Årets spelare i Derby County; del 4

Årets Spelare 1983/84: Bobby Davison

Om en spelare gjort över 100 mål för sitt lag, då är spelaren en som supportrarna aldrig glömmer. Det stämmer väl in på Robert (Bobby) Davison med sina 106 mål på 249 liga- och cupmatcher för Derby County. Han var och är fortfarande stor bland Derbysupportrarna såväl i England men även i Sverige. Man kan ana att för ett ”alias” som har kloka inlägg på Svenska Fans Derbyforum var Davison en riktigt uppskattad spelare.

21-årige Davison gjorde ligadebut för Huddersfield Town säsongen 1980/81, men det stannade vid två framträdanden. Säsongen efter slog Davison igenom ordentligt efter en flytt till Halifax Town, det blev 21 mål på 49 framträdanden i liga och cup. Det skapade intressen hos andra managers och en av dem var Roy McFarland, då i Bradford City. I slutet av 1982 kom Davison för första gången i någon form av kontakt med The Rams. Halifax mötte Derby i ligacupen och vann totalt över två matcher. Davison stod för tre mål. Nytillträdde managern Peter Taylor tillsammans med sin assisterande Roy McFarland insåg att ”honom skall vi ha”. Halifax fick åttiotusen pund och Derby fick en målskytt av rang. Första säsongen hos The Rams gjorde Davison åtta mål och det sista, segermålet mot Fulham, gjorde att vi behöll statusen som ett division två-lag. Tyvärr kunde Davisons 14 ligamål kommande säsong inte rädda kvar Derby i andradivisionen. Supportrarna uppskattade ändå det vi fick se av Davison och röstade fram honom som Årets Spelare 1983/84.

Arthur Cox kom in som ny manager 1984 och de två säsongerna i tredjedivisionen gjorde Davison 49 mål på 103 liga- och cupmatcher. Under dessa säsonger bildade han radarpar först med Kevin Wilson och sedan med Trevor Christie. 1986/87 i andradivisionen fick Davison en ny lekkamrat i Phil Gee, ett samarbete som ledde till avancemang för Derby County till division ett, som det hette på den tiden. Davison stod för 22 liga- och cupmål på 49 matcher. För er som är intresserade finns det ett antal Derbymål på YouTube med Davison som målskytt som visar vilken vass forward han var.



Nästa fråga var om Davison skulle kunna leverera lika mycket i den högsta divisionen, tyvärr blev det inte så. Det blev endast ett mål under hösten innan en liten rödhårig skotte köpte Davison. Leeds, med Billy Bremner som manager, i andradivisionen lade upp trehundrafemtio tusen pund och sedan var han tillbaka i Yorkshire. Under två och en halv säsong spelade han 97 liga- och cupmatcher och mäktade med 34 mål, han var en stor del i att Leeds åter var i högsta divisionen 1990. Men som under Derbytiden i högsta serien räckte han inte riktigt till.

Runt årsskiftet 1991/92 var Davison åter i Derby County på lån från Leeds. Åtta mål på tio matcher gjorde att vi supportrar hoppades på att det tillfälliga lånet skulle bli permanent. Men icke. Fram till millennieskiftet blev det ett antal olika klubbar och han avslutade sin spelarkarriär i amatörklubben Guiseley där han var spelande manager. Min upplevelse är att Davisons bästa tid som spelare var hos oss i den andra och tredje divisionen. Vi supportrar bär med oss många härliga minnen av Bobby Davison som sitter djupt i våra Derbyhjärtan.

Davison övergav inte fotbollen utan har varit manager, assisterande manager (bl.a. till Colin Todd i Bradford City) och ungdomstränare. Vi har de senaste åren vid några tillfällen kunnat höra Davison som expertkommentator för BBC Radio Derby.
 

TV: Derby förlorade mot Bradford City på hemmaplan
 

Stefan Borg2024-02-05 18:00:00
Author

Fler artiklar om Derby