Emirates Stadium, 2024-10-05 16:00

Arsenal - Southampton
3 - 1

Arsenal vände och vann mot Southampton
Bukayo Saka var, precis som vanligt, i huvudrollen.

Arsenal vände och vann mot Southampton

Det är aldrig enkelt eller okomplicerat när Arsenal ska försöka avfärda Southampton. Inte ens på hemmaplan mot den här, i ärlighetens namn, ganska menlösa upplagan. Den här gången gick det dock vägen i slutändan efter en vändning sista halvtimmen.

Första halvlek

Det var en något oväntad elva som Mikel Arteta mönstrade. Varken Jurriën Timber eller Ben White kom till spel och Thomas Partey fick därför vikariera på högerbacken. Gabriel Jesus och Raheem Sterling fick chansen från start på topp. Arsenal inledde lördagseftermiddagen som utskjutna ur en kanon (no pun intended). Full fart framåt. Massor av halvchanser och fullständig dominans första tjugo minuterna av matchen. Sedan följde en satans massa frisparkar, utdragna spelavbrott och småskador vilket påverkade rytmen i balansen och det var utan tvekan till bortalagets fördel. Det var nära och nästan men aldrig riktigt hela vägen in för Arsenal som gick frustrerade in till pausvilan med ett mållöst resultat.

Andra halvlek

Arsenal försökte höja tempot direkt i upptakten av den andra akten men det var i stället gästerna som skulle ta ledningen tidigt. Sterling föll på mittplan, Southampton vände och Cameron Archer kunde kontra in ledningsmål med ett skott som styrdes olyckligt via William Saliba otagbart in i David Rayas bortre burgavel. Déjà vu. Panikångest. Förbannade jävla sydkustspöke. Historiens lagar går fan inte att riva, tänkte undertecknad. Laget tänkte annorlunda. De bröt inte ihop utan bet ihop. Bara ett par minuter senare vann Bukayo Saka bollen på offensiv planhalva och hittade Kai Havertz som vek in och vred in kvitteringen. Två minuter senare gjorde Arsenal ett trippelbyte. Leandro Trossard, Mikel Merino och Gabriel Martinelli in. Den sistnämnda skulle bara behöva sju minuter på planen innan han hade gett Arsenal ledningen. Återigen var det Saka som var regissören. Han fick utrymme för sin vänster och slog ett perfekt inspel som Martinelli mötte på ett tillslag vid bortre stolpen. Sedan följde en lite nervig period där Southampton faktiskt var riktigt nära ett par gånger innan matchens, och för den delen hela lagets, galjonsfigur Saka klev in i handlingarna igen. Trossard trampade på bollen i en kontring men bollen studsade lite turligt till en påpasslig Saka som borrade in avgörandet i bortre gaveln. 3-1 till Arsenal. Tack och god natt Southampton.

Sammanfattning

Det blev absolut inte den bekväma resa som vi hade hoppats på utan snarare den svettiga nervpärs som vi väl alla egentligen hade räknat med. Det är ungefär så här det alltid känns och ser ut när Arsenal möter Southampton. Med den avgörande skillnaden att samtliga tre poäng faktiskt blev kvar i den rödvita delen av norra London den här gången. Vi hoppas innerligt att det är efterlängtat trendbrott. Att spöket en gång för alla är begravt nu, men vi behöver ett större underlag för att bekräfta det. Returen går av stapeln under ligasäsongen allra sist omgång. Ont i magen? Jag med, men skit i det nu. Nu njuter vi av segern. Känner stolthet över att Arsenal inte har förlorat en enda match på ett halvår. Förundras och imponeras över hur jävla bra Arsenal har hanterat den här perioden med tanke på hur skadeförföljd truppen har varit den senaste månaden. Nu väntar ett nytt fullständigt meningslöst landsuppehåll och vi kan bara be till alla tänkbara gudar att våra spelare återvänder till London Colney friska och krya.

Spelarbetyg (enligt följande skala):

1 = Underkänd
2 = Godkänt
3 = Bra
4 = Mycket bra
5 = Världsklass
6 = Henry

David Raya – 3

Chanslös på målet och sköter sig fint i övrigt.

Thomas Partey – 4

Gör det riktigt bra i en ovan roll idag. Trygg med bollen och påslagen defensivt.

William Saliba – 3.5

Bra utan att sticka ut nämnvärt.

Gabriel – 3.5

Likt Saliba. Stabil och stadig som vanligt utan att utmärka sig mer än så idag.

Riccardo Calafiori 3.5

Han blandar och ger. Spektakulär och spelskicklig ena stunden. Aningen slarvig i nästa. Känns som att han fortfarande lär sig sin arbetsbeskrivning i det här laget men höjden är otvivelaktigt enorm.

Jorginho – 3

Stabil och passningssäker. Varken mer eller mindre.

Declan Rice – 3.5

Hårt jobb i båda riktningarna hela eftermiddagen. Jag vill gärna se honom som 6:a när Merino och Ödegaard är redo för att starta.

Kai Havertz – 4

Han har gjorts sin oumbärlig för Artetas systematik. Oljan i maskineriet. Oavsett om han spelar i anfallet eller på mittfältet. Fint mål när vi behövde det
som mest.

Bukayo Saka – 4.5

Två assist och ett mål och han var ändå en bra bit ifrån den vanvettigt höga nivå som han har i sig. Lika bra offensivt som defensivt. Vecka efter vecka. Månad efter månad. År efter år. Jag älskar honom gränslöst.

Gabriel Jesus – 2.5

En par fina aktioner men har svårt att sätta sin prägel på matcherna. Får inte riktigt till timingen eller beslutsfattandet i sista tredjedelen just nu. Skulle må väldigt bra av att mål.

Raheem Sterling – 2.5

Pigg och företagsam i första havllek men mattades snabbt i andra.

Gabriel Martinelli – 4

Så förbannat fint att se honom i form igen. Vi vet hur mycket han har i sig och det känns som att han äntligen börjar bygga upp ett självförtroende igen som tillåter honom att spela med den frihet som hans spelstil behöver.

Leandro Trossard – 3.5

Det känns som att vi alltid är bättre när Trossard är på planen. Oavsett vilken roll han används i. Otroligt nyttig, mångsidig och klok fotbollsspelare

Mikel Merino – 3.5

Bolltrygg och positionssäker. Det ska bli väldigt spännande att se hur han växer in i rollen på andra sidan av landslagsuppehållet.

Takehiro Tomiyasu – 3

Äntligen tillbaka! Kom in och stagade upp högerkanten. Väldigt trevligt att ha honom tillbaka i spel. Önskar innerligt att han kan få hålla sig skadefri framöver. När han är det bidrar han med så mycket till den här truppen.

Jakub Kiwior - X

Spelade för kort tid för att bedömas.

Ola Regen@Ola_Regen2024-10-05 20:48:00
Author

Fler artiklar om Arsenal