Kirklees Stadium, 2024-10-05 13:30

Huddersfield - Barnsley
0 - 0

Barnsley förlorade derbyt mot Huddersfield

Matchen var mållös fram till den 83:e minuten, därefter så lyckades Huddersfield näta två gånger, och vinna matchen med 2-0. Trots det sena avgörandet så var Huddersfields seger odiskutabelt rättvis.

Clarke gjorde lite oväntade val i dagens startelva, han satte upp laget enligt en 3-4-2-1 modell. Den amerikanska mittbacken Donovan Pines förpassades till bänken, så Marc Roberts skulle få spela den positionen som passar honom bäst, centralt i trebackslinjen.
På mittfältet så fick Georgie Gent chansen från start, Gent kom till oss i somras ifrån Blackburn, men har inte fått speciellt mycket speltid.
I Adam Phillips skadefrånvaro så fick både Keillor-Dunn, och Humphrys spela som tillbakadragna anfallare, bakom Cosgrove.
Fabio Jalo, som jag gärna hade sett i startelvan, han fick nöja sig med en plats på bänken.

Barnsley spelade denna eftermiddagen i rosa för att uppmärksamma bröstcancer, diverse välgörenhetsprojekt har också föranlett denna matchen. Jag har dock inte klart för mig än vad den totala summan blev, som klubben och supportrarna har samlat in i kampen mot den hemska sjukdomen.
Även på bortasektionen på John Smiths Stadium så var det övervägande rosa tröjor denna eftermiddagen.

Den första halvleken gick klart till Huddersfield, det var de som hade det mesta av bollen, och också de som skapade de vassaste chanserna.
Men det var Barnsley som skapade den första farligheten i matchen efter 12 minuter. Connell petade en frispark till Humphrys, vars avslut fick en otäck bollbana. Chapman i Huddersfields mål lyckades dock att styra ut bollen till hörna.
En hörna som de Gevigney var nära att få utdelning på, hårt trängd vid den främre stolpen så lyckades han att få huvudet på bollen. Det blev till en lobbnick som seglade precis utanför den bortre stolpen.

Huddersfield hade som sagt mycket av bollen, och försökte envist att hela tiden ta sig runt via kanterna. Det ledde inledningsvis inte till några chanser, men från minut 24 till 28 så jäklar hände det grejer för de blå-vita.
I den 24:e minuten så lyckades de att få in ett inspel ifrån högerkanten, som ledde till en trippelchans. Dock så lyckades Barnsleys försvarare att freda sitt mål genom att täcka bort avsluten, ett av dem på mållinjen.
Slonina behövde inte ingripa i den situationen, men även han skulle sättas på prov, och The Tykes har nog honom att tacka för att de kunde gå in till halvtidsvilan med ett oavgjort resultat.
I den 25:e minuten så stod Slonina för en riktigt vass räddning på Marshalls nick, och på den efterföljande hörnan så fick han briljera igen, då på ett volleyskott.
I matchminut 28 så stod Slonina återigen för en lysande parad, när Marshall hittade in med ett inspel från vänster till Radulovic, men inte heller Radulovic lyckades att överlista den storspelande Slonina.

Ett mål för Huddersfield hängde då verkligen i luften, men Barnsley lyckades att reda ut stormen.
Den avslutande kvarten blev därefter händelsefattig, utan någon stor chans för något av lagen.

Barnsley ska vara gladast över 0-0 i halvtid, vi fick inte alls spelet att stämma.

Halvtid 0-0

Andra halvleken inleddes som den första avslutades, Huddersfield dominerade bollinnehavet, och det var också de blåvita som skulle skapa halvlekens första målchans, det med hjälp av dålig kommunikation mellan Slonina och Roberts.
På en lös boll in i Barnsleys straffområde så kunde inte Roberts och Slonina bestämma vilken av dem som skulle ta bort bollen, det slutade med att ingen av dem gjorde det.
Istället kunde Radulovic trycka sig fram och få iväg ett avslut, en lobb som gick över Sloninas målram.

Efter 58 minuter så gjorde Clarke ett trippelbyte som jag tycker jämnade ut spelbilden något. Ut med Gent, Cotter och Humphrys, och in med Benson, Jalo och O`Keeffe.

Efter 75 minuter så skaffade sig Cosgrove ett jätteläge i Huddersfields straffområde, men hans vänsterskott på volley gick metern över Chapmans ribba.

Som ni ser så var det glest emellan chanserna, och mycket talade för att det skulle sluta 0-0. Men ni som läste inför artikeln vet att jag där skrev om Herbie Kane, som lämnade oss under sommaren för Huddersfield, och att släkten alltid är värst.
Så inte helt oväntat så var det inhopparen Kane som låg bakom Huddersfields ledningsmål i den 83:e minuten. Han väggspelade sig fram på högerkanten, och hittade därefter in med en boll till Wiles centralt. Wiles tvekade inte, utan tryckt in 1-0 till Huddersfield i Sloninas högra kryss.

Barnsley försökte sedan förtvivlat att komma till ett kvitteringsläge, men lyckades aldrig att skapa något massivt tryck mot Huddersfields mål.
Istället så utökade Huddersfield sin ledning under den sista övertidsminuten. Efter ett inkast på vänsterkanten så fick Kasumu tag i bollen centralt, och knäppte iväg ett avslut från distans.
Skottet såg inte helt otagbart ut, men att matchen slutade 2-0 istället för 1-0 är ju av akademisk betydelse. Jag vill inte lasta Slonina som stod för en bra insats.
Det tycker jag även att trebackslinjen gjorde, men sedan så är det slut på det positiva. Detta duger helt enkelt inte, det går alldeles för långsamt i vårt anfallsspel för att vi ska kunna ställa några allvarliga frågor till motståndarnas försvar.
Den enda som gjorde att det hände lite, det var inhopparen Fabio Jalo, han vågade utmana och hitta på lite oväntade saker.
Dock inte alltid bra saker, hans filmning för en straff med 20 minuter kvar att spela var riktigt pinsam, och det gula kortet som den medförde var extremt välförtjänt. Sådant vill vi inte ha i League One.

Jag vet faktiskt inte vad vi ska hitta på för att vi ska vända på detta, jag tycker dock inte att Clarke kan lastas för sin uppställning eller taktik.
Kan man inte slå en femmeters pass, ta emot en boll, eller konstant behöva 3 tillslag på bollen, ja då spelar det ingen roll vilken uppställning man spelar med, det ser ändå ut som en påse kattskit.

Landslagsuppehållet kommer därför lägligt för oss, vi måste bli rappare, fatta snabbare beslut, och våga betydligt mer. Är det så att inte spelarna köper in sig på Clarkes spelidé, ja då får vi ju givetvis fundera på om han är rätt man för jobbet.
Men jag tycker att vi har avverkat alldeles för många managers under de senaste åren, så det är inget alternativ som jag förordar i dagsläget.

Huddersfield-Barnsley 2-0