Brentford-Derby 3-0
Brentford slår Derby med 3-0

Derby gästade under lördagseftermiddagen Griffin Park och publiken bjöds på säsongens hittills bästa match. Efter en 90 minuter lång överkörning fastställdes resultatet till 3–0.

I ett molnigt västra London kom ett för dagen blåklätt Derby på besök. För Brentford skulle detta bli ett på förhand knepigt hemmamöte med fjolårets play-off-finalister. Även om Frank Lampards gamla gäng inlett säsongen svagt så visste vi att detta var ett lag som besitter både höjd och kvalitet. Gästerna kom med endast sex inspelade poäng på fem omgångar mot ett Brentford som endast mäktat med att göra två mål i säsongens ligaspel.

Redan från första minuten var det hemmalaget som tog tag i taktpinnen. I den 17:e minuten kunde fransmannen Bryan Mbeumo trycka in 1–0 efter att en Derbyförsvarare blockerat Ollie Watkins skott på mållinjen. Första halvlek kom sedan att bli säsongens hittills bästa och en entusiastisk hemmapublik fick se ett flygande anfallsspel där laget genom ett fint passningsspel tog sig fram på kanterna och radade upp målchans efter målchans. Redan 90 sekunder efter 1–0-målet kom sedan 2–0 av bara farten då Ollie Watkins kunde trycka in bollen efter en blixtrande kontring.

Ett för dagen 3-4-3-spelande Brentford visade att man minsann blir att räkna med denna säsong. Ett varierat försvarsspel där man pressade motståndarna högt upp i banan kombinerades med ett lågt stående försvar med elva man bakom bollen. Thomas Frank har tidigare hyllat försvarsinsatserna men kan idag var mer än nöjd med hur laget agerade.

I anfallsväg kan den första halvleken summeras med hela 18 avslut var av sex på mål och i den 45:e minuten lyckades samme Watkins göra sitt andra för dagen när han fastställde slutresultatet till 3–0.

I anfallsväg var detta en övertygande insats. Laget visade prov på en skicklighet i passningsspelet och man tillät knappt motståndarna att låna bollen. Franks matchplan var att hålla bollen inom laget men samtidigt gå till anfall fort och såra motståndarna genom att ta sig runt på kanterna och hitta inspel in i straffområdet. Matchen summeras till 3–0 men känslan var att resultatet var i underkant. Andra halvlek går inte till historien som den mest underhållande då Brentford enkelt kunde defilera hem en meriterande trepoängare.

Efter en trög säsongsinledning kan detta vara matchen vi ser tillbaka på som vändningen på denna säsong. Ett anfallsspel som lovade mycket och ett försvar svårare att ta sig igenom än valfritt fängelse. Känslan är att just en sådan här prestation är precis vad laget behövde efter att tränaren Thomas Frank säkerligen börjat känna av pressen. Nu väntar ett Preston på bortaplan efter landslagsuppehållet, förhoppningen är att man lyckas konservera formen till dess.