaret rätt uppenbart.

”Jag vill vara den bäste i laget, det är mitt mål. Att vara en nyckelspelare.”

”Det kommer krävas att jag ska vara den bäste på varje träning. Att jag ska ha roligt och ta lärdom av mina misstag så snabbt som möjligt. Sen hoppas jag på att det jag gör på träningen smittar av sig till matcherna.”

 Anjur har kontrakt med Chelsea till och med siste juni 2014. Han har inte lagt upp något långsiktigt mål med den resa han just nu är inne i, men har bestämt sig på vilket sätt han ska utföra den.

 ”Jag tar en säsong i taget, jag tar det som det kommer. Men jag ska helt klart följa min egen väg, jag ska inte vara en död fisk som bara följer strömmen. Jag tänker hela tiden på att lyckas. Jag är en optimist som alltid tar de negativa och omvandlar det till något positivt.”

Det krävs att man inte gräver ner sig efter ett misstag utan att man ser det som en möjlighet att utvecklas, menar Anjur. Om du dunkar en straff två meter över á la David Beckham i EM 2004 så gäller det att du ser möjligheterna i det momentet istället för att se misslyckandet. Då vet du i alla fall hur man inte ska lägga en straff..

Men det har inte alltid varit hugget i sten att det just skulle bli Chelsea för Anjur, det fanns ett flertal andra klubbar som visade intresse för talangen. Men valet föll på Chelsea tack vare deras stora ungdomssatsning och deras professionella arbetssätt.

”Chelsea satsar stenhårt på sin akademi och har en spelfilosofi där de vill spela ut sina motståndare, och speciellt vinna.”

”Det är mycket professionellt på alla plan. Mat direkt efter träningarna, noga med tiderna och de är också väldigt professionella på sättet de arbetar på fotbollsplanen” säger Anjur under intervjun.

Det kan verka väldigt underligt att en svensk division 3 klubb som Lärje/Angered skeppar iväg talanger på löpande band till en av världens bästa akademier, och man kan undra vad det egentligen är för sorts av magi som försiggår där borta på västkusten. Men Anjur har ett väldigt simpelt svar på det.

”Nej, det är ingen magi som pågår. Men vi hade två tränare som brydde sig om oss och ville vårt bästa, så vi lyssnade på dem. Det är tack vare Frankie Boakye och Masireh Jadama jag är här i England idag.”

”Det var en scout som fick höra att vi hade ett bra lag med duktiga spelare, så han kom över för att se om det stämde. Då fick han upp ögonen för mig och skickade över mig på provspel. Där visade jag vad jag kunde, och jag antar att de tyckte om det..”

När jag frågar Anjur vad han har för speciella kvalitéer som har imponerat på ungdomstränarna i Chelsea är han väldigt förtegen och vill inte riktigt säga med risk för att låta allt för självgod.

”Jag gillar inte att bedöma mig själv, fast jag kan säga att jag gillar att spela en kreativ roll i ett offensivt spelsystem.”

Så för att få en uppfattning över vilka speciella kvalitéer Anjur egentligen besitter får vi leta upp några som kan bedöma honom väl. Akademimanagern Neil Bath beskriver Anjur som ”en spelare med en exceptionell god teknik och ett gott spelsinne. ” till Chelseas officiella hemsida.

Hans före detta tränare Frankie Boakye säger i en intervju till thechels.net att : ”Anjur är en spelare som har det där lilla extra. Han är vad jag kallar en klasspelare. Han har ett fotbollstänk och gör kloka beslut trots sin ringa ålder.”

Trots att Anjur beskrivs som en spelare med ”exceptionell god teknik”, så är kanske inte det första man förknippar hans förebild i Chelsea med.

”Min förebild i Chelsea är John Terry. Han har jobbat sig hela vägen ifrån akademin upp till a-laget. Han är alltid flera steg före alla andra på planen då han läser av spelet väldigt bra. Han kommunicerar också väldigt bra med sina medspelare och ger dem rätt information om vad de ska göra med bollen, eller hur de ska röra sig etc. Det gör de mycket lättare att spela med någon som honom.”

Anjur är nyss hemkommen från ett träningsläger med resten av akademilaget i Mozarts hemstad Salzburg. I den högt belägna staden blev det både löpträning och matcher för att förbereda sig inför den kommande säsongen.

”Vi spelade en internmatch tillsammans med reserv- och ungdomslaget. Det fick bra för mitt lag, men det var mestadels för att springa och komma in i matchtempo igen eftersom vi skulle ha en match mot Österrikes u-19 lag senare. Det ösregnade men vi kämpade på och vann tillsist med 1-0 mot österrikarna. Sen avslutade vi lägret med att springa en del i den tunga luften.”

Trots de dryga 150 mil som skiljer London och Angered åt så är det ingen större skillnad på fotbollsfilosofierna som utövas i de olika klubbarna, i alla fall inte om man frågar Anjur.

”Skillnaderna är inte så stora spelmässigt. I Lärje rullade vi också ut våra motståndare, vi spelade helt enkelt samma fotboll i Lärje som vi gör nu i Chelsea.”

Det är kanske därför acklimatiserings tiden för Anjur inte har känts så jobbig eller slitsam när det gäller fotbollen. Att han redan känner till den fotbollen och vet hur den ska spelas för att nå sitt klimax.

Anjur känns som en väldigt spännande talang och vi svenskar kan verkligen vara nöjda och stolta över att ha en så pass ödmjuk och klok person som representerar vårt land borta i fotbollens hemland.

Därmed vill vi på Chelsea-redaktionen tacka Anjur Osmanovic för att han ville medverka i denna intervju och vi önskar honom ett stort lycka till i framtiden!

Casper Danielssoncasper@chelseasweden.com2011-07-27 16:23:00
Author

Fler artiklar om Chelsea