Lagbanner
Brentford går på det skandinaviska spåret
Pontus Jansson är en av många skandinavier i säsongens Brentford.

Brentford går på det skandinaviska spåret

Med drygt en vecka kvar av det engelska transferfönstret har Brentford spenderat dryga £ 18 miljoner. Bland de mest profilstarka värvningarna är tre från Skandinavien.

Den stora nyheten för oss svenskar är givetvis att Pontus Jansson skrivit på ett treårskontrakt där transfersumman landade på £ 5,54 miljoner. Den skånska mittbacken kommer senast från en treårssejour hos Championship-konkurrenten Leeds United där han var en stor publikfavorit på Elland Road. Att Jansson ansluter till Brentford kom för många som något av en överraskning. Under sommaren har rykten florerat kring en eventuell flytt uppåt i seriesystemet, främst kopplades den nyblivna Premier League-klubben Sheffield United ihop med svensken. Att Jansson lockat till sig intresse från Premier League-klubbar understryks av att han tog en plats i årets lag i Championship säsongen 18/19. Med ovanstående i beaktning är Jansson en meriterande värvning och med sitt stora engagemang är det inte annat att vänta än att han blir en publikfavorit även på Griffin Park.

Vidare har även den danska centrala mittfältaren Mathias Jensen anslutit från Celta Vigo, där landade transfersumman på £ 3,42 miljoner. Den 23-årige dansken är fostrad i Nordsjälland och anslöt under förra sommaren till La Liga-klubben men hade där svårt att ta en ordinarie plats i laget och säsongen summerades med endast sex framträdanden. Det finns dock potential i Jensen, på 45 matcher i danska Superligaen stod han för tio mål och sju assist. Av det som går att se av den danska mittfältaren på Youtube verkar han vara en teknisk mittfältare som ofta följer med upp i motståndarnas straffområde och som inte drar sig för att testa avslut utanför detsamma.

Den danske managern Thomas Frank fortsätter att värva spelare från sitt hemland. Truppens sjätte dansk anslöt 1:a juli och heter Christian Nörgaard, hans signatur kostade klubben £ 3,15 miljoner över fyra år. Den defensiva mittfältaren från Köpenhamn kommer senast från Fiorentina där det, likt sin landsman, endast blev blott sex framträdanden förra säsongen för Florens-klubben. Thomas Frank säger till Brentfords officiella kanaler att Nörgaard passar bäst som en sittande mittfältare och att hans styrkor ligger i det defensiva spelet. Kanske får Brentfords supportar se ett heldanskt centralt mittfält till säsongen 19/20?

På lämnalistan hittar vi framför allt mittbacken Ezri Konsa som har lämnat för Premier League-klubben Aston Villa för knappa £ 12 miljoner. Pontus Jansson kommer in som en fullgod ersättare. Angående mittbacksplatsen finns ingen anledning till oro, jag säker på att vi kommer få se leverans från svensken, dessutom tillkommer runt sex miljoner pund i vinst affärerna emellan. Som jag ser det har Brentford gjort både en ekonomiskt och spelmässigt bra affär.

Vidare lämnar även Romaine Sawyers för sin moderklubb West Bromwich Albion för £ 3,2 miljoner. Mittfältaren stod förra säsongen för sju assist och hans plats tas troligtvis över av Mathias Jensen.

Övriga transfers listas enligt nedanstående:
Observera att transferfönstret i England stänger 8:e augusti. Artikeln uppdaterad 7/8-19

In:
David Raya – Blackburn (£ 3.02m)
Ethan Pinnock – Barnsley FC (£ 3.02m)
Bryan Mbeumo – Troyes (£ 5.85m)
Joel Valencia – Piast Gliwice (£ 1.8m)
Dru Yearwood – Southend United (Okänd summa)
Justin Shaibu – Boreham Wood (Tillbaka från lån)
Totalt inkommande spelare: £ 25,79 miljoner
Ut:
Neal Maupay – Brighton (£ 18m)
Daniel Bentley – Bristol City (£ 1.98m)
Moses Odubajo – Sheffield Wednesday (Free transfer)
Jack Bonham – Gillingham FC (Free transfer)
Lewis MacLeod – Wigan (Free transfer)
Yoann Barbet – QPR (Free transfer)
Josh McEachran – Ej erbjuden nytt kontrakt
Totalt utgående spelare: £ 34,83 miljoner

*
Källa till alla transfersummor är transfermarkt.com

Simon Edholm2019-07-28 19:26:00
Author

Fler artiklar om Brentford