2023-01-07 18:30

Brentford - West Ham
0 - 1

Brentford-West Ham 0-1: Sömnig tillställning när West Ham avancerade i FA-cupen

Brentford-West Ham 0-1: Sömnig tillställning när West Ham avancerade i FA-cupen

Under lördagskvällen tog West Ham en mycket viktig seger när man besegrade Brentford på bortaplan och tog sig vidare till fjärde rundan av FA-cupen. I och med vinsten bröt man den sex matcher långa vinsttorkan.

En lördagseftermiddag med FA-cupspel medförde såklart traditionellt brittiskt fotbollsväder. Regn och rejäl blåst. Kanske var det just det som gjorde att underhållningsvärdet blev så pass lågt. Men trots lågt underhållningsvärde, långsamt och inte speciellt vårdat spel från Hammers sida är segersmaken återigen tillbaka och, ett förhoppningsvis, välbehövligt lyft i självförtroendet.

West Ham ställde upp med en stark elva. Fabianski stod kvar mellan stolparna, Antonio fick chansen längst fram och Emerson och Johnson skulle flankera den fembackslinje som bestod av Dawson, Ogbonna och Aguerd. På bänken fanns många juniorer men varken Scamacca, Areola eller Lanzini var med i matchtruppen. Efter matchen förklarade Moyes det som att samtliga hade fått mindre smällar och fick därför stå över denna match. Brentford däremot hade en betydligt mer roterad elva. Varken Mbeumo eller Toney spelade en minut och laget i övrigt var ytterst B-betonat.

Under första halvleken var det böljande spel med fruktansvärt lågt tempo från bägge lagen. De första tio minuterna var det Brentford som hade mest bollinnehav, sedan var det West Hams tur att rulla runt lite, innan spelet skiftade igen och Brentford tog över. Inget av lagen skapade något vidare farligt framåt och det fanns en uppenbar avvaktande taktik från både Thomas Frank och David Moyes.

I den andra kom Hammers ut och var aningen piggare. Halvtidsvilan hade medfört en energivåg och West Ham fick ganska direkt matchens dittills farligaste möjlighet när Emerson slog ett inlägg som hittade Soucek. Tyvärr var tjecken inte riktigt redo på att bollen skulle landa hos honom och hann inte reagera i tid, vilket resulterade i ett avslut utanför. I matchminut 69 var det dock dags för Moyes att göra lite ändringar för att föda lite kreativitet framåt. Soucek ut, Benrahma in. Och snacka om att bytet gav resten av laget en energisk injektion. Offensiven blev mer rak och spelarna började ta mer initiativ för att få in det där ledningsmålet.

Och det skulle också komma genom huvudfiguren för aftonen. Rice gör en mycket fin brytning på offensiv planhalva och bollen hamnar hos Benrahma som tar några kvicka kliv framåt innan han avslutar på ett mycket vackert sätt utanför straffområdet. Bollen wobblar i luften och ställer Strakosha i Brentfordkassen. 0-1 med drygt tio minuter kvar på ordinarie matchtid. Därefter gör Brentford vissa halvdana försök till att kvittera, men West Ham avfärdar dem relativt enkelt. Matchvisslan ljuder och West Ham vinner för första gången på sex matcher.

En oerhört viktig seger för West Ham. Visst var insatsen kanske inte den bästa man sett, men en vinst är alltid en vinst. Nu kan man bara hoppas på att laget tar med sig den här känslan tillbaka in i ligaspelet och lyckas vända på den negativa trend vi fortsatt är inne i. Någonstans efter uppehållet tycker jag ändå att det finns vissa positiva bitar att ta med sig. Första halvlek mot Brentford i ligan och första delen av Leedsmatchen vittnar någonstans om att det fortfarande finns kvalité i det här laget som då och då skiner igenom den destruktiva fotboll vi annars spelar. Nu är det en vecka kvar innan vi spelar en fruktansvärt viktig match mot Wolves. Skulle det bli förlust i den, blir det ännu lite svårare för ägarna att motivera varför Moyes fortfarande är rätt man för jobbet. Blir det vinst, ja då har man två raka och ett motstånd i Everton därefter där man har goda möjligheter att plocka en ny trea. Jag hoppas på det sistnämnda!
 

Kasper Ljungström2023-01-08 14:51:49
Author

Fler artiklar om West Ham