Nottingham - Arsenal
1 - 2

Arsenal höll undan och vann borta mot Nottingham Forest

En match Arsenal dominerade i bollinnehav kändes först som ett sömnpiller, för att sedan förvandlas till något av en “semi-thriller”.

Under tisdagskvällen var det bortamatch mot Nottingham Forest på agendan för Arsenal. Ett Arsenal som i senaste matchen totalt körde över Crystal Palace på hemmaplan med hela 5-0. Nottingham Forests senaste match var borta mot Championship-klubben Bristol City i FA-Cupen. En match som slutade 0-0. För Arsenals del innehöll startelvan en ganska rejäl överraskning då Emile Smith Rowe fick chansen från start på centralt mittfält istället för Kai Havertz. Den “för evigt unga” engelsmannens blott andra start under årets Premier League säsongen. För oss svenskar hittade vi även Anthony Elanga på Nottingham Forest bänk.

Bollinnehav

Arsenal försökte i vanlig ordning hitta luckorna mellan motståndarnas backlinje tidigt matchen. De små insticken har verkligen blivit en symbol, speciellt i matchinledningarna. Lika symboliskt är att de lag som Arsenal möter oftast sjunker ner djupt med laget. Två gånger under den inledande kvarten var dock Arsenal nära att hitta just ytorna dom letade efter. Först fick Martin Ödegaard ett fint skottläge i offensivt straffområde, men skottet blockerades. Andra gången var det just en fint instick från Oleksandr Zinchenko som hittade in till Emilie Smith Rowe. En Emilie Smith Rowe som för övrigt såg väldigt pigg ut i matchinledningen.

Sömnpiller

Efter 30 spelade minuter såg det exakt ut som i matchinledningen. Arsenals bollinnehav var runt 75% men man fick inte loss ett enda skott på mål mot den tidigare Arsenalmålvakten Matt Turner i Nottingham Forest målbur. Visst kan man tycka att det är bra med mycket bollinnehav men om det inte leder till något, kan det kännas tröttsamt. Arsenal verkade dock inte trötta på det utan fortsatte trilla boll på City Ground och framför en publik som inte direkt var entusiastiska kring föreställningen de bjöds på. Någon annan underhållning skulle inte direkt bjudas på heller i första halvlek, förutom en relativt bra chans för Bukayo Saka, utan de första 45 minuterna slutade lika, med inga skott på mål från båda lagen.

Chanser

Starten av andra halvlek såg ut som första. Men nästan helt plötsligt fick Arsenal sitt första skott på mål. Bukayo Saka sköt ett skott som styrdes via argentinska försvararen Gonzalo Montiel. Matt Turner fick sträcka ut ordentligt och styrde undan. Den chansen skapade någon form av kedjereaktion i matchen, för helt plötsligt öppnades matchen upp mer. Några minuter efter chansen skulle en ännu bättre komma för Arsenal. Efter ett fint spel fick Gabriel Jesus bollen i straffområdet och sköt bollen som en raket, rakt i stolpen. “Äntligen lite chanser” tänkte nog alla Gunners, inklusive spelarna.

Äntligen utdelning

Utdelningen skulle komma efter det massiva bollinnehavet. I den 65:e matchminuten kastade Oleksandr Zinchenko ett inkast framåt i banen, till en öppen Gabriel Jesus. Brasilianaren drev med bollen helt ostört in i hemmalagets straffområde och trots en riktigt tajt yta, kunde han skicka in bollen mellan Matt Turners ben och ge Arsenal ledningen. Åtta minuter senare det dags igen, den här gången genom Bukayo Saka. Målräddaren Gonzalo Montiel skulle den här gången bli en syndabock då han gav bort bollen i mitten av planen. Arsenal kunde snabbt ställa om och ledningsskytten Gabriel Jesus kunde spela fram nämnda Bukayo Saka som avslutade distinkt med högerfoten i bortre stolpen. De tillresta Arsenalfansen kunde äntligen börja sjunga ordentligt och fira en ledning med två mål.

Oväntat avslut

Matchen såg avgjord ut. Arsenal hade flera chanser att göra ett tredje mål men inget skott gick in. Istället skulle Nottingham Forest bjudas in i matchen. Och en riktig bjudning var det. Ett inlägg mot en ensam Taiwo Awoniyi, med två Arsenalspelare bredvid sig, kunde få bollen till skänks av William Saliba och nigerianen kunde skicka in reduceringen för hemmalaget. Ett hemmalag som verkligen fick momentum och öste på framåt. En bra chans efter en hörna skulle leda till en VAR-check om en potentiell straff för Nottingham Forest. VAR-domarna gav dock inte gehör för det och Arsenal kunde tillslut hålla ut, trots den nästan smått kaotiska paniken i bortalagets ögon. Lättnaden på Mikel Arteta gick att nästan ta på.
Med segern tillslut bärgad tar Arsenal steget upp till andraplatsen i tabellen med (just nu) två poängs marginal till Liverpool på första plats. En väldigt behövlig trea då Arsenal möter just Liverpool på söndag. Nottingham Forest får fortsätta kämpa i botten.