Brentford - Blackburn
5 - 2

Brentford - Blackburn 5-2
The Bees är obesegrade under 2019.

Brentford fortsätter sin framgångstrend. Lördagens seger mot Blackburn innebär att The Bees nu spelat nio matcher i rad utan förlust. I synnerhet imponerade anfallsspelet när man vände ett underläge med 0-2 till en klar seger med 5-2.

Mepham och Yennaris har lämnat Brentford
Sedan senaste notisen har mittbacksklippan Chris Mepham lämnat Brentford för att fortsätta karriären i Bournemouth. Mepham debuterade för The Bees i september 2017. Under säsongen 2017-18 kämpade han sedan med John Egan och Andreas Bjelland om en mittbacksplats i startelvan. Denna säsong har Mepham varit förstavalet som mittback sedan både Bjelland och Egan lämnat klubben. Sammanlagt hann Mepham med 49 matcher i Brentford, inräknat matcher i ligan, FA-cupen och ligacupen.  Han svarade för ett mål, nämligen kvitteringsmålet i 1-1 matchen i The Championship hemma mot Sheffield U på Långfredagen 2018. En match där undertecknad hade nöjet att närvara på Griffin Park. Dock frysande i ett iskallt ösregn.

Även Nico Yennaris har bytt klubb och flyttat till Kina där han nu spelar för Beijing Guoan. Yennaris kom till Brentford från Arsenal i januari 2014. Han hade länge problem med olika skador och fick egentligen inte chansen på riktigt förrän under hösten 2015. Då kom han först in i startelvan som högerback, men blev sedermera allt oftare placerad som defensiv mittfältare.  Sedan han väl tog en plats i startelvan har Yennaris varit en viktig spelare för Brentford. Exempelvis var han 2016-17 lagets enda ”ever present” som alltså deltog i alla matcher under säsongen. Inräknat liga- och cupmatcher har Yennaris spelat 157 matcher och gjort 12 mål för Brentford.

Blackburns chockstart skrämde inte The Bees
I mötet i går på Griffin Park chockstartade Blackburn. Redan efter två minuter kom bortalagets ledningsmål. Från högerkanten spelade Adam Armstrong in bollen i straffområdet. Där mötte Bradley Dack upp och kunde ostörd placera in bollen i mål nära den högra stolpen. Ett snyggt mål, men alltför enkelt att utföra eftersom hemmaförsvaret var så ofokuserat vid matchens inledning. Ännu värre blev det för The Bees och dess supportrar när Blackburn ökade på sin ledning fem minuter senare. Återigen uppstod problemen på hemmalagets vänsterkant. Den här gången drog man på sig en onödig frispark efter att Julian Jeanvier knuffat omkull en Blackburnspelare. Harrison Reed tog hand om frisparken och placerade in bollen perfekt i straffområdet så att Daniel Graham kunde nicka in bollen i mål. Återigen var Brentford försvaret inte alls med. En riktig kalldusch i vinterkylan med 0-2 efter sju minuter.

Men Brentford samlade ihop sig snabbt och redan fem minuter senare kom reduceringen till 1-2. Målet kom till efter snyggt och effektivt passningsspel mellan Neal Maupay, Said Benrahma och Kamohelo Mokotjo. Maupay drev upp bollen från den egna planhalvan, passade sedan ut på vänsterkanten till Benrahma. Benrahma passade snabbt tillbaka till Maupay och startade en löpning mot Blackburns straffområde. Maupay tog emot bollen från Benrahma, och spelade vidare in i planen till Mokotjo, som på ett tillslag spelade fram till Benrahma som nu kommit in i Blackburns straffområde. Benrahma lurade bort Blackburns alltför ivriga mittback Jack Rodwell, och kunde därefter behärskat placera in bollen i mål. Resultatet 1-2 stod sig sedan till halvlekspausen.

I andra halvlek inledde The Bees med ett kvickt och kreativt offensivt spel. Kvitteringen kom i 58 minuten efter en frispark på Brentford högerkant strax utanför Blackburns straffområde. Benrahma la en kort frispark till Ollie Watkins som lät bollen rulla några meter parallellt med straffområdeslinjen. Till slut klippte han till med ett lågt skott som letade sig förbi alla spelare och in i Blackburn-målets högra hörn. Efter ytterligare en kvart, i 73:e minuten tog Brentford sedan ledningen med 3-2. Detta var ett märkligt mål där Blackburns målvakt David Raya fullständigt misslyckades med sitt ingripande. Upprinnelsen till målet var att Maupay drev in bollen i Blackburns straffområde. Maupays skottförsök bröts av en försvarare och bollen styrdes upp i en hög båge mitt i straffområdet. Målvakten kom ut för att plocka ner bollen, men missade och istället kunde Watkins enkelt nicka in bollen i mål.

Nu var Brentford ostoppbara medan Blackburn ramlat ner i ett mörkt hål efter sin fantastiska start. The Bees ökade också på sin ledning till 4-2 kort därefter, i minut 79. Detta var återigen ett mycket snyggt mål efter fina kombinationer mellan Benrahma, Maupay, Watkins och Romaine Sawyers. Benrahma drev fram bollen på Blackburns planhalva och passade vidare till Ollie Watkins strax utanför straffområdet. Watkins spelade snabbt bollen till Sawyers som på andra tillslaget passade rakt fram till Benrahma nu placerad vid straffområdeslinjen. Benrahma skarvade direkt vidare till Maupay som tog med sig bollen in i straffområdet och avslutade elegant förbi Raya i målet. Återigen hade Blackburns försvarare ingen chans hade hänga med de kvicka lirarna i Brentford. I 90 minuten gjorde sedan Brentford även 5-2 genom inhopparen och födelsedagsbarnet Sergi Canos.

Brentford visade verkligen upp ett mycket fyndigt, snabbt och effektivt anfallsspel i den här matchen. Det var en riktigt stark prestation att komma tillbaka från chockstarten med 0-2 underläge redan efter sju minuter. Sviten utan förluster förlängdes och det ser ut som det kan bli en riktigt rolig vår.  Said Benrahma och Neal Maupay var båda på sitt bästa spelhumör och ser verkligen ut att trivas tillsammans på planen. Förhoppningsvis kan man i fortsättningen också visa upp ett mer vaket och disciplinerat försvarsspel också.

Mot Blackburn ställde Brentford upp så här: Bentley; Konsa, Jeanvier, Barbet; Dalsgaard, Mokotjo (ersatt av McEachran; 85 min), Sawyers, Henry (ersatt av Odubajo; 45 min); Watkins, Maupay, Benrahma (ersatt av Canós; 80 min)
Ersättare som inte deltog i matchen: Daniels, Sørensen, Dasilva, Ogbene.

Battle of the bees fortsätter
Nu väntar närmast omspelet i FA-cupen mot Barnet på tisdag (5 februari). Vem tar hem the battle of The Bees? Därefter kommer en bortamatch mot Nottingham Forest i The Championship på lördag (9 februari.)