Årets spelare i Derby County; del 13

Årets spelare i Derby County; del 13

Årets Spelare 2011/12 och 2013/14: Craig Bryson.

Derby Countys tidigare manager Nigel Clough har fått både ros och ris utifrån vad han åstadkom under sina år. Om man skall lyfta något tycker jag att det var hans förmåga att finna spelare med kvalitet för anständiga pengar. En av dessa var mittfältaren Craig Bryson som anslöt sommaren 2011 från Kilmarnock och kom att bli en av de mest uppskattade Derbyspelarna under 2010-talet.

Om vi tar det från början föddes Bryson i skotska Rutherigen hösten 1986. Att han är och låter som en riktig skotte går definitivt inte att missta sig på. Någon som hört en intervju med Bryson? Fotbollskarriären började i Westford Rovers innan han skrev sitt första professionella spelarkontrakt som 17-åring för Clyde. Fem år senare gick han vidare till Kilmarnock och det var där The Rams fick ögonen på honom.

Som jag upplevde Bryson var han en ledare och slitvarg över hela planen och som gärna dök upp i straffområdet på instick från kanterna. Han var också en riktigt bra skytt med ett flertal mål från skott utanför straffområdet. Det blev totalt 40 mål på 251 ligamatcher, som borde varit fler till antalet men flera skadetillfällen gjorde att Bryson av och till under perioder saknades i laguppställningen. Om supportrar får ge ett tillfälle där de bäst minns Bryson tror jag att de flesta kommer nämna lördagen den 22 mars 2014. Motståndaren var antagonisten från orten öster om Derby och han gjorde ett hat-trick i 5-0-vinsten. Det var hans andra hat-trick den säsongen, i september blev det tre mål i 5-1-vinsten mot Millwall.



Hans första säsong för Derby County och säsongen då vi nådde Wembley 2014 var hans klart bästa i Derbytröjan. Båda säsongerna visade supportrarna sin uppskattning genom att rösta fram Bryson till Årets spelare. Två inteckningar i det priset har även Mark Wright och Rickard Keogh.

I 2014 års playoff hade Bryson problem med sin rygg och spelade inte i den andra semifinalmatchen mot Brighton and Hove Albion, men var helt okej till finalmatchen mot Queens Park Rangers. Trots hans toppsäsong valde managern Steve McClaren bänka Bryson, något som McClaren lär ångrat efteråt. En annan manager som även han gjorde ett självmål i mina ögon var Gary Rowett. Bryson tycktes inte ingå i Rowetts planer 2017 utan lånade ut honom till Cardiff City.

Inför säsongen 2019/20 ville Bryson flytta hem till sitt Skottland. Det blev spel några säsonger i Aberdeen, St Johnstone och Stonehousemuir innan han lade skorna på hyllan. Idag driver Bryson ett gym och är delaktig i Kilmarnock FC Women.

För oss supportrar är jag säker på att Craig Bryson är en spelare som vi definitivt aldrig kommer att glömma.
 

Stefan Borg2024-10-08 09:39:00
Author

Fler artiklar om Derby