2024-10-26 16:00

Shrewsbury - Barnsley
0 - 2

Barnsley besegrade Shrewsbury med 2-0
Russell fick fira sitt ledningsmål framför det tillresta bortaföljet. Foto: Alan Smith

Barnsley stod för en stabil insats, och vann rättvist.

Varken Benson eller Phillips fanns med idag när matchtruppen presenterades. De är med andra ord fortfarande skadade.
Men Connell fanns i alla fall med i startelvan, så tillsammans med Russell så bildade han Barnsleys centrala mittfält. Vi brukar ju normalt spela med tre centrala mittfältare, det naturliga valet hade då blivit att spela Craig bakom Russell och Connell, men Clarke valde istället en lite offensivare uppställning, och drog ner Keillor-Dunn i en fri roll, bakom Humphrys och Watters som fick starta på topp.
I backlinjen så fick Donovan Pines som väntat ersätta den avstängde Josh Earl, med följden att Roberts fick flytta ut till vänster i trebackslinjen.
Lite mer oväntat var dock att Slonina inte fick nytt förtroende i målet. Han har stått för några kostsamma misstag under säsongsinledningen, men jag trodde inte att Clarke skulle göra några förändringar på den positionen till denna matchen, men så blev det, Ben Killip fick starta mellan stolparna.

Killip hade en till största delen lugn första halvlek, bakåt passningar var det enda som han fick sysselsätta sig med fram till minut 45+5, men det kommer vi till senare.

Barnsley styrde matchen totalt under den inledande halvtimmen, och man skapade också en del chanser under den perioden.
Den bästa chansen fick Max Watters när han tajmade en djupledslöpning perfekt, men helt fri med målvakten så lyckades han inte att få iväg något riktigt avslut, så chansen rann ut i sanden.

Shrewsbury försvarade mycket med sina armar på fasta situationer, och vid två tillfällen så skrek Barnsley efter straff. En då Roberts blev nerbrottad, och en gång när bollen träffade en Shrewsbury hand i straffområdet, domaren valde dock att fria vid båda tillfällena.
Som jag ser det så är det i så fall situationen med Roberts som borde resulterat i en spark från 11 meter, på hands situationen så tycker jag att armen är tillräckligt nära kroppen för att fria.

Barnsley hade också en boll i nät, sedan Watters använt magen för att styra in Gents inlägg på. Dock så blev det målet knappt avvinkat för offside.

Shrewsbury åt sig in i matchen under den avslutande kvarten, och jämnade ut den ensidiga matchbilden något, dock utan att skapa någon målchans.

Men på övertid så skulle det hända grejer, efter en dubbelhörna för Barnsley så fångade Connell upp andrabollen ute till höger, och lyfte in den i boxen igen.
Där lyckades Jon Russell hålla undan sin försvarare, och få iväg ett volleyavslut som Shrewsburys målvakt Savin var totalt chanslös på. Skottet smet in precis vid den främre stolpen, och 1-0 till Barnsley.

Jag skrev inledningsvis att Killip var extremt sysslolös under den ordinarie tiden av den första halvleken, och jag skulle till och med dra det så långt som att till och med en fet och orörlig smålänning som jag, hade klarat de prövningarna som han ställdes inför. Men på övertid i den första halvleken så skulle Killip få visa att han är en målvakt att räkna med. På ett avslut från straffområdeslinjen så fick Killip verkligen sträcka ut för att kunna freda sitt mål, och det gjorde han med lyckat resultat.
Den räddningen gjorde att Barnsley kunde in till halvtidsvilan i ledningen med 1-0.

Halvtid 0-1

Det var Barnsley som inledde den andra halvleken klart bäst, och det hann bara att gå två minuter innan Savin fick böja sig, och plocka ut bollen från sitt nät igen.
O`Keeffe skickade iväg en långboll på högerkanten för Watters att löpa på. Watters hann först på bollen, bröt in i straffområdet, och skickade sedan in 2-0 vid den främre stolpen.
Lite ironiskt är ju att bägge Barnsleys mål gjordes i den 47:e minuten, även om det första bokförs som i den andra övertidsminuten av den första halvleken.
Watters var tre minuter senare nära att utöka Barnsleys ledning ytterliggare, när han löpte sig fri på en djupledslöpning. Det var absolut inget fel på Watters avslut, men det överglänstes av Savins riktigt fina enhandsräddning.

De avslutande 40 minuterna var sedan händelsefattiga. Barnsley slog av på takten, och Shrewsbury hade inte tillräckligt med kvalitet i laget för att ställa några allvarliga frågor till Barnsleys försvar.

Barnsley vann fullständigt rättvist, en riktigt bra och tålmodig insats från The Tykes.
Jag uppmålade ju den gångna veckan som lite av en ödesvecka för Darrell Clarke, om inte spelet förbättrades, och poängen trillade in som de skulle, ja då fanns chansen att hans tid som manager för Barnsley endast hade blivit några månader.
Sju poäng på de tre matcherna som vi spelade under veckan mot Blackpool, Charlton, samt Shrewsbury, det ser jag som mer än godkänt.
Men viktigare än poängen, det tycker jag är att spelet har sett klart bättre ut än innan landslagsuppehållet.
Clarke går därmed stärkt ut från den ”ödesveckan” som kunde ha blivit hans sista i klubben.
Hela laget stod för en jättefin insats denna eftermiddagen, ska jag nämna någon som stack ut så får det bli Jon Russell. Förutom det viktiga ledningsmålet, så bidrog han med massor av löpmeter. Många av dem var också offensiva, i djupled, det är lite sådant som vi har saknat tidigare under säsongen, då vi var alldeles för stationära.
Phillips kommer med andra ord att få jobba hårt när han är hel igen, om han vill ha tillbaka sin startplats.

Shrewsbury-Barnsley 0-2

0-1 Russell 45+2
0-2 Watters 47