Stamford Bridge, 2022-05-22 17:00

Chelsea - Watford
2 - 1

Barkley sänkte Watford i säsongsavslutningen

Chelsea tog tre poäng av akademisk betydelse när Watford besegrades med 2-1 i säsongens sista match. De blå spelade bra i den första halvleken, men slog av på takten i den andra, och gjorde på det stora hela ingen storartad match. Målen gjordes av Havertz och Barkley. Resultatet innebar att de blå befäste sin tredjeplats med totalt 74 inspelade poäng.

Det var med en något reservbetonad startelva som Chelsea beträdde gräsmattan på Stamford Bridge för sista gången den här säsongen. Skulle laget, trots en redan säkrad tredjeplats, avsluta säsongen snyggt med en professionell seger, eller skulle Watford stå för en skräll inför nedflyttningen till The Championship?

Laguppställningar

Chelseas startelva: (3-4-2-1) Mendy; Rüdiger, Silva, Azpilicueta; Kenedy, Saúl, Kanté, James; Mount; Havertz, Ziyech.

Chelseas bänk: Kepa, Chalobah, Lukaku, Loftus-Cheek, Sarr, Pulisic, Barkley, Chilwell, Jorginho.

Watfords startelva: (4-3-3) Bachmann; Kamara, Samir, Kabasele, Femenia, Cleverley, Kayembe, Sissoko; Sema, King, João Pedro.

Chelsea visade tidigt prov på pigga intentioner, tog tag i spelet och skapade matchens första målchans redan i den femte minuten. Mount spelade fram Havertz till ett friläge mot Bachmann, men österrikaren fick undan tyskens skott med en kvalificerad benparad. Champions League-mästarnas nummer 29 fick en ny chans att spräcka målnollan två minuter senare när Kenedy hittade honom centralt i boxen. Det lösa skottet blockerades dock.

Hemmalaget fortsatte att pressa på och det gav utdelning. Det blev tredje gången gillt för Havertz som stötte in Kenedys ånyo fina inlägg vid den bortre stolpen. 1-0 till Chelsea efter tio minuters spel, inför de (troligtvis) blivande ägarna Todd Boehly och Hansjörg Wyss på läktaren.

De kungsblå visade inga tecken på att nöja sig med ett mål. De försökte öka på ledningen med långskott, kombinationsspel och ständiga inlägg in i straffområdet. Watford gjorde vad de kunde för att avancera framåt i planen, men hade allt som oftast stora svårigheter med att hantera Chelseas aggressiva återerövringsspel. Mount kunde och kanske borde ha satt 2-0 efter 20 minuter när Hakim Ziyech serverade honom till ett bra läge med en patenterad, inverterad crossboll. Mount försökte att nicka in bollen vid Bachmanns högra stolpe, men lyckades inte träffa mål.

Watford fick sitt första läge efter 24 minuters spel när Sául slarvade med bollen. Chelsea-försvaret hamnade i visst trångmål tills Kayembe till slut sköt strax utanför. Läget verkade dock gjuta mod i det för dagen rödklädda bortalaget, som därefter hade en något bättre period i matchen för en stund. De pressade ner Chelsea på egen planhalva och Mendy tvingades till en räddning när Kike Femenia försökte överlista senegalesen vid den bortre stolpen.

Efter en intensiv första halvtimme gick tempot ned något. Chelsea återtog kommandot och spelade runt bollen tålmodigt inom laget. Nästa chans uppstod sju minuter från halvtidsvilan. Mount dribblade sig in i straffområdet och testade Bachmann med ett lågt och hårt skott från höger. Den 27-årige reservkeepern lämnade retur, men ”The Hornets” kunde efter några sekunders flipper freda sitt mål.

Ligatreorna fortsatte att föra spelet i återstoden av den första halvleken, och var ytterst nära att dryga ut sin ledning innan pausvisslan ljöd, men Kai Havertz avslut tog i ribban. 1-0 med mersmak för de blå inför fortsättningen.

Watford inledde den andra halvleken lovande med sin bästa chans så långt i matchen efter blott ett par minuter. Joäo Pedro tog sig fram till ett läge centralt, men Mendy avvärjde ett kvitteringsmål med en jätteräddning.

Chelsea uppträdde yrvaket till en början och lyckades inte riktigt koppla greppet om matchen, utan spelet böljade fram och tillbaka med bolltapp från båda lagen. Efter knappa timmen ersatte Malang Sarr en dittills pigg Kenedy som linkade av planen med förmodad kramp. Watford kunde kort därefter ha fått en kvittering till skänks när Azpilicueta stod för en ordentligt missriktad bakåtpassning. Thiago Silva insåg dock faran och stoppade bollen från att gå in i mål i sista momangen.

I den 64:e minuten tackades Toni Rüdiger av med välförtjänta stående ovationer från när han byttes ut. In kom Ross Barkley som även han har ryktats bort från klubben. Offensiven kärvade för Chelsea som inte spelade med samma intensitet och kreativitet som i den första akten. I minut 70 kvar blixtrade nyss nämnde Barkley till med ett distansskott, men Bachmann hade inga problem att mota engelsmannens försök över ribban.

De sista 20 minuterna bjöd inte på någon hejdundrande underhållning i och med att de båda lagen slog av på takten. Chelsea spelade upp sig något, men deras möjligheter saknade kvalité i de avgörande momenten. Det kom att straffa sig. I minut 87 stångade nämligen Dan Gosling in kvitteringen bakom Mendy. 1-1. Aj aj.

I det absoluta slutskedet gjorde Ben Chilwell bejublad comeback efter sin långa skadefrånvaro när han bytte av Mason Mount.

Precis när matchen såg ut att gå mot ett oavgjort resultat klev Ross Barkley in i handlingarna. Engelsmannen nickade ner i backen, och trots ett gott försök kunde Watford inte hindra bollen från att gå in i mål. Segermålet var ett faktum.

Kort därefter blåste Mike Dean av sin sista match i karriären. Tabelltreorna tog därmed en knapp 2-1-seger i säsongens sista match och avslutar ligaspelet med 74 insamlade poäng,

Statistik från The One Football App (i urval)

Bollinnehav (avrundat): 72 % - 28 %
Skott: 19 - 8
Skott på mål: 8 -3
Blockerade skott: 5 -3