Lagbanner
Brentfords säsong - en resa från toppen mot botten.
Målvakten Dan Bentley har liksom hela laget visat sviktande form den här säsongen. Men nu är man obesegrade i sina fem senaste matcher så kanske är det en vändning på gång.

Brentfords säsong - en resa från toppen mot botten.

Saknaden av Dean Smith och Ryan Woods har sänkt Brentfords spel. Under de senaste månaderna har förlusterna samlats på hög. Kommer den nye head coachen Thomas Frank någonsin få fart på The Bees igen?

Brentford inledde innevarande Championship säsong på ett imponerande sätt. På de åtta första matcherna tog man hem fyra segrar, spelade oavgjort tre gånger och förlorade endast en gång. I seriepremiären mosades Rotherham med klara 5-1. En annan minnesvärd match från augusti 2018 var 2-0 vinsten hemma mot Sheffield W. I den nionde omgången, den 22 september, blev det sedan förlust med 3-1 borta mot Derby.  Därefter har The Bees inte hittat tillbaka den fina formen från säsongsinledningen. Förlusterna har radat upp sig och i serien har det bara blivit två ytterligare segrar, i hemmamatcherna mot Millwall och Bolton. Efter att legat på playoff-plats i september, har Brentford nu rasat ner på en 18:e plats. Ner till Bolton som ligger på 22:a plats, precis under nedflyttningsstrecket, skiljer det nu endast sex poäng.

Finns det då någon förklaring till Brentfords förvandling från topplag till bottenlag i The Championship? Jo, det går enkelt att peka ut två anledningar. För det första så lämnade Head coach Dean Smith Brentford i mitten av oktober för att fortsätta sin karriär i Aston Villa. Smith kom till Brentford i november 2015, och har sedan dess under tre säsonger utvecklat Brentford till ett sevärt och stabilt lag i Championship. Smith har under sin tid i Brentford på ett skickligt sätt lyckats integrera såväl nya, som tidigare förbisedda spelare i sina startelvor. Smith ersattes i Brentford av dansken Thomas Frank. Frank var redan tidigare etablerad i Brentford då han sedan december 2016 verkat som assistent till Dean Smith. Men nu har han alltså tagit över huvudansvaret för laget. En uppgift som han ännu inte riktigt lyckats visa att han är redo för. En andra anledning till att Brentford nu sviktar är att spelmotorn Ryan Woods lämnade laget i slutet av augusti. Numera återfinns ”The ginger Pirlo” i seriekonkurrenten Stoke. Woods har i flera säsonger tillfört energi och utsökt passningsspel till Brentfords mittfält. Woods har fungerat som lagets metronom med sin förmåga att styra tempot matcherna. Att han vann Supporters' Player of the Year den senaste säsongen 2017-18 bekräftar hans värde för laget. Tyvärr har Brentford ännu inte hittat en fullgod ersättare till Ryan Woods.

En spelare som räddat många poäng för The Bees den här säsongen är den franske anfallaren Neal Maupay. Han har redan svarat för 15 mål och 6 assists på 24 matcher i The Championship. I lördags gjorde han dessutom med en straffspark segermålet när Brentford slog Oxford U i FA-cupen. Nu ryktas det att Maupay kommer att lämna Brentford för att återförenas med Dean Smith i Aston Villa. Hittills denna säsong har Brentford varit ohälsosamt beroende av Maupays målskytte. Lämnar han kan Brentford få stora problem med sin offensiv. Men i bästa fall kommer anfallskollegan Ollie Watkins snart igång med målskyttet igen. Då behöver saknaden av Maupay inte bli så stor, om nu ryktet om en försäljning bekräftas under detta transferfönster.

Hur som helst, nu får vi hoppas på att Thomas Frank snabbt får ordning på sitt lag och att det redan på lördag blir tre friska poäng när Stoke kommer på besök på Griffin Park. 

Johan Edqvist2019-01-07 21:00:00
Author

Fler artiklar om Brentford