Årets spelare i Derby County; del 6
Ron Webster (i mitten av de tre) - Årets spelare 1973/74

Årets spelare i Derby County; del 6

Årets Spelare 1973/74: Ron Webster


I dagens fotboll är lojalitet till en enda klubb under en hel spelarkarriär ytterst ovanligt. Det är få som efter sin karriär han stoltsera med att varit ”one-man-club”. Förr i tiden var det mer vanligt. I Derby Countys historieböcker noterar vi att den spelare, efter Kevin Hector, som spelat flest matcher är Ronald (Ron) Webster. En del av er som är äldre minns säkert den hårdföre högerbacken som inte var så populär hos motståndarnas vänsteryttrar. Webster gav alltid sitt yttersta och var rätt olik dagens högerbackar som gärna följer med i anfallsspelet.

Om vi backar tillbaka skrev den unge Belperfödde Webster kontrakt med The Rams 1960, han började som halvback i den tidens uppställning men blev sedermera högerback. Det blev totalt 535 liga- och cupmatcher inkl fem inhopp som avbytare fram till september 1977. Han var definitivt ingen målskytt, men det blev fem stycken. Ett ser ni nedan när Webster på något sätt för ovanlighetens skull kom löpande in i straffområdet och mötte Alan Hintons perfekta inlägg.




När Dave Mackay blev manager efter Brian Clough i oktober 1973 var hans första spelarinköp högerbacken Rod Thomas från Swindon Town. Den walesiske landslagsspelaren var säkert tilltänkt att ersätta den då 30-årige Webster. Men Webster tog utmaningen och var helt suverän match efter match. Hans insats den säsongen gjorde att Ramssupportrarna röstade fram honom till Årets spelare, ett välförtjänt kvitto på hans prestation. När kommande säsong började fick Thomas fortsätta spela i reservlagsserien och Webster behöll sin högerbacksplats. Det gjorde han tills han blev skadad i FA-cupomspelet mot Orient. Någon mer match blev det inte för Webster under ligaguldsäsongen.

Efter att Webster lade skorna på hyllan var han under flera år juniortränare i klubben. Han, liksom många andra äldre spelare, gjorde också ett par turer till USA. Minnesota Kicks var hans klubb 1976 och 1978, det blev 27 framträdande och så fick Webster även göra ett mål på nordamerikanska mark. När Ramssupportrarna 2009 röstade fram ”Alla tiders elva” var det med Webster som högerback. Det tycker jag säger det mesta om hans betydelse för våra gumsar.
 

Stefan Borg2024-03-20 07:41:17
Author

Fler artiklar om Derby