Arsenal - Everton
5 - 1

Arsenal - Everton (5-1)
Arsenal avslutar säsongen starkt.

Arsenal kör över ett bakfullt Everton i säsongens sista match hemma på Emirates Stadium. Fem mål framåt och en femteplats i ligan.

Det blev en total urladdning från ett taggat och hoppfullt Arsenal mot ett trött och utcheckat Everton i sista omgången av Premier League. Fem strutar framåt men nollan kunde inte hållas intakt bakåt. Fem olika målskyttar och trots tabellplaceringen, ett bra avslut på säsongen. Drömmen var att Norwich skulle tvåla dit Spurs men chanserna var minimala på förhand. Spurs körde över kanariefåglarna som dundrar rätt ner i Championship och Arsenal slutar på en femteplats, bakom värsta rivalen, när allt såg så bra ut för ett par veckor sedan. Aja, vi är tillbaka i Europa och inför säsongen hade vi nog alla varit relativt nöjda med en säsongslång kamp om fjärdeplatsen som slutade strax bakom.

Arsenal rivstartade matchen hemma på ett fullsatt Emirates Stadium denna soliga söndag. För säsongens sista match hade truppen klätt upp sig med en ny ståtlig kostym, den nya hemmatröjan. Jag ger den 3+, främst för att samtliga i laget såg ut som skolpojkar i den. Den verkade ge effekt ganska direkt åtminstone. Trots att Everton såg rejält utcheckade ut var Arsenal fruktansvärt bra i inledningen. Gasen i botten och chans efter chans skapades mot Begovics mål. Det skulle dröja fram till minut 27 innan ledningsmålet skulle komma från straffpunkten. Straffen orsakades av pengakalven Alex Iwobi som styrde undan Martinellis skottförsök med armen. Brassen klev fram och placerade stensäkert in bollen från elva meter. Ledning och det var välförtjänt.

Det skulle inte dröja många minuter efter det innan det var utökat. Ett hörnmål från ett av ligans bästa lag på fasta situationer, mot ligans sämsta. Sakas boll skarvas vidare från Martinelli och Nketiah kunde med huvudet styra in den i mål. 2-0 efter dryga halvtimmen spelad och det kändes avgjort redan då.Everton skulle få in en onödig reducering precis innan paus. Nyinbytte Van de Beek är framme i straffområdet och petar in ett inspel från Calvert-Lewin och jag vet inte riktigt vad Arsenals backlinje höll på med där. Ohotat reducerar holländaren precis innan slutvissla för den första halvleken.

Nåväl, värre än så blev det inte. Arsenal tog återigen tag i taktpinnen och styrde matchen likt första delen av halvlek nummer ett. En läcker hörnvariant där Saka spelar till en helt frilöpande Cedric som trycker dit tredje målet för dagen tätt följt utav ett mål från Gabriel. Detta också för att brassen dröjt sig kvar efter en fast situation. 4-1 efter en timmes spel och det är fyra olika målskyttar. Visst, Martinelli, Cedric och Saka har varit inblandade i två vardera men fyra olika målskyttar ändå. Det skulle bara vinnas denna match och Everton hade aldrig riktigt något att sätta emot. De hade liksom redan gett upp innan matchen startade. Jag kan väl förstå varför. Ett gäng bakfulla grabbar som kämpat för överlevnad hela säsongen orkar väl inte strida mer när kontraktet säkrades i veckan? Det tackade och bockade Arsenal för. Ödegaard ville också måla på säsongen sista dag och på egen hand lirkade han sig in i straffområdet och placerade bollen längs marken vid bortre stolpen. Ett kyligt avslut och ett fantastiskt mål från norrmannen som fortsätter imponera.

Det är väl inte så mycket mer att säga om matchen mer än att Arsenal dominerade från minut nummer ett välförtjänt vann med stora siffror. Ett tacksamt resultat att avsluta säsongen på trots ett missad Champions League-plats. Jag har nog redan hunnit förlika mig med tanke på att vi blev omsprungna av värsta rivalen och missar den där fjärdeplatsen, för jag känner mig ganska nöjd. Det låg inte i våra händer inför den sista omgången och visst, hade Arsenal spelat som idag mot både Spurs och Newcastle hade den sista platsen nog hört hemma i den röda delen av norra London. Men Arsenal är inte mogna nog att möta lag som Bayern München och PSG riktigt än. Den här sommaren är det som Arteta verkligen ska sätta laget och det finns inga ursäkter längre. Den här sommaren ska pusselbitarna som saknats vara på plats. Nästa säsong ska fjärdeplatsen vara ett minimumkrav för klubben, och jag tror att Arsenal är på rätt väg för att hamna i Europas finrum igen. Tack för den här säsongen Gunners, nu laddar vi om för en intensiv sommar och ett ännu bättre nästa år.