Årets spelare i Derby County; del 2

Årets spelare i Derby County; del 2

Årets Spelare 1982/83: Steve Cherry

Under 2024 kommer SvenskaFans Derbyredaktion att presentera de spelare som genom åren utsetts till Årets Spelare i Derby County. Titeln kallas sedan millennieskiftet Jack Stamps Award och supportrar utser vinnaren. Att supportrar är med och röstar kan ibland göra att andra aspekter än de rent spelmässiga spelar roll även om förstås spelskicklighet brukar vara den tyngsta faktorn. Ett tydligt exempel på att supportrar ibland kan tänka i andra banor är att Peter Daniel 1975 vann priset och inte Colin Todd som samtidigt blev utsedd till den bäste spelaren i England av managers och journalister!

Steve Cherry var en målvakt sprungen ur Derbys akademi som fick professionellt kontrakt innan han fyllt 18 1978. Som ett flertal av unga Derbytalanger genom åren var han född cirka två mil öster om Derby. Cherry spåddes en lysande framtid mellan stolparna och fick även representera ungdomslandslag för England.

Managern Colin Addison lät Cherry debutera den 16 februari 1980 i en 2-2-match på Baseball Ground mot Southampton. Det blev ytterligare tre matcher den säsongen som gav två segrar och en förlust. Tyvärr slutade säsongen med respass ur den högsta divisionen. Den fanns säkert förväntan från Cherry att i andradivisionen få chansen att bli ordinarie målvakt. Addison valde dock att gå på rutin och Roger Jones kom in från Stoke City till säsongen 1980/81. Inte ens när Jones blev petad efter sex insläppta bollar mot Watford hösten 1981 fick Cherry chansen, in kom istället den fyra år äldre Yakka Banovic.

Hösten 1982 fick Addison sparken och hans assisterande John Newman tog över och gav Cherry möjligheten. Kort efter fick även Newman sparken och Peter Taylor kom tillbaka till klubben som manager. Möjligtvis såg den gamle målvakten Taylor något i Cherrys förmåga och lät honom stå kvar mellan stolparna. Den säsongens 31 kvarvarande ligamatcher för Cherry blev en höjdpunkt i sin unga karriär, åtta hållna nollor och ett starkt målvaktspel. Cherry var en stor del i att The Rams gick från nedflyttningsplats till en trettondeposition i den jämna ligatabellen. Hans insats var så gedigen att supportrarna röstade fram honom till Årets Spelare. Han fick, förutom ligaspelet, uppleva en match som många supportrar fortfarande minns. Den 8 januari 1983 ställdes Taylor mot sin gamle kompis Brian Clough i FA-cupens tredje omgång på Baseball Ground och Cherry höll nollan i 2-0-segern.

Kommande säsong, 1983/84, var Cherry ordinarie från säsongsinledningen. Det blev 38 ligamatcher, men Cherry kunde nu inte vara tungan på vågen som ledde till nedflyttning till division tre. Om du frågar Derbysupportrar om vad de minns av Cherry så tror jag att det är ett tillfälle som står ut. Omspel i FA-cupen på Baseball Ground mot Plymouth Argyle den 14 mars 1984. Cherry fumlar in en hörnspark i eget mål, vilket gör att Derby missar möjlighet till semifinalspel.

Inför säsongen 1984/85 tackade Cherry nej till ett treårskontrakt från nye managern Arthur Cox, vilket inte uppskattades av Derbysupportrarna. Han skrev istället på för Walsall sommaren 1984. Totalt blev det 89 liga- och cupmatcher för The Rams. Under åren han har varit tillbaka på Baseball Ground ett antal gånger, han har då inte mötts av applåder……snarare tvärtom. Efter Derbytiden har Cherry varit likt en handelsresande i målvaktsarbete, det har blivit ett antal klubbar och han avslutade sin målvaktskarriär säsongen 1998/99 med en match för Mansfield Town.
 

Stefan Borg2024-01-07 15:00:00
Author

Fler artiklar om Derby