Arsenal - Brighton (1-2)
Lacazette och Xhaka deppar efter en otroligt tung förlust.

En tung lördagseftermiddag utspelade sig på Emirates Stadium. Det knackiga spelet från Palace-matchen i måndags skulle visa sig inte bara vara en temporär bakfylla. Utan Partey i mitten fick Xhaka spela vänsterback och då tappade vi all form av kontroll. Nu är det Tottenham som är dunderfavoriter till CL-platsen.

Första halvlek:

En väldigt trög start på matchen. Ingenting av värde händer under de första 20 minuterna, utan det känns som att lagen mest känner lite på varandra. Arsenal har svårt att få tag i bollen och etablera något ordentligt spel.

Efter 25 minuter kommer matchens första målchans, och det är Arsenal som skapar den. Frispark ute till höger, Cedric petar till Saka som driver inåt och hittar Gabriel på bortre stolpen. Tyvärr får Gabriel inte riktigt rätt på riktningen och bollen nickas i burgaveln.

MÅL: bara 2 minuter senare är det istället Brighton som tar ledningen. En lång boll från mittplan hittar ut till höger, passning snett inåt bakåt där en helt fristående Trossard kan trycka upp bollen i nättaket. Förvirrat i Arsenals straffområde där först Xhaka inte hunnit hem och lämnat ytan helt öppen på Brightons högerkant, och där sedan ingen lyckas med att markera Trossard.

35’. Smith Rowe får bollen lite till skänks efter slarv i Brighton-försvaret, men skottet täcks ut till en resultatlös hörna.
Arsenal får en hörna i slutminuten av den första halvleken. Bollen når Gabriel, som nickar den mot mål där Martinelli dyker upp och nickar in bollen i öppet mål. Efter en 3-4 minuter lång VAR-granskning, där det ska kollas om Martinellis lilltå eventuellt, kanske, möjligtvis är offside, döms det bort. Väldigt svårbedömt, men man får väl tro att VAR-domarna har sett rätt. Jag har svårt att avgöra och det känns som en slantsingling om det där ska bedömas som offside eller inte. Surt.

Men men, första halvleken är slut och en väldigt svag sådan av Arsenal. Långsamt och fantasilöst och verkligen ingen förbättring sen förra matchen. Draget att spela Xhaka som vänsterback har inte alls fungerat, han skulle behövas på mittfältet istället.

Andra halvlek:

Arsenal gör inga byten, men byter formation där Cedric, White och Gabriel nu bildar en trebackslinje. Xhaka upp på mittfältet igen.
Precis i början av andra halvlek driver Sambi upp med bollen och får med sig en frispark i ypperligt läge mitt framför mål. Cedric (!) tar hand om den, laddar och skjuter löst, rakt i muren. Svagt och slarvigt.

Enda gången det känns farligt är när Arsenal får hörnor. Vi har oerhört svårt att skapa något från öppet spel.

MÅL: Brighton har ett av sina få längre anfall i andra halvlek, ett inlägg slås in efter väldigt fint förarbete i form av en klack och Mwepu slår till på halvvolley precis vid straffområdeslinjen. Ett fint avslut intill stolpen som Ramsdale är på men inte lyckas hålla utanför mål. 67 minuter spelade och 2-0 är ett faktum.

Återigen ett bra frisparksläge som vi slarvar bort med en fruktansvärt usel variant. Såna lägen som måste ta till varas på när vi inte skapar någonting annat. Usch.

Arsenal får en tredje frispark i liknande läge efter 88 minuter. Ödegaard slår den i ribban, Nketiah slår returen i ribban. Hade kanske varit en idé att prova norrmannen vid de andra frisparkarna?

Minuten senare skjuter Ödegaard ett chansskott långt utifrån. Bollen styrs via Welbeck i en båge över Sanchez i mål, och det kanske finns lite hopp för poäng? 6 minuter tilläggstid blir det.

Arsenal etablerar något sorts tryck mot Brighton efter målet. Bollar lyfts in, och framförallt Nketiah får ett gyllene läge på nick som Sanchez gör en fin räddning på uppe vid krysset. Även Gabriel får ett läge, som Cucurella räddar på mållinjen. Det är så nära!

Närmare än så kommer vi inte och det blir en otroligt tung 1-2-förlust. I princip alla spelare borde rannsaka sig själva. Allt fint spel som vi fått se de senaste månaderna var likt förra matchen mot Crystal Palace som bortblåst, och det här kommer inte att hålla för en Champinos League plats. Tyvärr.

Vi tackar Fredrik Tydell som gästskrivit den här matchrapporten.