Årets spelare i Derby County; del 8
Peter Daniel, till vänster i bilden

Årets spelare i Derby County; del 8

Årets Spelare 1974/75: Peter Daniel

Det är dags att presentera ytterligare en lokal förmåga från Derbyshire som gjort avtryck för Derby County. Från Ripley kom Peter Daniel som fick ett lärlingskontrakt 1963 som 17-åring. Året efter fick han proffskontrakt med klubben. Debuten för The Rams kom först i oktober 1965 när Bristol City var på besök på Baseball Ground. Daniel vars position var mittback, behöll sin plats i laget säsongen ut. Till säsongen 1967/68 fick The Rams en ny manager i Brian Clough som direkt började bygga ”sitt” lag. Där fanns det inte plats för Daniel. Han blev en spelare från reservlaget som då och då blev inkallad till A-laget för att fylla luckor tvärs över fyrbackslinjen vid skador och avstängningar. Visst kan man undra varför han inte gick till en annan klubb, men troligen var han nöjd med sin lojalitet till klubben. Reservlaget var ofta i toppen av serien och vann den 1971/72.

I maj 1974 skadade sig Roy McFarland i en landskamp och väntade bli borta ett drygt halvår. Frågan manager Dave Mackay hade var om han skulle värva en mittback för att ersätta McFarland. Möjligen gjordes det försök, men ingen kom in genom dörren. Daniel fick starta första ligamatchen jämte Colin Todd. Under de första omgångarna testades även Henry Newton och Rod Thomas i mittbackspositionen. Troligen gjorde Daniel ett sådant gott intryck att han fick fortsätta. Under säsongen visade Daniel ett mittbacksspel som säkert förvånade många, han var en riktig fighter och blev en lysande komponent till Todd. Oron över McFarlands frånvaro minskade i match efter match. Det blev också fyra mål framåt för Daniel, bl.a. ett mot Servette Geneve i europaspelet. McFarland var tillbaka de fyra sista ligamatcherna och då var säkert Daniel sliten efter nästan en hel säsong med liga- och cupspel men även ett europaäventyr. Kontentan för Mackay var att han inte behövde slänga iväg tusentals pund på ny spelare, för giganten fanns redan i klubben. Supportrarna var inte sena med att rösta fram Daniel till Årets spelare. När McFarland var åter var det för Daniel att återvända till sin gamla roll i reservlaget med A-lagsspel när så behövdes.

Säsongen 1976/77 var Derby nära att bli relegerade. I en av de sista matcherna kom topplaget Manchester City på besök, 4-0-seger och Daniel målskytt. Resultatet innebar att Derby hängde kvar och Manchester City missade ligaguldet.


I december 1978 gjorde Daniel sin sista match för Derby County i ett möte mot Aston Villa. Han fortsatte spela en säsong till, tillsammans med en del andra tidigare Derbyspelare representerade han Vancouver Whitecaps. Det blev också spel i Burton Albion och Belper Town.

Jag har ett starkt minne av Daniel. I Tipsextra i januari 1976 i FA-cupen mötte ett skadedrabbat Derby Everton. Charlie George med sina två mål fick rubrikerna, men planens gigant var Daniel. Det var hans blott tredje A-lagsmatch den säsongen. Det känns som Daniel under alla sina år i Derby County alltid varit redo för att komma in och göra en lysande insats.
 

Stefan Borg2024-04-22 08:27:32
Author

Fler artiklar om Derby