Basel-Chelsea 1-0 (0-0)

Basel tog en tung seger hemma mot ett blekt Chelsea på St. Jakob-Park. Matchens enda mål gjordes av Mohamed Salah i den 87 minuten. Trots förlusten har Chelsea ändå säkrat avancemanget från Grupp E, då Schalke misslyckades att besegra Steaua Bukarest.

José Mourinho valde att göra en förändring i startelvan från helgens seger mot West Ham. Willian startade istället för Hazard, men annars var det samma 4-3-3-lag som gick ut på St. Jakob-Park. Cech fanns i mål som vanligt, och i backlinjen spelade Ivanovic, Terry, Cahill och Azpilicueta. På mittfältet fick Mikel återigen chansen som defensiv mittfältare bakom Ramires och Lampard. Oscar startade på högerkanten och Willian till vänster, med Eto'o som ensam anfallare.

Basels tränare Murat Yakin gjorde tre ändringar i startelvan efter helgens 4-1-seger mot Thun. Målvakten Sommer startade istället för Vailati. Mittbacken Ivanov fick förtroendet och tog Ajetis plats. På mittfältet startade Mohamed Salah istället för ivorianen Giovanni Sio.

Schweizarna sparkade igång matchen och satte direkt tempot på mittfältet. Den defensive mittfältaren Serey Die hade inga problem med Chelseas centrala mittfältstrio och kunde ganska obehindrat hjälpa Fabian Frei och Mohamed Salah framåt. Den sistnämnde var utan tvekan den spelare som utmärkte sig mest under den första halvleken.

Det var dock anfallaren Marco Streller som höll på att få den första målchansen efter en knapp minuts spel. Ett lågt inlägg av Stocker skulle Cahill bara rensa iväg men bollen studsade på Streller som dock inte var beredd och bollen gick ut till inspark. Bara någon minut senare fick vänsterbacken Xhaka ett frisparksläge ur vinkel. Frisparken slogs direkt på mål och tvingade Cech till en räddning.

Första tio minuterna hade Basel mycket boll och ett klart större initiativ. Chelsea hade väldigt svårt att göra något anfallsinriktat när de väl hade bollen.

Fabian Frei låg bakom många av Basels anfall och fick till ett lågt avslut som Cech räddade. Hörnan som följde skarvades av bulgaren Ivanov, men där fanns Mikel på mållinjen och rensade.

Chelseas farligaste läge fick Samuel Eto'o efter ett mycket bra inspel av Branislav Ivanovic. Kameruniern var mycket nära att få en tå på bollen, men fick se den gå ut till inspark.

Sedan var det Salahs tur att komma in i matchen. Ett fint anfall skapat av Frei nickades ned till Salah vars avslut studsade via Cech till en hörna. Egyptiern fick sedan ytterligare ett par lägen, bland annat efter en mycket fin löpning genom försvaret.

Mot slutet av halvleken blev Eto'o skadad efter en duell med Ivanov. Anfallaren grinade illa och var tvungen att bytas ut mot Fernando Torres, som själv var tillbaka från en ljumskskada.

Utifrån spelet kunde Chelsea vara relativt nöjda med 0-0 i paus, då Basel var det klart dominerande laget.

Basel lyckades inte behålla det tryck de hade i den första halvleken. Matchen gick ned i tempo och Chelsea började kontrollera mer av spelet. Inga målchanser skapades åt något håll i inledningen av den andra halvleken, men efter bara tio minuter byttes Eden Hazard in istället för Oscar. Brasilianaren hade sett sliten ut under den första halvleken och ett byte kändes logiskt.

Hazard började få fart på Chelsea och såg helt klart pigg ut. Belgaren hittade ett bra samarbete med Torres, dock utan att hitta några farliga chanser. För motståndarnas del fortsatte Stocker och Salah att skapa oreda i Chelseas försvar, fast inte med samma frekvens som i den första halvleken. Chelsea tycktes ta över mer och mer, men den sista passningen gick inte riktigt rätt. Ett exempel var när Willian utmanade på högerkanten och slog ett inlägg som Torres var mycket nära på att få en panna på, men bollen togs bort av Basel-försvaret.

Frustrationen på Chelsea-spelarna märktes tydligt. Ramires sparkade helt oprovocerat ned Serey Die som resulterade i ett gult kort. Brasilianaren fick i den 79 minuten ett mycket bra läge att göra mål efter slarv av Basel-försvaret. Hazard plockade upp bollen på vänsterkanten efter en felpassning och gav sedan Ramires bollen, men Chelsea-mittfältaren kunde inte förvalta läget till höger i straffområdet.

Chelsea tryckte på, men efter ett snyggt anfall som nästan helt och hållet spelades på volley kunde schweizarna kontra. Terry nickade ned till Serey Die som drog till på volley. Bollen slank precis utanför Cechs stolpe. Detta gav Basel energi och plötsigt var det hemmalaget som skapade möjligheterna. Kevin De Bruyne fick ett sällsynt byte i den 86 minuten och kom in istället för Willian, och kort därefter kom segermålet. En delikat passning från Schär skar igenom hela Chelseas defensiv och hamnade hos Salah på vänsterkanten. Egyptiern gjorde inget misstag och chippade bollen över Cech.

Chelsea kunde inte etablera något ordentligt tryck mot Basels backlinje. Istället kunde schweizarna få ett par kontringslägen att göra 2-0, men efter två minuters stopptid blåste domaren av matchen, som rättvist slutade 1-0 till Basel.

Sammanfattning
Det kändes som att Chelsea inte riktigt var tillräckligt pigga och alerta i den här matchen. Nästan hela startelvan var samma som i helgen och en viss trötthet syntes. Det ursäktar dock inte den vilsna prestation som Chelsea visade upp. Visst fanns några lägen att göra mål, men målvakten Sommer behövde inte göra en enda räddning. Basel gjorde det mycket bra i första halvlek och skulle kanske haft en ledning redan då.
Detta var dock ingen "måstematch" på förhand, och nu hade Chelsea till och med råd att förlora eftersom Schalke spelade 0-0 mot Steaua Bukarest. Avancemanget till åttondelsfinal är alltså säkrat, och nu får Chelsea ladda om till söndagens match mot Southampton.

Fakta
Chelsea (4-3-3): Cech; Ivanovic, Cahill, Terry, Azpilicueta; Ramires, Mikel, Lampard; Willian (De Bruyne 86), Eto'o (Torres 41), Oscar (Hazard 55).

Basel (4-1-4-1): Sommer; Voser, Schar, Ivanov, Xhaka (Ajeti 70); Serey Die; Salah, Elneny, Frei. Stocker (Sauro 90); Streller (Sio 77).

Varnade: Mikel, Ramires, Xhaka, Serey Die

Matchens lirare: Mohamed Salah
Bäst i Chelsea: Petr Cech