Årets spelare i Derby County; del 1
Mark Wright - en klippa i Derby i fyra säsonger!

Årets spelare i Derby County; del 1

Årets Spelare 1988/89 och 1989/90: Mark Wright

Under 2024 kommer SvenskaFans Derbyredaktion att presentera de spelare som genom åren utsetts till Årets Spelare i Derby County. Titeln kallas sedan millennieskiftet Jack Stamps Award och supportrar utser vinnaren. Att supportrar är med och röstar kan ibland göra att andra aspekter än de rent spelmässiga spelar roll även om förstås spelskicklighet brukar vara den tyngsta faktorn. Ett tydligt exempel på att supportrar ibland kan tänka i andra banor är att Peter Daniel 1975 vann priset och inte Colin Todd som samtidigt blev utsedd till den bäste spelaren i England av managers och journalister!

När Derby 1987 under ledning av skicklige managern Arthur Cox kom tillbaka till översta divisionen valde han att under sommaruppehållet värva två riktiga stjärnor. Dessa var målvakten Peter Shilton och mittbacken Mark Wright. Båda två kom från Southampton och var med i det engelska landslaget även om Wright under året innan hade tappat sin plats. Dessa två spelare är de enda som spelat för klubben de senaste 40 åren som kan vara med i en diskussion om att vara med i Derby Countys bästa elva genom tiderna. Shilton vann aldrig priset som årets spelare men det gjorde Wright inte bara en gång utan två. Säsongerna 1988/89 och 1989/90 var han obestridligen Derbys viktigaste spelare och spelade till sig en ordinarie plats i landslaget vilket kröntes med medverkan i VM 1990. Mark Wright var oerhört populär bland klubbens supportrar inte bara under tiden han spelade i klubben, utan även därefter vilket gör att hans fenomenala backspel står i närmast helgonlikt ljus för de som såg honom spela.

Sitt första proffskontrakt skrev han med Oxford, men den stora succén för honom påbörjades när han skrev på för Southampton i mars 1982. Redan säsongen 1982/83 valdes han av Southamptons supportrar till Årets Spelare. Fortfarande bara 20 år gammal, i maj 1984, fick han göra landslagsdebut och hann fram till och med 1996 göra 45 landskamper varav 24 av dessa kom under hans tid i Derby. Faktum är att hans landslagskarriär restaurerades snart efter det att han kommit till Derby. Wright hade nämligen endast gjort en handfull landskamper på två år innan han skrev på för Derby. Detta berodde dels på ett benbrott våren 1986, dels mycket på att han hade svårt att kontrollera sitt temperament både på och utanför planen. Själv menade Wright i efterhand att managern Arthur Cox räddade hans karriär genom att tämja honom.

Att Wright var en spelare av helt annan kaliber än vad som funnits i klubben på många år blev tydligt inte minst beroende på övergångssumman till Southampton. 760 000 pund fick Derby punga ut med vilket med stor marginal var ett klubbrekord. I Derby blev han snabbt lagets kapten och dess obestridligen bästa spelare. Han var urstark i duellerna inte bara i eget straffområde, utan också i motståndarnas och gjorde då och då mål (10 st på 144 ligamatcher). Han var brytningssäker och hade den värdefulla egenskapen som så många gånger kännetecknar stora spelare; de verkar ofta ha mer tid att behandla och driva bollen samt skapa utrymme kring sig själva så att de kan styra spelet.

Wright sågs som en tuff mittback som var skicklig med bollen och med utmärkt spelförståelse. Roy McFarland som var assisterande manager när Wright spelade i klubben sade att han ”hade allt – kraft, fart, kontroll”.  Efter det att Derby degraderats från högsta serien 1991 lade Liverpool upp stora plånboken för att försäkra sig om Wrights underskrift; 2,2 miljoner pund var den sommarens tredje dyraste värvning och den dyraste någonsin i England för en försvarare.

De första säsongerna i Liverpool gick bra, med bland annat FA-cupvinst och vald till kapten med en gång, men i september 1997 drabbades Wright av en allvarlig skada och kunde efter det inte spela mer. Totalt blev det 480 ligamatcher och 95 FA- och ligacupmatcher för Wright.

För att summera Wright´s insats i Derby kan nämnas att han 2009 – som en del i klubbens 125-årsjubileum - blev framröstad som den fjärde bästa mittbacken i klubbens historia, detta trots bara fyra säsonger i klubben.

Spelarkarriär:
Oxford United från augusti 1980
Southampton från mars 1983
Derby från augusti 1987
Liverpool från juli 1991 till juni 1997
 
 

Torbjörn Karlsson2024-01-02 11:45:00
Author

Fler artiklar om Derby