London Stadium, 2023-11-01 20:30

West Ham - Arsenal
3 - 1

Arsenal krossade och utslagna ur EPL-Cup

Arsenal stod för årets plattmatch när man förlorade klart mot West Ham United i åttondelsfinalen i EFL-Cup.

Arsenal tog den korta resan till London Stadium under kvällen för att möta hemmalaget West Ham United i åttondelsfinalen av årets EFL Cup. Båda lagen har just nu tätt matchande och det syntes speciellt på Arsenals laguppställning. Bland annat fick Aaron Ramsdale chansen i mål, Jakub Kiwior i mittförsvaret och Reiss Nelson förtroendet som högerytter istället för Bukayo Saka. Declan Rice, som hade många ögon på sig inför matchen med tanke på sommarens transfer från West Ham till Arsenal, fick börja matchen på bänken. I Wes Ham var rotationen som sagt mindre. Bland annat fick förre detta Arsenal-backen Konstantinos Mavropanos fick förtroendet från start, samt Said Benrahma som offensiv mittfältare.

MÅL (16´)
Efter en rätt sömnig start på matchen var det West Ham som skulle ta ledningen efter lite mer än en kvart. Jarrod Bowen slog in en hörna som Ben White olyckligt skulle nicka in i eget mål bakom en chanslös Aaron Ramsdale. En väldigt märklig situation då det såg nämligen ofarligt ut. På reprisen skulle det även visa sig att Aaron Ramsdale såg ut att bli blockerad av Tomas Soucek men ingen signal kom.

Efter West Hams ledningsmål skulle Arsenal repa sig spelmässigt. Med mer bollinnehav och snabbare spel, började Arsenal skapa chanser. Efter en hörna var bland annat Edward Nketiah nära att kvittera, men bollen smet en bit utanför. Inga riktigt klara målchanser skulle man dock inte skapa under den första halvtimmen.

West Hams matchplan var tydlig: Ligga lågt, sticka upp på kontring och ta vara på fasta situationer. Man ville helt enkelt låta Arsenal försöka föra matchen. Faktum är att West Ham inte hade ett enda skott mot mål under första halvleken men ändå ledde man matchen. Arsenalspelarna började bli mer och mer otåliga och började slarva en del med bollen. Många av spelarna började även bli mer stillastående vilket passade West Ham perfekt. En spelare som dock ville utmana det låga försvaret gång på gång var Reiss Nelson, dock utan resultat. West Ham skulle, lite otroligt, gå in i halvtidspausen med en 1-0 ledning.

MÅL (50´)
Direkt i början av andra halvlek skulle West Ham börja klart offensivare än i första halvlek. Och dem skulle få utdelning. En långboll från Nayed Aguered hittade Mohammed Kudos som vackert med en touch tog bollen förbi Oleksandr Zinchenko och sedan avslutade mellan benen på Gabriel, vilket ställde Aaron Ramsdale totalt. Drömstart i andra halvlek för West Ham som gick upp i en 2-0 ledning.

Efter att West Ham utökat ledningen såg Arsenalspelarna riktigt oroade ut. Man fick inte kontroll på bollen alls och Mikel Arteta valde att agera med ett dubbelbyte. En av de inbytta spelarna, Declan Rice, gjorde comeback på London Stadium och fick varma applåder av hemmafansen. Dock skulle dem ha något annat att applådera några minuter senare.

MÅL (60´)
Wes Ham skulle punktera matchen med att göra sitt tredje mål för kvällen. Efter en del flipperspel hittade bollen till Jarred Bowen, centralt några meter utanför straffområdet. Bowen slog till på en studsande volley tämligen rätt på Aaron Ramsdale men han kunde inget annat göra än att styra in bollen i mål. Jubel på London Stadium medan Arsenalspelarna sjönk längre och längre ner i brygga.

Med West Hams tredje mål kändes matchen förlorad för Arsenal, vilken del självfallet var. Man lyckades ännu mindre komma till klara målchanser och spelet hackade otroligt mycket, vilket vi inte sett på länge från Mikel Artetas mannar. Samtidigt som Arsenal mer och mer gav upp matchen kunde West Ham sjunka tillbaka ner i positioner och vänta på kontringar.

Mål (90+6´)
Resten av matchen skulle utspela sig likt nästan alla kunde förutspå. Ett omotiverat Arsenal kunde inte hitta ytorna och forcera något framåt, samtidigt som West Ham spelade av matchen bra. Arsenal skulle dock få in en reducering exakt i slutet av matchen genom inbytta Martin Ödegaard. Mer än så skulle inte hända utan West Ham avancerar till kvartsfinal, samtidigt som Arsenal blir utslagna med klara 3-1. En ovanlig slapp match av Arsenal. Förhoppningsvis kommer detta bara ske (vilket brukar hända) i EFL Cup och att man satsar vidare i ligan och Champions League. Dock är det alltid oroande med denna typ av överkörning.